Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Huiduitslag is een afwijking van de huid. Veelvoorkomende symptomen zijn jeuk, schilfering, blaasjes met vocht, roodheid en bultjes op de huid. Huiduitslag kan veel verschillende oorzaken hebben zoals een allergie, medicatie of warmte.
Huiduitslag kan vele oorzaken hebben: een allergische reactie op of infectie met micro-organismen, een reactie op bepaalde geneesmiddelen of voedingsstoffen of sommige (kinder)ziektes waarbij huiduitslag voorkomt.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden.
Eczeem door stress
Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokken-virus. De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Er is geen bepaalde voorkeursplaats: netelroos komt even vaak voor op armen, benen, romp en in het gezicht. Wanneer omgevingsfactoren een rol spelen, ontstaan de afwijkingen meestal ter plaatse van het contact of inwerking.
Cutane vasculitis. De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken om de jeuk te verlichten. Ook daarvan is niet zeker of ze werken bij zwemmersjeuk. Je kunt de tabletjes halen bij de drogist of apotheek.
Zalf tegen jeuk en uitslag met verschillende oorzaken
In beide gevallen zoekt u een product dat ervoor zorgt dat u zo snel en effectief mogelijk van uw klachten afkomt. De Mentho10 Mentholcrème is te gebruiken bij veel verschillende huidirritaties. Deze zalf werkt dan ook goed tegen diverse soorten jeuk en uitslag.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Hoe herken ik ontstoken eczeem? De huid is pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er zijn blaren met pus en soms korsten.
Dermatitis herpetiformis betekent letterlijk: huidontsteking gelijkend op herpes. Het staat ook bekend onder de naam ziekte van Duhring. Het is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door sterk jeukende blaasjes op typische huidgebieden.
Dermatitis perioraliswordt ook wel clownseczeem genoemd en betekent letterlijk 'ontsteking van de huid rond de mond'. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van crèmes of zalven in het gezicht die corticosteroïden bevatten.
De huidreacties uiten zich bij clownseczeem in kleine, rode knobbeltjes en blaasjes in combinatie met een gelige of rode verkleuring en schilferingen van de huid rondom de mond. Het wordt daarom ook wel 'mouth rose' genoemd, ofwel mond rosacea.