Ramus interventricularis anterior (LAD). Deze tak loopt over de voorkant van het hart naar beneden. De LAD voorziet de voorwand van de linkerkamer en de punt van het hart van bloed.
De linkerkransslagader splitst zich in twee takken genaamd de LAD (afkorting van Left Anterior Descending), de linker voorste dalende kransslagader die aan de voorkant van het hart naar beneden loopt, en de Cx (afkorting van Circumflex), de kransslagader die met een cirkel naar de achterkant van het hart loopt.
Right Coronair Artery
Deze coronair loopt vrijwel parallel op grens van het rechter atrium en rechter ventrikel. Het voorziet naast rechter atrium/ventrikel ook een septaal van bloed en niet onbelangrijk de sinusknoop en soms de AV-knoop (afhankelijk van de anatomie)!
De linkerkransslagader voedt vooral de linkerhelft van het hart, de rechter de rechterhelft en de onderzijde van de linkerhelft. Beide kransslagaders vertakken zich in een groot aantal steeds kleinere slagaders, die uiteindelijk de hartspier induiken en daar uitmonden in haarvaten.
Vernauwing. Vernauwing van de rechterkransslagader kan aanleiding geven tot zuurstoftekort in de rechterhartspier en in de onderwand van de linkerhartspier. Vernauwing van de LAD leidt meestal tot zuurstoftekort in de voorwand van het linkerhart.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Uit de meest recente studie, de CASS, kunnen wij eveneens leren dat sommige patiënten met vernauwingen in de kransslagaders en met milde of geen angina pectorisklachten, een goede prognose kunnen hebben. 9 Na 8 jaar is 84 van de patiënten die medische behandeling kregen toegewezen, nog in leven.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Groot internationaal onderzoek toont aan wat beste behandeling is. Patiënten die ernstige afwijkingen hebben aan hun kransslagaders kunnen beter worden geopereerd dan gedotterd. Na een openhartoperatie (bypass) is hun kans om te overlijden 20% kleiner dan na dotteren.
De kransslagaders of arteriae coronariae zijn twee uit de aorta ontspringende slagaders van de coronaire bloedsomloop die de hartspier van bloed voorzien.
Het lichaam heeft voeding en zuurstof nodig. Beide worden aangevoerd door het bloed, dat wordt rondgepompt door het hart.
De arteria profunda brachii of diepe armslagader is een grote slagader die ontspringt uit het achterste mediale gedeelte van de bovenarmslagader. De oorsprong van dit vat bevindt zich aan de onderste rand van de musculus teres major. De bloedvoorziening rondom de elleboog.
De AV-knoop (atrioventriculaire knoop) houdt de prikkels van het hart even vast en verspreidt die prikkels daarna over de hartkamers. Bij een AV-blok houdt de AV-knoop de elektrische prikkel langer vast dan normaal. Het hartritme wordt daardoor vertraagd.
Een slagader van het hart heeft een diameter van 1,5 mm tot 2,5 mm. De grote lichaamsslagader (aorta) heeft een doorsnede van ongeveer 20 mm tot 35 mm. De aorta is de slagader die uit het hart komt en die het zuurstofrijke bloed dat de linker kamer van het hart uitpompt opvangt.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Hoe lang gaat de omleiding mee? Hoe lang een bypass meegaat hangt ondere andere af van welke bloedvaten zijn gebruikt en hoe goed de conditie van je bloedvaten is. Er kunnen weer vernauwingen ontstaan in de omleidingen zelf. Die kans wordt kleiner door goede medicijnen en een gezonde leefstijl.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie. De onderzoekers benadrukken wel dat de pijnstiller volledig veilig is om sporadisch te nemen tegen hoofdpijn en koorts.
De cardioloog kan bij angina pectoris medicijnen voorschrijven die de bloedvaten verwijden. Ook het terugbrengen van de hartslag en het verlagen van de bloeddruk zorgt ervoor dat het hart minder arbeid hoeft te leveren.