Een gelaatsexpressie, gelaatsuitdrukking of een gezichtsuitdrukking is het gevolg van de samentrekking bepaalde gelaatsspieren en wordt beschouwd als een van de vormen van niet-verbale expressies van emoties.
Een sprekend gezicht
Van het lichaam is het gezicht het meest zichtbaar. Daarom beschikt het gezicht over de meeste spieren die in staat zijn onze emoties te tonen. Vooral rond ogen en de mond zijn veel van deze spieren aanwezig om ook de fijnere nuances van deze emoties uit te drukken.
Hoeveel gezichtsuitdrukkingen zijn er? Tot nu toe zijn er meer dan 10.000 verschillende gezichtsuitdrukkingen gecatalogiseerd, hoewel er slechts zeven elementaire micro-uitdrukkingen zijn geïdentificeerd.
mimiek = gezichtsuitdrukking, maar ook gebarentaal. Mimiek = gezichtsuitdrukking, ook gebarentaal. Expressie = De gezichtsuitdrukking van de hond. gezichtsuitdrukking = de gezichtsuitdrukking zelfst.
De beste manier om iemand een gevoelswoord te leren, is door het woord te zeggen wanneer je denkt dat de persoon die emotie voelt. Dus wanneer een kind huilt omdat hij iets dat hij wil niet krijgt, kun je zeggen "ik denk dat je gefrustreerd bent".
Er zijn veel gevoelens die een vorm van 'blij' zijn, zoals: tevreden zijn, opgelucht zijn of vrolijk zijn. Vaak worden we blij van dingen die we met ons lichaam kunnen voelen: het zien van iets moois, het horen van goede muziek, aangeraakt worden door iemand die we aardig vinden, het proeven van lekker eten.
Houding in non-verbale communicatie
Over het algemeen zullen mensen die zich op hun gemak voelen, hun hoofd rechtop houden en je open aankijken. Ze zullen iets achteroverleunen, waarmee ze aangeven dat ze ontspannen zijn, of iets voorover, om aan te geven dat ze aandachtig luisteren.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Mensen met een expressieve stijl zijn, vaker dan mensen met een andere communicatiestijl, druk. Ze zijn vaak spontaan en aanwezig. Ze zitten vol ideeën en flappen er makkelijk van alles uit zonder er eerst goed over na te denken.
Pupillen verraden wat anderen voelen
Verwijde of grote pupillen betekenen meer opwinding in iemands staat van zijn. Hoe groter de pupillen zijn hoe beter diegene zich voelt in jouw omgeving en hoe kleiner de pupillen hoe meer dit wijst op angst of ongemakkelijkheid.
Neus aanraken
Iemand die tijdens het spreken kort de neus aanraakt of er over wrijft heeft waarschijnlijk iets te verbergen. Als iemand oneerlijk is wordt de doorbloeding sterker en gaan zenuwuiteinden tintelen (het Pinokkio-effect), die jeuk wordt weg gewreven. Let op: oordeel niet al te snel.
Lichaamstaal is een vorm van communicatie. Het zegt vaak meer dan de woorden die je uitspreekt en het kan veel over jou als persoon zeggen. Met lichaamstaal kun je duidelijk maken hoe je je voelt, dit kan bewust, maar ook onbewust. Het is natuurlijk niet zo dat elke vorm van lichaamstaal meteen iets zegt.
Een verliefde man (of een man die enorm geïnteresseerd in je is) zal jou in de ogen kijken. Vervolgens dwaalt zijn blik kort naar onderen. Hij staart dan kort naar jouw mond. Hierna kijkt hij je weer in de ogen, en dit proces herhaalt zich.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Vrouwen die verliefd zijn vertonen automatisch vaker typisch vrouwengedrag. Ze flirt meer, ze lacht meer en laat zien dat ze vrolijk is. Ben je met haar aan het praten dan herken je haar verliefdheid door haar stralende ogen, haar glimlach en haar speelse trekjes.
Om erachter te komen of iemand je leuk vindt, dien je te beginnen met het observeren van zijn of haar lichaamstaal. Kijk vervolgens of de ander oogcontact probeert te maken. Ga na of er sprake is van een toename in fysiek contact of onzekerheden, met name als het gaat om een vriend of vriendin.
Als een man écht verliefd op je is betekent dat vaak dat hij jou ook vertrouwt en zich dus kwetsbaar bij jou durft op te stellen. Mocht hij jou dus persoonlijke verhalen vertellen (die niemand anders weet) en is hij vaak open en eerlijk over zijn gevoelens bij jou, dan is de kans groot dat hij verliefd op je is.
Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten waarna ze zich kunnen voortplanten. Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.