Beschikkingen zijn besluiten die tot één of meer belanghebbenden zijn gericht. Dit soort besluiten wordt, zo bepaalt artikel 3:41, eerste lid, van de Awb, bekendgemaakt door toezending of uitreiking van het besluit aan de belanghebbenden.
Er zijn drie soorten besluiten van algemene strekking, namelijk algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en concretiserende besluiten van algemene strekking. Art.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
be·schik·king (de; v; meervoud: beschikkingen) 1besluit waarbij iets geregeld wordt2macht om over iets te beschikken: de beschikking hebben over …; iets ter beschikking stellen aan iem.
Een beschikking kan op aanvraag (van een burger) worden afgegeven door een bestuursorgaan. Wanneer de aanvraag wordt afgewezen is die afwijzing op zichzelf een beschikking. Wanneer u het niet eens bent met een beschikking, staan er meestal mogelijkheden tot uw beschikking om daar iets tegen te doen.
Een besluit kan worden genomen uit initiatief van de overheid zelf, maar ook op aanvraag van een burger. Het nemen van een besluit is een proces waarbij aan een flink aantal regels voldaan moet worden. Hierna worden enkel de hoofdregels benoemd.
Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
De term 'primair besluit' is gereserveerd voor de (rechts)handeling waartegen het bezwaar is gericht, aangezien de term 'bestreden besluit' wellicht suggereert dat het gaat om een besluit dat bij de bestuursrechter ter toetsing voorligt (vgl. art. 8:72 lid 1 Awb).
Voor het onderscheid is de mate van algemeenheid bepalend. Een beschikking geeft een individuele rechtsnorm voor een concreet geval, terwijl een besluit van algemene strekking algemeen van aard is.
Een beschikking is een besluit over welke hulp of ondersteuning jij nodig hebt. En of je dit vergoed krijgt. Je kunt een beschikking krijgen als je valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet.
In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Algemene wet bestuursrecht staat nergens dat een aanvraag onderdeel moet uitmaken van een beschikking. Artikel 2.22 van de Wabo bepaalt de inhoud van de omgevingsvergunning.
Wat is een beschikking? In het bestuursrecht: Een beslissing van een overheidsorgaan in een concreet geval, bijvoorbeeld het verlenen van een bouwvergunning. In het civiele recht: een rechterlijke uitspraak in een procedure die begint met een verzoekschrift.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: beschikking (zn) : bepaling, beslissing, bestemming, bestiering, decreet, dispositie, maatregel, ordening, ordonnantie, regeling, verordening.
Een beschikking is een rechterlijke uitspraak gedaan in een verzoekschriftprocedure (niet te verwarren met een vonnis, hetgeen een uitspraak in een dagvaardingsprocedure is).
Een vonnis is 20 jaar geldig, terwijl de meeste vorderingen al na 5 jaar verjaren. Heeft u deze verjaring(en) niet gestuit, dan heeft u (ook op dat latere moment dus) niets. Een vonnis kunt u echter gedurende 20 jaar ten uitvoer leggen.
Dat heet een indicatie. Het kan ook zijn dat de gemeente besluit dat u geen vergoeding krijgt voor de hulp die u vraagt. Bijvoorbeeld als de gemeente vindt dat uw hulpvraag op een andere manier kan worden opgelost. Het besluit of u wel of niet vergoede hulp krijgt, wordt vastgelegd in een beschikking.
Een ambtshalve besluit is een besluit dat het bevoegd gezag zelfstandig neemt, niet op aanvraag. De procedurestappen gelden bij: het verlenen. het wijzigen van de voorschriften.
Maatwerkvoorzieningen voorzien in individuele hulp wanneer vrij toegankelijke voorzieningen niet toereikend zijn. Hier is een beschikking voor nodig. Kinderen kunnen hier alleen gebruik van maken als ze worden doorverwezen door de huisarts of als de gemeente daar toestemming voor geeft, bijvoorbeeld via het wijkteam.
Voor zover die beslissingen rechtsgevolgen in het publiekrecht hebben, spreken we over besluiten. Hebben de besluiten een concrete strekking dan spreken we over beschikkingen. De Jeugdwet verplicht de gemeentebesturen tot het verstrekken van jeugdhulp.
Een beschikking is een formele beslissing van de Belastingdienst over een fiscaal onderwerp. U kunt alleen een beschikking vragen als die mogelijkheid in de belastingwet die voor uw geval geldt, wordt genoemd.