Iemand die bijkomt uit de bewusteloze toestand, kan namelijk misselijk worden en gaan overgeven, maar nog niet wakker genoeg zijn om zich op zijn zij te draaien. Wanneer tegelijk met GHB ook veel alcohol is gebruikt, bestaat het risico op een ademstilstand, omdat alcohol de dempende werking van GHB versterkt.
Out gaan betekent dat je bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is schadelijk voor het lichaam. Als dit gebeurt is er een grotere kans op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma. Het is opvallend hoe licht er soms gedacht wordt over een black out of out gaan.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
Out gaan is riskant
GHB verdooft je ademhaling. Dat kan leiden tot ernstige ademhalingsstoornissen die levensbedreigend kunnen zijn. Vooral in combinatie met alcohol, slaap- of kalmeringsmiddelen is dit risico groot. Als je bewusteloos raakt, dan kan het wel 3 tot 4 uur duren voor je weer bijkomt.
GHB effecten
De werking van GHB, het effect dus, houdt ongeveer drie uur aan. Wat het effect van GHB is, kan per persoon sterk verschillen en is daarnaast sterk afhankelijk van de dosis. Doseren van GHB is moeilijk. Daar gaat het ook vaak mis.
GHB is een verdovend middel. Je kunt het bewustzijn verliezen en in een diepe slaap raken waar je pas na uren uit ontwaakt – of helemaal niet meer. In die 'GHB-slaap' kun je ademhalingsproblemen en stuiptrekkingen krijgen. Als je moet overgeven terwijl je slaapt, kun je stikken in je eigen braaksel.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Slachtoffers van drogering kunnen verschillende symptomen ervaren, meldt Drugsinfo. Geheugenverlies, een black-out, misselijkheid, gekke dingen doen/zien/voelen, niet kunnen slapen, grote pupillen, bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn: het zijn allemaal klachten die bij drogering passen.
Deze vloeistof wordt vaak gebruikt in de gay- en swingersscene om onder invloed van drugs, seks te hebben. De samenstelling van de vloeistof is zeer onbetrouwbaar. Het bevat meestal één of meer van de volgende middelen: GHB, MDMA, amfetamine en soms ook een NPS zoals 3-MMC.
Wat je merkt als je gedrogeerd bent, hangt af van het middel waarmee je gedrogeerd bent. In de meeste gevallen gaat het om verdovende middelen. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, controleverlies, een slap gevoel, bewusteloosheid en geheugenverlies.
Presentatie bij GHB-gebruik
Doorgaans blijft de ademhaling intact, al neemt de ademfrequentie af en neemt het teugvolume toe. De ogen kunnen naar buiten gericht staan. De diep slaap bij een overdosis duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.
Met Out gaan wordt bij GHB meestal bedoeld dat iemand in een comateuze slaap valt. Dit kan al bij een lage dosering gebeuren. Deze comateuze toestand duurt 3 tot 4 uur.
Naast een hartziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van bewustzijnsverlies een reactie op emotie of vermoeidheid, plotseling gaan staan (uit bed komen), of een neurologische aandoening zoals epilepsie. Overigens blijft de oorzaak van regelmatig terugkerend bewustzijnsverlies soms onduidelijk.
Bij een black out door overmatig alcoholgebruik heb je het gevoel dat er een gat in je geheugen zit. Op het moment van drinken leek er niets aan de hand, maar de volgende ochtend kan je je niets meer herinneren. Je weet niet meer wat je gedaan of gezegd hebt en wat er gebeurd is.
Blue 69 is een vloeibare drug die voornamelijk wordt verkocht in een flesje, vergelijkbaar met GHB. 'Blue' vanwege de blauwe kleur, die afkomstig is van de Blue Curaçao. Echter heeft de drug niet altijd dezelfde samenstelling, omdat er verschillende varianten bestaan. Het doseren van Blue 69 is daarmee lastig.
Alcohol is de meest populaire drug. Daarna volgt tabak en op veel grotere afstand volgt cannabis. Van de populaire partydrugs wordt XTC het meest gebruikt. Partydrugs worden vele malen minder gebruikt dan alcohol, tabak en cannabis.
Dit is dan een combi tussen alcohol (blue Curaçao), ghb, amfetamine en MDMA.
Aarzel niet om naar de huisarts gaan, naar de gynaecoloog, contact op te nemen met een dienst voor slachtofferhulp of met een van de zorgcentra na seksueel geweld. Veel mensen die vermoeden slachtoffer te zijn te zijn geweest, zitten met veel vragen over wat er al dan niet in hun drankje werd gedaan.
Motieven om iemand te drogeren verschillen. Meestal is het doel het maken van een zeer slechte grap, iemand te beroven, gemakkelijker toestemming te krijgen voor seksuele handelingen of om seksuele handelingen te verrichten zonder daar voor toestemming te verkrijgen.
Daarnaast is een drugstest redelijk goedkoop. Veel eenmalige testen kosten nog geen 5 euro, andere testen gaan langer mee en zijn daarom iets duurder. Bovendien kost het je geen moeite om je drugs te testen.
Een tandarts kan een drugsgebruiker soms snel identificeren. Bijvoorbeeld als een patiënt methamfetamine gebruikt, kan er sprake zijn van tandbederf en tandvleesontsteking. Deze patiënten komen dan ook vaak naar de tandarts voor een cosmetische behandeling.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
De meeste drugs verstoren je slaap. Pepdrugs als coke, speed en XTC, maar ook cafeïne houden je wakker, waardoor je niet kunt slapen. Maar ook ontspannende middelen als cannabis, alcohol en benzodiazepines (slaapmiddelen) verstoren je slaap.