In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo'n eenmaal per jaar nodig.
Waterval geluiden of geborrel in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten.
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
Zet de thermostaat dan uit en wacht nog 10 minuten zodat het water tot rust kan komen. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie.
Lucht in de centrale verwarming
Ze kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Hoewel de bellen op zich onschuldig zijn, kun je ze toch maar beter verwijderen. Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren.
Als de verwarming of water niet meer goed warm wordt is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen.Dit is het beste om te doen voor én na het ontluchten van uw cv-installatie. De waterdruk van uw ketel kunt u zelf controleren op het display van uw cv-ketel. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
Je thermostaat best niet helemaal uitzetten
Het lijkt misschien zinloos om je verwarming of klimaatregeling te laten aanstaan terwijl jij op je bestemming heerlijk van de rust geniet, maar toch is het aangewezen om bij je vertrek je installatie niet volledig uit te schakelen.
Adviseert Levert Zorgt Draai de ontluchtingsventielen van alle radiatoren in huis één voor één langzaam open met een ontluchtingssleutel totdat er water uit komt. Draai het ventiel direct weer dicht zodra er water uit komt. De CV ketel ontlucht zichzelf automatisch.
In de meeste situaties is dit echter geen goed idee. Moderne installaties zijn niet ontworpen om helemaal uitgeschakeld te worden. De meeste modellen hebben een pomp die af en toe actief moet zijn om in goede conditie te blijven. Het is dus belangrijk voor het onderhoud van jouw cv.
Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
Oorzaken van een radiator die niet warm wordt
Een van de meestvoorkomende oorzaken van een koude radiator is lucht in de leidingen. Dit kan gebeuren als er lucht in de radiator komt wanneer deze wordt bijgevuld of als er een lek in de leidingen zit.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
Hou een bakje of een oude doek onder de ontluchtingskraan. Draai deze voorzichtig open totdat je een fluitgeluid hoort. Na enige tijd komt er ook water uit de ontluchtingskraan. Laat de kraan nog enkele seconden open totdat het waterstraaltje regelmatig wordt.
Maak een sopje van lauw water en gebruik een milde allesreiniger. Doe dit sopje in een kleine gieter en houd een vuilblik schuin op de radiator. Giet er nu een beetje sop op. Zo loopt het water door de radiator en neemt al het vuil onderweg mee.
Met een automatische ontluchter zorgt u ervoor dat uw cv installatie automatische ontlucht wordt. Voorwaarde is wel dat de automatische ontluchter zich op het hoogste punt van de installatie bevindt.
Een ontluchter (SpiroTop) moet op het hoogste punt in een verwarmings- of koelinstallatie geplaatst worden om luchtzakken te voorkomen.
Als u niet thuis bent, heeft u niets aan een warm huis. Zet uw thermostaat daarom op 15 graden als u overdag weg bent. Daarmee bespaart u gemiddeld € 140,- per jaar. Weet u al dat u straks de deur uit gaat?
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Een pendelende cv-ketel kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen heeft het te maken met het feit dat de cv-ketel niet beter af te stellen is of vanwege een extreem lage energievraag. Hiernaast kan het ook goed mogelijk zijn dat de druk van je cv-ketel te hoog of te laag is.
Na het bijvullen is het belangrijk om uw radiatoren te ontluchten. Het ingestroomde water bevat namelijk altijd zuurstof.De lucht kan zorgen voor vreemde geluiden en een installatie die niet optimaal werkt. Ook het ontluchten van uw radiatoren kunt u eenvoudig zelf doen.
Je radiator kun je niet zomaar vervangen, je zult namelijk eerst nog een aantal dingen moeten doen. Zo zit er in de meeste gevallen nog water in de radiator, waardoor je dit eerst even moet laten weglopen. Bij de meeste radiatoren zit een kraantje waarmee je dit heel gemakkelijk kunt doen.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.