Wordt Wikipedia bijvoorbeeld als bron gebruik in wetenschappelijk onderzoek? Geen enkele bron is 100% betrouwbaar. Maar Wikipedia wordt wel gezien als één van de meest betrouwbare encyclopedieën. Jaren geleden werd de vergelijking gemaakt met de gerenommeerde Encyclopædia Britannica .
Er is geen eindredacteur die de inhoud controleert en aanstuurt- ook niet de Wikimedia Foundation of de nationale Wikimedia verenigingen. Individuele auteurs zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze op Wikipedia schrijven. Er zijn echter wel richtlijnen.
De geschiedenis van Wikipedia begon met de oprichting van Wikipedia als onafhankelijk project op 15 januari 2001.
Wikipedia is een verzameling van informatie afkomstig van verschillende plekken, en geen originele bron op zichzelf. Over het algemeen citeer je alleen primaire en secundaire bronnen in een academische tekst.
Wikipedia doet aan kwaliteitscontrole, maar je moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken. In goede artikelen staan recente referenties, bronnen, noten en literatuurverwijzingen die je als wetenschappelijke bron kunt gebruiken.
Sinds 15 januari 2001, opgericht door de ondernemer Jimmy Wales en zijn werknemer Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia is begonnen op 19 juni 2001.
Schrijven over jezelf wordt sterk afgeraden. Zulke teksten worden zeer kritisch bekeken en lopen een grote kans verwijderd te worden. Bedenk dat je zelf meestal niet de juiste persoon bent om je eigen relevantie te beoordelen en dat Wikipedia geen platform is om jezelf te presenteren.
Wikipedia is 15 jaar oud geworden en op het feestje wordt natuurlijk dé stem van de site uitgenodigd: Johan Bos! Al jaren spreekt hij op onnavolgbare wijze het ene na het andere artikel op de site in, zodat ook de slechtziende medemens kan genieten van de online encyclopedie.
De betrouwbaarheid 'reliability' kun je inschatten door te kijken naar de auteur, de uitgever, of er sprake is van 'peer-review', hoe de publicatie in boekbesprekingen wordt beoordeeld en hoe vaak andere wetenschappers naar de publicatie verwijzen.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Check of de site een beveiligingscertificaat heeft, de URL moet beginnen met 'https://' en door te klikken op het slotje zie je tot wanneer het certificaat geldig is. Check of het KvK-nummer klopt. Controleer het via de Kamer van Koophandel. Check of het btw-nummer klopt.
Wikipedia wordt bewerkt door vrijwilligers en heeft een open structuur. In principe kan iedereen daardoor meewerken aan de encyclopedie.
Wikipedia vraagt van gebruikers een donatie om het project in de lucht te kunnen houden. De kosten voor hosting zijn beperkt, de meeste uitgaven zijn voor personeel. De uitdijende uitgaven krijgen veel kritiek, ook van Wikipedianen zelf.
Momenteel zijn er op de Nederlandstalige Wikipedia 2.135.523 artikelen. Om mee te helpen ze te schrijven, te corrigeren en uit te breiden is geen toestemming van Wikipedia vereist. Eenieder kan onmiddellijk aan de slag!Dat kan door eerst een zelf gekozen bewerkersnaam aan te maken, of door meteen te beginnen.
Uit het financiële jaarverslag (pdf) van de Wikimedia Foundation blijkt dat de organisatie op een berg cash van bijna 28 miljoen dollar zit. Een jaar geleden was dat nog 22 miljoen dollar. Tel je alle bezittingen van Wikimedia bij elkaar op, dan heeft de club zelfs ruim 60 miljoen dollar.
Een woordenboek
Wikipedia is niet bedoeld als woordenboek. Daarvoor is het WikiWoordenboek in het leven geroepen.
Gebruikersnaam aanmaken
Iedereen kan Wikipedia bewerken, ook zonder aangemeld of ingelogd te zijn als gebruiker.
Een account verwijderen van Wikipedia is niet mogelijk.
Gebruikers. Vandaag zijn er 1.304.155 geregistreerde gebruikers waarvan er 3.750 de afgelopen 30 dagen een handeling hebben uitgevoerd: Gebruikers volgens bewerkingen: gebruikers met de meeste bewerkingen.
Wikipedia is een "continu proces zonder einde"; wat je schrijft zou wel eens eeuwenlang in omloop kunnen blijven. Zelfs verwijderde teksten worden opgeslagen, dus alles wat je doet blijft beschikbaar op Wikipedia.
Google gaat online-encyclopedie Wikipedia betalen voor de stukken tekst van de site die de zoekmachine bij haar resultaten plaatst.
Wikimedia Nederland is door de belastingdienst aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling, ANBI. Dat houdt in dat een gift aan ons aftrekbaar is van het belastbaar inkomen. Anderzijds hoeven wij over een gift geen belasting te betalen.
Het Nationaal Archief, gevestigd te Den Haag, is de grootste openbare archiefinstelling in Nederland. Er ligt bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland opgeslagen in 142 kilometer aan documenten en 800 terabyte aan digitale bestanden.