De politie mag alleen geweld gebruiken als er geen andere opties zijn om het gewenste doel te bereiken. En ook dan is geweldtoepassing aan regels en voorwaarden gebonden. De keuze om geweld toe te passen of welk geweldsmiddel wordt toegepast, is niet altijd de makkelijkste en moeten we vaak onder druk nemen.
Politiegeweld moet altijd een wettig doel dienen. Geweld om een bekentenis af te dwingen of om een arrestant 'een lesje te leren' is verboden. En geweld moet strikt noodzakelijk zijn. Als het zonder geweld kan, is politiegeweld verboden, oftewel: de mond is het belangrijkste wapen.
Opsporingsambtenaren zijn bevoegd om – in overeenstemming met de geweldsinstructie [1] – geweld te gebruiken indien een situatie dit vereist. Geweldgebruik moet worden toegepast binnen de grenzen van proportionaliteit, subsidiariteit, redelijkheid en gematigdheid.
geweld: elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken; aanwenden van geweld: het gebruiken van geweld, waaronder mede wordt verstaan het gebruik van een geweldmiddel.
177). Artikel 7 van de Politiewet 2012 bepaalt dat de ambtenaar van politie bevoegd is in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening geweld te gebruiken, wanneer het beoogde doel dit, mede gelet op de aan het gebruik van geweld verbonden gevaren, rechtvaardigt en dat doel niet op een andere wijze kan worden bereikt.
Vanuit de overheid is de minister van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor de politie. De politie heeft meer bevoegdheden dan jij als burger hebt. Sommige dingen mogen ze op ieder moment doen, voor andere hebben ze toestemming nodig van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
geweld: elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken; c. aanwenden van geweld: het gebruiken van geweld, waaronder mede wordt verstaan het gebruik van een geweldmiddel.
Volgens artikel 267 in het wetboek van strafrecht is het beledigen van een persoon strafbaar. Ook wanneer jij bijvoorbeeld een politieagent (ambtenaar) uitscheldt voor bijvoorbeeld 'sukkel' dan is dit strafbaar. Als de politieambtenaar dit beledigend vindt, zal hij of zij je aanhouden.
Een ambtenaar in functie uitschelden mag niet. Dat is de algemene lijn in de uitspraken van rechters. Overigens mag een burger een andere burger ook niet uitschelden. Op grond van artikel 266 wetboek van strafrecht is bepaald wat belediging is.
Mishandeling artikel
Volgens de wet, artikel 300 Wetboek van Strafrecht (Sr), wordt mishandeling gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie. Deze vorm in art 300 sr is de “lichtste” vorm van mishandeling. Ook wel eenvoudige mishandeling genoemd.
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Burgers die een persoon die een strafbaar feit (dwz een misdrijf of een overtreding) begaat op heterdaad betrappen, mogen deze persoon aanhouden en onverwijld overdragen aan de politie zonder daarbij onnodig geweld of wapens te gebruiken.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
Heeft u een klacht over de politie? Bijvoorbeeld omdat een politieagent u verkeerd heeft behandeld? Dan kunt u een klacht indienen bij de politie.
Worden er feiten, woorden, gedragingen of bedreigingen van beledigende aard gericht aan een 'openbare rechtspersoon in het kader van zijn functies' – zoals een politieagent? Dan is dit volgens het Strafwetboek (art. 276) strafbaar met een gevangenisstraf en een boete.
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
In veel gevallen zal u voor belediging een geldboete rond de €150 en €200 krijgen, maar bij een ambtenaar in functie zal de geldboete aanzienlijk hoger zijn. Als u de ambtenaar in functie uitscheld dan is er al sprake van belediging, probeer dus een politieagent niet uit te schelden.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd.U krijgt een oproep voor een strafzitting.Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
Aanhouden is een inbreuk op uw vrijheid. De politie mag u, dus niet zomaar aanhouden. Allereerst moet u verdachte van een strafbaar feit zijn. Daarnaast gelden er verschillende voorwaarden voor een ontdekking op heterdaad of buiten heterdaad.
Volwassenen die vanaf 1 maart een politie- of gemeenteambtenaar beledigen, riskeren dan een GAS-boete van 350 euro.Jongeren die dat doen, betalen 175 euro.
Is kwaadsprekerij strafbaar? Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit.
De politie heeft op grond van artikel 3 van de Politiewet 2012 tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Anders dan burgers hebben opsporingsambtenaren geweldsbevoegdheid. Dat wil zeggen dat de overheid verwacht van hen dat zij onder voorwaarden geweld gebruiken als onderdeel van het uitoefenen van hun taak, bijvoorbeeld om de situatie weer veilig te maken.
De ambtsinstructie beschrijft in welke situaties de politie een geweldsmiddel mag inzetten. Wij vergeleken de oude en de nieuwe ambtsinstructie, waarbij we keken naar het vuurwapen, het stroomstootwapen, rubberkogels en de politiehond.