Er zijn drie operatietechnieken mogelijk: De keyhole techniek: via een snede onder de tepelhof zonder huidverwijdering. De donut-techniek: rondom de tepelhof wordt huid verwijderd. De dubbele snede techniek: via een snede in de borstplooi en rondom de tepelhof, met horizontaal litteken.
Kostprijs. Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug. Voor een ziekenhuis zijn daarmee niet alle kosten gedekt. Daarom rekent elk ziekenhuis de patiënt een eigen bijdrage aan dewelke kan schommelen van € 1.000 à € 1.800, inclusief remgeld en opleg voor medicatie.
De chirurg haalt al het klierweefsel van de borst weg. Om te kijken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel, halen we vaak ook de schildwachtklier(en) weg. Deze onderzoeken we in het laboratorium. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.
Na een borstamputatie mag u gedurende vier tot zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen of zwaar tillen (niet meer dan 5 kg), zodat de wond voldoende tijd heeft om te genezen. Na een sparende operatie kan u na een paar dagen steeds meer bewegen en na een tot twee weken weer alles doen wat u voor die tijd deed.
Na elke operatie is de wond de eerste weken gevoelig en soms zelfs pijnlijk. Je kunt last hebben van een trekkend gevoel. Rondom de wond kan de huid verkleuren en op de plek van het litteken kan een zwelling ontstaan. Dit soort klachten nemen af naarmate de wond verder geneest.
Mogelijke risico's en complicaties. Een borstoperatie is lichamelijk gezien geen zware operatie. Uw lichaam herstelt zich vaak snel. Ook oudere patiënten herstellen lichamelijk meestal goed.
Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch. Het is meer dan alleen constant moe zijn.
Het kan ook zijn dat een borstbesparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf een voorkeur hebt voor een borstamputatie. Voor een borstamputatie blijft u enkele nachten in het ziekenhuis. De meeste patiën- ten mogen 1 à 2 dagen na de operatie naar huis.
Na een borstoperatie is vaak nog een behandeling nodig. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, antihormonen of medicijnen tegen groei-eiwitten. Zo'n nabehandeling vernietigt kankercellen die misschien nog in uw borst of in uw lichaam zijn achtergebleven, of voorkomt dat er opnieuw borstkanker ontstaat.
In bad mag de eerste twee weken niet. Hoe moet ik slapen na een borstverkleining? Slapen doe je het beste op je rug, om zo druk op de borstwonden te voorkomen.
De operatie duurt ongeveer 75 minuten. U blijft meestal 1-2 dagen in het ziekenhuis. Soms krijgt u tijdens een borstsparende operatie direct een borstreconstructie. Als dit bij u gebeurt, is dit vooraf uitgebreid met u besproken.
Voordat u klaar bent met de meeste behandelingen voor borstkanker bent u al gauw een aantal maanden verder. Het hangt er vanaf welke behandelingen u krijgt. Een borstoperatie duurt een aantal uur. Bij een borstsparende operatie mag u meestal de volgende dag al weer naar huis, bij een borstamputatie na 2 tot 5 dagen.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Bestraling zelf doet geen pijn. Ook bestraling van binnenuit (brachytherapie) doet geen pijn. Bestraling kan wel bijwerkingen hebben die pijn doen, bijvoorbeeld darmkrampen of pijn in je mond. Je huid kan na een aantal keren ook gevoeliger worden en soms pijn gaan doen.
Bestraling is belangrijk bij de behandeling van borstkanker. U krijgt bijvoorbeeld na een borstsparende operatie bijna altijd bestraling. Maar we bestralen u soms ook als we de borst weghalen. Of als er uitzaaiingen zijn in uw lymfklieren.
De chirurg maakt een snee in je huid. Via deze snee verwijdert de chirurg de tumor in je borst met een rand gezond weefsel eromheen. Bij een borstsparende operatie blijft de rest van de borst behouden. De chirurg of plastisch chirurg herstelt de vorm van de borst tijdens de operatie.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
De eerste dagen na de ingreep kunt u een lichte pijn en ongemak ervaren, die meestal goed met paracetamol te verhelpen is. Na 4 à 5 dagen hebt u geen pijnstilling meer nodig. U kan wel nog wat spanning voelen; dit gevoel vermindert samen met de zwelling over enkele weken.
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
Het is mogelijk dat een borst in omvang groeit na een borstverkleining. Of de borst weer zal groeien, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het zo dat wanneer u in gewicht aankomt, de borst ook groter wordt omdat deze voor een groot gedeelte bestaat uit vet.
Draag de eerste weken geen beha met beugels; een sport bh of een topje voelt vaak prettiger. U mag de eerste weken tot aan de controle op de polikliniek geen kracht zetten met de borst spier of zwaar tillen. U kunt hierbij denken aan stofzuigen, ramen zemen maar ook aan het tillen van boodschappen.
Het kan weken duren voordat de vermoeidheid minder wordt. Dat je moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling, is heel normaal. De ziekte en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent.