Op IJsland werd het paard ingezet als rij- en lastdier en vervoerde het mensen en post. Op de boerderijen werd de IJslander ingezet voor klein landbouw werk en zelfs om schapen te drijven! Een groot deel van het jaar blijven de paarden in de vrije natuur.
Het harde werken gaat in IJsland gepaard met een goede levenskwaliteit: IJsland staat steevast hoog in de lijstjes als het gaat om levensverwachting, gezondheid en het geluksgevoel dat mensen ervaren. IJslanders werken ook veel: gemiddeld 41 uur per week inclusief overuren.
De exploitatie van natuurlijke rijkdommen is cruciaal voor de IJslandse economie. Zo hebben de visvangst en de visverwerkende industrie, maar ook de hydro- en geothermale energie die gebruikt wordt in de aluminium- en ferrosiliciumindustrie, belangrijke buitenlandse investeringen aangetrokken.
De meeste banen in IJsland zijn te vinden in de hoofdstedelijke regio rond Reykjavik. Naar schatting woont bijna 70% van de totale IJslandse bevolking in deze regio. Een baan in de rest van IJsland kan in de visserij, landbouw of toerisme.
IJslanders staan met een ietwat zorgeloze en flexibele attitude in het leven en nemen het niet al te nauw met stiptheid. Vroeger konden vissers en boeren ook niet volgens de klok werken door de onvoorspelbaarheid van het weer, en die mentaliteit leeft ook nog door bij de stadsbevolking.
IJsland (8,8 % – gegevens van 2016) rapporteerde een nog lager percentage van de bevolking met een armoederisico. De armoederisicogrens (zie ook figuur 1 ) is vastgesteld op 60 % van het nationaal mediaan equivalent besteedbaar inkomen.
IJsland is ook een rijk land. Het bruto nationaal produkt per inwoner ligt zelfs iets hoger dan in Nederland, analfabetisme komt vrijwel niet voor en 1 op de 2 inwoners heeft een auto.
Winkeltijden zijn: ma-vrij 09:00u-18:00u, zat 10:00u-13:00u/ 14:00u/15:00u of 16:00u. Sommige supermarkten zijn open tot 23:00u zeven dagen per week of in de grotere steden zelfs 24 uur per dag. Banken zijn geopend ma-vrij 09:15u-16:00u. Er zijn postkantoren in alle grotere gemeentes op IJsland.
IJsland is letterlijk een land van vuur en ijs. Nergens ter wereld is een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geisers te vinden. Slechts een kleine 21% van de oppervlakte van IJsland is gecultiveerd. Het binnenland is derhalve zeer dunbevolkt.
Dat komt omdat een groot deel van het land bestaat uit bergen, lavavelden, gletsjers en puinwoestijnen. Men teelt er voornamelijk aardappelen, suikerbieten, rapen en kolen.Rond de hoofdstad vind je ook tuinbouw die bestaat uit het telen van bloemen, tomaten, druiven, komkommers en verschillende zuidvruchten.
Wonen in IJsland is duur
De kosten van levensonderhoud in IJsland is, net zoals de andere Scandinavische landen, niet goedkoop. IJsland is zelfs het 6e duurste land ter wereld! Dit komt vooral doordat het een eiland bij de poolcirkel is; heel veel producten moeten geïmporteerd worden en dat kost nu eenmaal geld.
Doordat het eiland bestaat uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden, kale rotsen of gletsjers is niet meer dan een kwart van IJsland blijvend begroeid. Mossen komen wel vaak voor, de lavavelden zijn er meestal mee bedekt en ook op vochtige plaatsen tref je veel mos aan.
Om maar met de deur in huis te vallen: IJsland is niet goedkoop. Punt. Maar of het duurder is dan in Nederland verschilt een beetje. Kleine troost: vroeger was het er een stuk prijziger.
Als je langer dan drie maanden in IJsland wilt blijven wonen, heb je wel een verblijfsvergunning nodig. Deze zijn gewoonlijk voor 5 jaar geldig en kan aangevraagd worden bij het Directorate of Immigration. Je hebt geen vrijwilligersvisum nodig om vrijwilligerswerk te doen in IJsland.
In 2022 waren er in totaal 710 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland IJsland.
IJsland is na Groot Brittannië het tweede grootste eiland van Europa. De totale oppervlakte van IJsland is ongeveer 103.000 vierkante kilometer. Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 34.000 vierkante kilometer, waardoor IJsland 3x groter is dan Nederland!
In IJsland wonen zo'n 1050 moslims, op een totale bevolking van 330 duizend.
Het afgelopen jaar hebben zo'n 4.000 vluchtelingen asiel aangevraagd in IJsland. Dat is weinig in vergelijking met België, maar voor de eilandstaat is het 70 keer meer dan 10 jaar geleden.
IJslanders zijn erg vriendelijk en gastvrij. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot de vriendelijkste bevolking ter wereld! De meeste IJslanders spreken vloeiend Engels. Ze zullen dan ook altijd overschakelen op Engels als ze merken dat jij geen IJslands kunt spreken.
IJslanders eten driemaal per dag. Na het opstaan een ontbijt, en zowel tussen de middag als 's avonds een warme maaltijd. Het diner wordt gezien als hoofdmaaltijd. De vis is in IJsland meestal vers en er is een breed aanbod van onder andere kabeljauw, schelvis, heilbot, zeeduivel, haring, forel, zalm en garnalen.
IJsland is met 103.000 km² ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en ruim 3 keer de oppervlakte van België. Het is het op één na grootste eiland in Europa (op Groot-Brittannië na) en ligt erg geïsoleerd, ten noordwesten van het Europese vasteland.
In Europa maken de Grieken de meeste uren. In Griekenland worden gemiddeld 43,8 uren per week gewerkt. Lees hier wat het gemiddeld loon in Griekenland is. Daarna volgen Slowakije, Polen , Bulgarije en Tsjechië.
IJsland is met geen ander land te vergelijken. Het eiland is een unieke combinatie van warmwaterbronnen, geisers, ruige bergen, gletsjers, eindeloze kale vlaktes en vulkanen. Ook vind je er zwarte stranden, waanzinnig mooie watervallen en je kan er in de winter het noorderlicht zien.
De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk, ruim 63% van de IJslanders is Luthers.Een minderheid van 4% is rooms-katholiek. Hoewel de meerderheid van de bevolking christelijk is, gaan de meeste IJslanders niet regelmatig naar de kerk.
IJsland heeft als valuta de IJslandse kroon. Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon en biljetten van 5.000, 2.000, 1.000 en 500 kronen.