In principe mag moerbei zijde niet gewassen worden qua dekbed. Wassen mag ook alleen met zijdewasmiddel, op zijde programma, geen resten van andere wasmiddel in de trommel, 400 toeren centrifugeren, liggend drogen uit de zon. En, het zal slijten van wassen. Kortom, het is niet nodig om te wassen.
Zijde was je op het handwas of wolprogramma op 30 graden celcius. Heter wassen is niet nodig, omdat zijde antibacterieel is en niet geschikt is voor huisstofmijten om in te leven. Centrifugeren doe je kort.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Bij een normaal en goed gebruik, zie ook de andere antwoorden over wassen en drogen, kan een zijde dekbed of kussensloop tussen de 1,5 en 5 jaar meegaan.
Zo kun je zijde wassen in de wasmachine: Gebruik een wasnetje ter bescherming. Vul de trommel, voeg het wasmiddel voor de fijne was toe en kies het programma voor de fijne was. Haal je kleding uit de machine als de was gedaan is en gebruik een handdoek om overgebleven vocht op te nemen.
Zijde wassen in de wasmachine
Als het label aangeeft dat het alleen geschikt is voor de stomerij, dien je het zeker niet in de wasmachine te wassen. Kies altijd voor een koud – het liefst een handwas – programma met een maximale temperatuur van 30 graden. Een hogere temperatuur kan het kledingstuk beschadigen.
De grootste voordelen van een zijden dekbed
Zijde is warmte regulerend, waardoor je bed heerlijk warm zal aanvoelen in de winter en koel in de zomer. Ook dit heeft een positieve werking op de nachtrust. Een zijden dekbed is ook vocht regulerend. Indien je snel last hebt van nachzweten, dan is een zijden dekbed ideaal.
Synthetisch, bamboe of katoenen dekbed wassen
Dekbedden worden gevuld met verschillende materialen, zoals wol, dons, zijde, synthetisch materiaal of katoen. Synthetisch, bamboe en katoenen dekbedden kunnen gewoon worden uitgewassen.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
De brandtest
Je neemt een paar draden en verbrandt ze met een vlam. Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden wanneer de vlam wordt weggenomen. Met een kunstmatige stof zoals polyester zal er een vlam en de geur van verbrand plastic ontstaan.
Het eerste wat zijde laat slijten is de wasmachine, dus gooi nooit zijde in de wasmachine. Je zou ook kunnen kiezen om het naar de stomerij te brengen maar is eigenlijk niet nodig. Zijde droogt zo snel op dat na een handwas het binnen een paar uur al gebruikt kan worden.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Gebruik een droogprogramma met een lage tot gemiddelde temperatuur. Wees geduldig en gebruik een lange droogtijd. Gebruik 2 of 3 tennisballen om de droogtijd te versnellen. Haal het dekbed elk half uur uit de droger en klop het voorzichtig op, zodat het dons evenredig over het dekbed wordt verdeeld.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Synthetisch dekbed
Een dekbedvulling van synthetische vezels zorgt ervoor dat het dekbed wasbaar is in de wasmachine. Een synthetisch dekbed is dan ook bijzonder geschikt voor mensen met allergieën en kinderen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
Zijde die zonlicht reflecteert houdt je 12,5 graden koeler dan katoen.
De beste vocht-en temperatuurregulatie heeft u met een zijden dekbed. TENCEL™ en bamboe viscose gaan minder lang mee dan zijde. In vergelijking met katoen, dons of wol bieden bamboe en TENCEL™ een betere vocht en temperatuurregulatie.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
Gewassen zijde: een soepele zijde die een waasje lijkt te hebben. Met een mat nonchalant uiterlijk. Leuk voor jurkjes, blouses en tunieken. Honan en tussah zijn twee benamingen voor dezelfde stof, de naam van de stof hangt af vanwaar de stof komt.
Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.