Over het algemeen wordt voor het schilderen van een plafond een verfroller aangeraden met een gele band, met een gemiddelde vezellengte van 12 millimeter. Let er ook op dat deze vezels synthetisch zijn en liefst van polyamide.
Voor het sauzen van een plafond kun je het beste kiezen voor een vachtroller. Ga je een spack plafond sauzen, dan kun je beter kiezen voor een roller met langere haren. Wij adviseren voor deze klus Anza Verfroller - MicMex. Zo weet je zeker dat de verf alle plekken bereikt.
Bij het witten van het plafond begin je altijd met de randen en de hoeken. Dit kan je doen met een kwast. Om te voorkomen dat je strepen ziet, is het verstandig om de randen en de hoeken met een roller na te behandelen. Gebruik een goede kwaliteit verf, zoals Sikkens Alphacryl Plafond.
Solventgedragen lak breng je aan met een verfborstel met varkenshaar (zwart van kleur). Watergedragen verf breng je aan met een verfborstel met synthetische haren (licht van kleur). Borstels met varkenshaar zijn fijner, nemen water op en gaan zwellen. Hierdoor krijg je diepe strepen en een minder glad resultaat.
Een schuimroller wordt gemaakt van een polyesterschuim. De meeste schuimrollers zijn het beste geschikt om te gebruiken voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort zit meestal in oplosmiddelhoudende lakken en wordt gebruikt voor buitenschilderwerk (denk bijvoorbeeld aan het aflakken van kozijnen).
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Welke roller gebruik je als je plafond zonder strepen wilt
Zo kun je bij een gestructureerde ondergrond beter een harige roller gebruiken en bij een gladde ondergrond een kortharige of speciaalroller. Breng de verf ruim voldoende aan en rol de verf goed uit. Rol het maximaal 1 keer na.
Schilder eerst de randen en hoeken met een borstel. De rest van het plafond werk je af met een rol. Breng een paar keer verf aan in een vierkant van ongeveer 70 bij 70 cm. Verdeel de verf kruiselings en gelijkmatig en rol vervolgens uit in dezelfde richting.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Primer voorkomt strepen
Sommige mensen vergeten een grondlaag te gebruiken. Grondlagen als Boss-one Silk of Bossprim sluiten de ondergrond af ('isoleren' in het jargon) zodat de zuiging van de ondergrond gestopt wordt. Op deze manier verhinder je dat je afwerkingslaag in je ondergrond wordt gezogen.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Het schilderen ( ook wel sausen genoemd ) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald moet worden. Een plafond dat verkleurt is zal het interieur van uw woning verpesten en dit is natuurlijk zonde.
Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak en wordt ook wel een lakroller genoemd. Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn.
Meet de lengte en breedte van het plafond op. Vermenigvuldig de breedte met de lengte en je hebt de vierkante meters. Vermenigvuldig de vierkante meters met twee, want je brengt in de meeste gevallen twee lagen aan.
Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Het schilderen met grondverf
De roller gebruik je op grote oppervlakken, de kwast op de gedetailleerde stukken. Reken voor de grote oppervlakken dat je per vierkante meter ongeveer 20 minuten bezig zal zijn om alles mooi egaal te krijgen. Voor de meer gedetailleerde stukken zal je meer tijd kwijt zijn.
Plafond verven begin je door de randen en hoeken te schilderen. In eerste instantie doe je dit met een kwast (om nauwkeurig te beginnen), vervolgens doe je dit nogmaals met een roller (om strepen op het plafond te voorkomen). Daarna ga je verder met het middenstuk.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen.
Rol van boven naar beneden
Om een muur egaal en streeploos te verven is het de kunst om niet te hard op je verfroller te drukken. Breng eerst voldoende verf aan en verdeel deze vervolgens met de roller. Tot slot kun je in een richting afrollen, bij voorkeur van boven naar beneden.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de ondergrond, hoe breder de rol zal zijn. Dit is bv. het geval voor grote plafonds of vloeren waar men meestal rollen gebruikt van 18 of 25 CM. In tegendeel, voor meer precisie en afwerking zal men een rol gebruiken met een kleine breedte.
Als je dus glad gestucte muren hebt en je wil ook een zo glad mogelijk eindresultaat dan adviseren wij je de Friess Profin Grey vachtroller of de Anza Micmex vachtroller.