Schrik niet, maar een gemiddeld matras bevat tot wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze blinde achtpotigen zie je niet met het blote oog, maar je kunt er wel flink last van hebben. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Hoe houd je mijten uit je slaapkamer?
De huisstofmijt is een heel klein diertje dat leeft in het stof in huis. Hij is zo klein dat u hem niet kunt zien. De huisstofmijt eet huidschilfers van mensen en dieren. De huisstofmijt zit in alle huizen, ook als het er schoon is.
Maar zo'n 25% van alle Nederlanders kan wél veel last hebben van huisstofmijt. Dat noemen we huisstofmijtallergie. Daarbij speelt vaak een misverstand: deze mensen zijn niet allergisch voor de huisstofmijt zélf. Het gaat om hun uitwerpselen.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
Het bed is de meest ideale leef plek voor huisstofmijten. Het is er lekker vochtig, donker, warm en er komt elke dag een nieuwe aanvoer van eten, namelijk huidschilfers. Als u last heeft van een huisstof allergie of huisstofmijt allergie dan is het een must om uw matras en kussen in te pakken met afwasbare hoezen.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Mijten houden niet van licht, dus zorg voor een maximale lichtinval van buiten of in ieder geval goede verlichting binnen. Maak zoveel mogelijk schoon met een vochtige doek en dweil.
Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen.
Je kunt ook huisstofmijt doden door vrieskou. Dat duurt wel langer en is bewerkelijker: de temperatuur moet -20 graden Celsius of kouder zijn, en je moet alles minimaal 24 uur, maar liever een week lang blootstellen aan deze kou.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
In bijna elk huishouden en in bijna elk klimaat komen huisstofmijten voor. Daardoor kun je het hele jaar last hebben van deze allergie. Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.
Bij een bloedonderzoek wordt bepaald of er antistoffen, specifiek gericht tegen huisstofmijten, aanwezig zijn in uw bloed. Dit zijn stoffen die het afweersysteem van het lichaam vormt tegen allergenen. De uitslag van het bloedonderzoek laat meestal enige dagen tot weken op zich wachten.
Leg je kleding na het wassen in de kast, in plaats van ze op de grond te gooien of ze in een open ruimte te bewaren, waar huisstofmijt er makkelijk op kan springen. De meeste mensen hebben te maken met huisstofmijt zonder dat ze dat doorhebben.
Welke matras helpt tegen huisstofmijt? De matras die helpt tegen huisstofmijt is de Sanamedi Gold matras. De vulling in de Sanamedi matrassen werden namelijk voorzien van speciale vezels. Daardoor verkiezen patiënten met astma en personen die lijden aan huisstofmijtallergie de Sanamedi matrassen.
Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie. Ze komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen.
Latex. Omdat de huisstofmijt in Latex (ook wel natuurrubber genoemd) slecht kan overleven, zijn Latex kussens geschikt voor (en erg populair bij) mensen met een huisstofmijtallergie.
Kies bijvoorbeeld het liefst voor 100% katoenen dekbedovertrekken en kussenslopen. Katoen ademt namelijk beter, waardoor het minder snel zal broeien. En hoe minder warm en vochtig jouw beddengoed is, hoe minder graag huisstofmijt erin wilt zitten.
Voor de aanschaf van anti huisstofmijt spray kunt u bij Allergiezorg kiezen uit een van de producten van Sanamedi, variërend van 250ml tot en met 1000ml.
Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60◦C. Bij temperaturen lager dan 60◦C gaat de huisstofmijt niet dood. Gebruik allergeendichte matras- en kussenhoezen. Deze houden de ontlasting van huisstofmijten tegen.
Heb je vaak een loopneus (alleen) in de ochtend? Dan is de kans groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Zeker wanneer je loopneus gepaard gaat met andere symptomen: tranende, waterige en/of rode ogen.
Huisstofmijten zien eruit als kleine traag bewegende witte puntjes. Men kan ze gemakkelijk opmerken op donkere oppervlakken bij goed licht. Op een witte ondergrond kan men ze met strijklicht zien.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Hoe kom je aan bedmijten? Bedmijten worden voornamelijk verspreid door reizigers. Je verblijft bijvoorbeeld in een hotelkamer waar bedmijten in het bed, in de nachtkastjes of in de tapijten zitten. De mijten duiken ongezien je koffer in en je neemt ze mee naar huis.
Speur in naden van je matras naar piepkleine witte eitjes of roodbruine beestjes. Controleer je lakens en dekens op rode of zwarte vlekjes. Mogelijk zijn dit bloedvlekjes (rood) of uitwerpselen van bedmijten (zwart). Onthoud dat bedwantsen niet vliegen of springen.