Smaak. Bieslook heeft een lichte uiensmaak. In vele gerechten is dit kruid lekker, maar het mag niet meegekookt worden. Je kunt de blaadjes fijngesnipperd toevoegen aan bijvoorbeeld salades, soepen, sauzen of eiergerechten.
Bieslook is een toegankelijk en veelzijdig kruid. Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken: Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout. Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.
Natuurlijk kan je de bieslook ook vervangen door een ander kruid dat je bijvoorbeeld wel in huis hebt. Basilicum, salie, basilicum of zelfs munt... Laat je creativiteit maar de vrije loop!
Gebruik verse bieslook als garnering of als smaakmaker in een salade. De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.
Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Het vraagt nauwelijks onderhoud en komt ieder jaar als vanzelf opnieuw uit. Bieslook is van dezelfde familie als uien en knoflook. Verse bieslook is lekker bij rauwe bereidingen zoals slaatjes, maar ook bij aardappelsla en als smaakmaker bij zelfgemaakte veganaise.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Net als de groene stengels, zijn ook de bloemen van bieslook eetbaar. Door de frisse lila kleuren vormen ze dus een geweldige eetbare garnering. De smaak van de bloemen is vergelijkbaar met de smaak van de rest van de plant, al hebben de bloemen een iets pittigere en vollere smaak.
De smaak is minder sterk dan echte knoflook, een ideaal kruid dus voor mensen die van een milde smaak houden. Gebruik de jonge stelen met blaadjes op dezelfde manier als lente- of bosuitjes. Bij eiergerechten smaakt knoflookbieslook ook erg lekker. Of voeg het kruid toe aan salades.
Was de bieslook, schud droog en snij in repen. Doe ¾ van de bieslook samen met de room bij de soep en pureer. Hak de rest van de bieslook fijn. Breng de soep op smaak met peper en zout, bestrooi met de croutons en de fijngehakte bieslook en serveer.
Alternatief. Als alternatief voor bieslook kan soms peterselie gebruikt worden, vooral om een gerecht af te maken. Natuurlijk geeft peterselie een andere smaak, maar het is wel, net als bieslook, geschikt als aromatische afmaker van een gerecht.
Bieslook blaadjes oogst je regelmatig door ze af te knippen of af te snijden. Knip de blaadjes tot ongeveer vier centimeter boven de grond af. Heb je maar enkele blaadjes nodig? Knip ze dan aan de buitenkant van de plant af.
Bieslook is lekker in bijna elk gerecht. Verhit bieslook niet, dan verliest het z'n smaak. Het beste is om kort voor het serveren van het gerecht de bieslook fijn te snipperen en subtiel aan het gerecht toe te voegen.
Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft. Een andere naam voor bieslook is pijpgras. De reden ligt voor de hand: de pijpvormige stengels hebben wel wat weg van lange grassprieten.
Een andere naam voor knoflookbieslook is “Chinese Bieslook”. Ze lijkt wel wat op bieslook (Allium schoenoprasum) maar er zijn toch ook wel verschillen: groter, grover, platte blaadjes, andere bloei en de smaak is vooral knoflookachtig, anders dan de ui-achtige smaak van bieslook.
Als oorsprong van het gewas geven de boeken China op. Daar komt dan nog steeds, blijkt in supermarkten, onvoorstelbaar veel knoflook vandaan.
De Allium Tuberosum, of Knoflookbieslook, is te herkennen aan de groene strepen op de stervormige bloemen. De stervormige bloemen van Allium Tuberosum zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Vaak 25 of 30 gram. Bij de groenteboer kun je soms ook een bosjes bieslook kopen. Veel supermarkten verkopen ook een plantje. In feite zijn dit een groot aantal plantjes bieslook, die je buiten of op de vensterbank in de keuken kunt zetten.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Houdbaarheid Bieslook
Gedroogde bieslook kun je soms wel 2 jaar bewaren, maar kijk voor de zekerheid op de tht-datum op de verpakking. Verse bieslook kun je 4 tot 5 dagen bewaren, maar dan moet je het wel in de koelkast bewaren. En dan niet in een afgesloten plastic zak.
De gele of bruine steeltjes haal ik eruit. Vervolgens knip ik ze in kleine stukjes boven een met bakpapier beklede ovenplaat en verspreid ik ze over de bakplaat. Dan laat ik ze in de oven op een lage temperatuur (40 graden celsius) drogen ongeveer 2 -3 uur.
Oogst bieslook door de bovenste helft van de plant af te snijden. Je mag het groene gedeelte en de bloemen eten als ze in het late voorjaar bloeien. Je kunt ook het hele seizoen door kleine stukjes bieslook afsnijden. Vries grote partijen bieslookstengels in of gebruik een dehydrator om dit kruid uit te drogen.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.