Ruwweg tussen 500 tot 850 vormden de nieuwkomers eigen staten, die soms besloten tot samengaan. Aldus ontstond de zogeheten Heptarchie: Northumbria, Mercia, East Anglia, Kent, Essex, Sussex en Wessex, een gebied dat ruwweg correspondeert met het huidige Engeland.
Het Britse Imperium: het Verenigd Koninkrijk was ooit het grootste wereldrijk uit de geschiedenis van de mensheid. Het omvatte niet alleen Groot-Brittannië maar onder andere ook Ierland, een deel van de latere Verenigde Staten van Amerika, India, Zuid-Afrika en Australië.
Dankzij de stoommachine konden producten veel gemakkelijker geproduceerd worden. Het begin van grote fabrieken was daar. Dankzij deze grote producties daalden de prijzen, waardoor mensen zich meer konden veroorloven. Al gauw werd ook de stoomtrein uitgevonden, wat het vervoeren van producten makkelijk maakte.
Engeland staat om veel dingen bekend. Denk daarbij aan Engelse pubs, dubbeldekkerbussen, rode telefooncellen, thee en het koningshuis. Het landschap van Engeland staat bekend om de vele groene hooglandschappen en de rotsachtige stranden.
Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en mogelijk ook Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken.
In 871 versloeg Alfred de Grote de Vikingen in de Slag bij Ashdown. In 881 verloren de Vikingen de Slag bij Saucourt-en-Vimeu tegen Lodewijk III van Frankrijk, bezongen in het Ludwigslied. In 891 versloeg Arnulf van Karinthië de Vikingen in de Slag bij Leuven, ook 'Slag aan de Dijle' genoemd.
De 'Denen' trokken zuidwaarts naar Engeland, België, Nederland, en Duitsland (Rijnland) en Frankrijk (Normandië). In 789 werden de Vikingen voor het eerst gesignaleerd in Engeland waar ze in Dorset kwamen, waarna ze in 793 het klooster van Lindisfarne aan de noordoostkust van Engeland plunderden.
Engeland heeft niet echt een eigen cultuur, terwijl bijvoorbeeld Schotland dit wél heeft. De Engelse cultuur is vrijwel gelijk aan de Britse. Dingen die als typisch Engels worden gezien, zoals de High tea, William Shakespeare en voetbal, worden dus ook als typisch Brits gezien.
Engeland staat niet direct bekend als een budget-vakantieland, maar ook hier kun je voor weinig geld een heerlijke vakantie beleven met de kids. Neem de goedkope ferry naar Engeland en trek erop uit met de auto of boek voor een prikje een last minute Engeland; de opties zijn eindeloos!
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
Uiteraard is er in het Verenigd Koninkrijk godsdienstvrijheid. Ook al is, historisch gezien, de context vooral christelijk (vandaag ongeveer 60% protestants), toch bestaan er vandaag reeds heel wat religies en levensbeschouwingen naast het christendom: Hindoeïsme, Jodendom, Islam, Sikhisme, Boeddhisme, Jainisme...
Er is in Groot-Brittannië vooral veel aandacht voor de balsporten voetbal, rugby (met name Rugby Union) en cricket maar aan roeien, paardensport en golf wordt aandacht besteed. Typisch Brits is ook de populariteit van darts en snooker, niet geheel toevallig als je kijkt naar de pubcultuur in Groot-Brittannië.
De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie en bezetting van het koninkrijk Engeland door een leger van Normandische, Bretonse, Vlaamse en Franse soldaten onder leiding van Willem II van Normandië, de latere Willem de Veroveraar.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, waardoor Engeland opgehouden heeft te bestaan, ontstond in 1707. (Samengaan van Engeland en Schotland, Wales was al geleidelijk opgegaan in Engeland). Ierland is erbij gekomen in 1801.
Bijna twintig procent (19,8 procent) van de volwassen Engelsen en Welshmen rekent zichzelf tot de Anglicaanse Kerk, 8,3 procent tot de katholieke Kerk, 4,4 procent tot de islam, en 3,3, procent tot lid van een andere niet-christelijke godsdienst.
Engeland is het grootste gebied van het Verenigd Koninkrijk, met de grootste oppervlakte en de meeste inwoners. Zo heeft Engeland wel 53 miljoen inwoners. Sommige mensen gebruiken de naam Engeland om heel Groot-Brittannië aan te duiden of zelfs om over het Verenigd Koninkrijk te praten.
Portaal Landen & Volken
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier constituerende landen: Engeland in het midden en zuiden (56.286.961 inwoners, 2019); Schotland in het noorden (5.463.300 inwoners, 2019), Wales in het westen (3.153.000 inwoners, 2019) en Noord-Ierland in het noordwesten (1.893.700 inwoners, 2019).
Niet alleen bier is in Engeland een populair drankje, ook thee wordt gezien als iets typisch Engels. Engeland is een echt theeland. Zij drinken hun thee vaak wel twee keer zo sterk als wij. Nog een (voor ons) gekke gewoonte is dat mensen in Engeland soms melk bij de thee doen.
Het klassieke Engelse drankje: gin-tonic
De klassieke gin-tonic is een lichte, frisse en eenvoudige cocktail die bestaat uit 4 ingrediënten: gin, tonic, limoen en ijsblokjes. Het drankje smaakt het beste als het wordt geserveerd in een gekoeld glas.
'Alle Vikingen waren mannelijk'
Hoewel het waar is dat de meerderheid van de personen die als Viking meeging op reis, mannelijk was, was er toch een klein percentage vrouwelijk. Deze vrouwelijke krijgers hadden zelfs een speciale naam: schildmaagden of "Skjaldmær" in het oud-Noors.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
Ragnar Lodbrok heeft echt bestaan en de heldendaden van deze Deense koning worden onder andere beschreven in de gelijknamige saga; middeleeuwse verhalen over de Vikingtijd in het Oudnoors. De verhalen over Viking Ragnar, de schrik van Engeland en Frankrijk, zijn eerder legendarisch dan historisch accuraat.