Minder dan de helft van de mensen van 26 jaar of ouder heeft in de afgelopen 12 maanden een online game gespeeld. Voor mensen van 50 tot 80 jaar is dat 41 procent. Van de jongeren van 16 tot 20 jaar speelt 73 procent online games en van de jongeren van 21 tot en met 25 jaar 62 procent.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen.
In Nederland spelen ongeveer 7,6 miljoen Nederlanders gemiddeld 61 minuten per dag games. Bij de meeste mensen gaat het om spelletjes op een smartphone. Het aandeel hiervan ligt op 35 procent. Ten opzichte van 2017 gaat het hierbij om een stijging van 5 procentpunten.
Het aantal spelers dat afgelopen jaar op internet heeft gegokt ligt tussen de 250.000 en 565.000 mensen. Volgens onderzoek uitgevoerd in 2008 (door Regioplan) hebben 5,1% van de Nederlanders tussen de 15 en 65 het afgelopen jaar ten minste eenmaal op internet gegokt (1). Dat zijn 565.000 mensen.
Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent. Deze gegevens zijn afkomstig uit het HBSC-onderzoek onder scholieren (Stevens e.a., 2018).
Hersenen Tijdens het gamen maken je hersenen adrenaline en dopamine aan. Adrenaline zorgt voor een snellere reactiesnelheid en hogere concentratie en dopamine geeft een plezierig gevoel en kan gezien worden als een soort drugs. Zonder hoge dosis dopamine wordt je gespannen, somber of geïrriteerd.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Als verslaving in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij er ook gevoeliger voor bent. Je bent dan kwetsbaarder." "Jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar hebben vaker een gokverslaving. Mensen die op jonge leeftijd beginnen met gokken, hebben een grotere kans om gokverslaafd te raken."
Maar liefst 88% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar of ouder heeft wel eens gegokt. Loterijen zijn met 54,4% veruit het populairst, waar casinospelen door 5,5% wordt gespeeld en poker door 1,9%. Ongeveer 3,5% (486.500 mensen) gokken wel eens illegaal online 1.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Signalen. Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar is aan te merken als 'gameverslaafd'. Dat komt neer op ongeveer 12.000 jongeren. Het gaat om meer jongens dan meisjes en dit percentage stijgt ieder jaar (Van Rooij et al., 2011).
Meest verslavende spelletjes 2021
Dat zijn onder andere: Candy Crush. Angry Birds. Runescape.
Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
Ja, de afkickverschijnselen van gokken zijn heftig, maar ze zullen steeds minder worden. De eerste drie maanden zijn het lastigst. Eerst zullen de lichamelijke reacties verdwijnen en pas later de mentale reacties. Het kan zijn dat je daar uiteindelijk hulp voor nodig hebt.
Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt. Het kwijtraken van de dagelijkse spanning fungeert als een beloning die er voor zorgt dat het gokken zich blijft herhalen. Veel gokkers worden beheerst door magische ideeën.
Oorzaken gokverslaving
Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft meerdere oorzaken. Zoals persoonlijke eigenschappen (zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld), factoren in de omgeving (gezin, vriendenkring), het soort spel dat je speelt en maatschappelijke factoren.
Iemand met een gokverslaving denkt alleen nog maar aan gokken. Daardoor verliest hij/zij de realiteit uit het oog. Het spel is veel meer dan een spel, het is een obsessie geworden. Als iemand afhankelijk is van gokken om een dag goed door te komen of om met een probleem om te gaan dan is diegene verslaafd.
Er is niet één duidelijke oorzaak van een gokverslaving. Vaak hebben mensen met een gokverslaving genetische aanleg voor het krijgen van een verslaving. Dat wil zeggen dat verslavingen (deels) erfelijk zijn bepaald.
Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.
De belangrijkste gameverslaving symptomen en symptomen van teveel gamen zijn: obsessieve gedachten (aan niets anders kunnen denken dan aan gamen) heel veel tijd besteden aan 1 specifieke game. ontwenningsverschijnselen als je niet kunt gamen.
1 in je dagelijks leven en eigenlijk alles moet ervoor wijken. Spijbelen, huiswerk niet maken, afspraken niet nakomen om maar te kunnen gamen. Je hebt geen controle meer hoeveel je speelt. Dat zorgt voor ruzies en spanningen thuis, waardoor je je terugtrekt op je kamer, waar je je kunt ontspannen met een game.