Hoe spreek je een non-binair persoon aan? In het Nederlands zijn er twee vormen van genderneutrale voornaamwoorden die iemand kan kiezen om zichzelf mee aan te duiden, namelijk 'hen/hun' en 'die/diens'.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun. Enkele voorbeeldzinnen om je op weg te helpen: Sacha stapt op hun fiets.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
Meer mensen in de non-binaire Facebookgroep gaven aan dat hun broers en zussen hen 'sibbe' of 'sibbel' noemden. Een andere creatieve oplossing voor broers en zussen van non-binaire mensen is om het om te draaien, en te zeggen: 'Ik ben de broer/zus van X.
1. De au naturel kamer maakt iedereen blij. Om een roze of blauw kleurenpalet te vermijden kun je voor rustige natuurlijke tinten gaan, zoals: aardetinten, grijs, wit en zwart. Deze neutrale kleuren kun je gebruiken als een prikkelarme basis voor het slaapkamertje van jouw kleintje.
In het Engels wordt al langere tijd verwezen naar non-binaire mensen met de persoonlijk voornaamwoorden they/them. Ook in het Nederlands wordt deze meervoudige vorm, hen/hun, sinds 2016 gebruikt door personen die zich niet identificeren met één gender.
Met 'hen' kunnen we mensen aanduiden die zichzelf niet herkennen in het vrouwelijke 'zij' of het mannelijke 'hij', zo is het idee. 'Hen' is namelijk genderneutraal. Als lijdend voorwerp wordt ook 'hen' gebruikt en als meewerkend voorwerp 'hun'. Dus kletst hen met hen, en geeft hun een compliment.
Het Nederlands kent van oudsher specifieke verwijswoorden voor mannelijke en vrouwelijke personen: hij, hem, zijn en zij, ze, haar. Dit wordt wel een binair (tweeledig) systeem genoemd: iemand wordt hiermee ofwel als mannelijk, ofwel als vrouwelijk benoemd.
De voornaamwoorden 'hij/hem/zijn' worden normaliter gebruikt om te verwijzen naar personen die zich identificeren als man en 'zij/haar' voor personen die zich identificeren als vrouw. Recentelijk zijn daar genderneutrale pronouns bijgekomen, zoals 'die/diens' en 'hen/hun'.
De 'makkelijkste' manier is, om het gewoon te zeggen: pap, mam, ik ben lesbisch, of: ik ben een meisje (als je geboren bent als jongen bijvoorbeeld). Je kunt ook zeggen: ik val op mannen (als je een jongen bent), of: ik voel me vanbinnen geen meisje, maar een jongen.
Kans op een aandoening
De totale kans op een erfelijke aandoening voor kinderen van neven en nichten is dus ongeveer 4 tot 5 op de 100 (4 tot 5%). Hoe nauwer familieleden verwant zijn, hoe groter de kans op een erfelijke aandoening. Hoe minder nauw familieleden verwant zijn, hoe kleiner de kans.
Recenter onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit, schat het aantal transgender personen op 2,2% van de bevolking. Hiervan identificeert zich 1,8% niet uitsluitend of geheel niet als man of vrouw en wordt dus als non-binair aangeduid. De overige 0,4% betreffen transgender mannen en vrouwen.
Non-binair: iemand wiens gender zit op het spectrum tussen 'man' en 'vrouw'. Gender fluïde: het geslacht waarmee jij je identificeert varieert per dag of tijd. Agender: mensen die zich met geen enkel gender identificeren.
Dit komt doordat de roze, blauwe en gestampte muisjes in veel schappen van supermarkten ontbreken, meldt NU.nl. De tekorten zijn te wijten aan onderbrekingen in de toeleveringsketen, verklaart Kraft Heinz, het bedrijf achter de befaamde muisjes van De Ruijter.
Door leveringsproblemen ontbreken de roze, blauwe en gestampte muisjes in de schappen van de supermarkten. Kraft Heinz, het bedrijf achter de bekende muisjes van De Ruijter, laat weten dat de tekorten te wijten zijn aan onderbrekingen in de toeleveringsketen de afgelopen tijd.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je gender bepaal je zelf
Non-binair valt onder de transgender paraplu. In Nederland zijn er tussen de 90.000 en 390.000 trans personen.
Hoe noem je bijvoorbeeld een non-binair kind van dezelfde ouders? Het Engels kent tenminste nog het neutrale 'sibling', maar de Nederlandse taal moet het doen met 'broertje' en 'zusje'.
Neef (m.) en nicht (v.) zijn twee verschillende familierelaties: Een zoon respectievelijk dochter van iemands broer/zus, ook wel oomzegger of tantezegger.