Kienhout is hout wat afkomstig is van bomen van duizenden jaren oud, het is zo goed bewaard gebleven doordat de veengrond zuurstof arm is en het hout hierdoor niet is gaan rotten. Het hout is gefossiliseerd.
Kienhout is een overblijfsel van bomen die in de middeleeuwen of eerder groeiden. In het Binnenveld in de Gelderse vallei bij Wageningen zijn veeneiken gevonden waarvan de laatste jaarring dateert van 4994 en van een andere 5009 jaar voor Christus.
Kienhout heeft vele voordelen voor een aquarium. Het geeft een natuurlijker aanblik, helpt de pH van het water te stabiliseren en biedt een plaats voor nuttige bacteriën om zich te vestigen. Drijfhout biedt ook een plaats voor vissen om zich te verbergen en helpt om rust te geven aan de vissen.
Al het drijfhout moet eerst verzadigd worden alvorens het kan zinken. We raden dan ook aan om het eerst drijfhout in een bak water te weken tot het helemaal verzadigd is. Afhankelijk van het formaat van het stuk hout, kan dat proces 24 uur tot twee weken in beslag nemen. Daarna kun je het in je aquarium leggen.
Moet je aquarium hout laten weken, zo ja hoelang? Aquarium hout kan in het begin soms lastig zijn om mee te werken omdat het nog drijft. In dit geval kan je het eerst 24-48 uur laten weken in een emmer water. Alleen weken is voldoende want het is niet nodig om het hout te koken want dan gaat de houtstructuur kapot.
Hoe lang de verlichting aan moet staan is afhankelijk van het soort planten en vissen. De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur.
De volumieke massa van echt pokhout zal boven de 1100 kg/m3 (luchtdroog) liggen; het drijft dus niet op water. Pokhout heeft meestal een zeer sterke kruisdraad en is enorm splijtvast.
Hout en vocht zijn van nature geen vrienden. Als hout vochtig wordt en niet snel genoeg kan drogen, ontwikkelen zich schimmels en die kunnen onder meer bruin- en witrot veroorzaken.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Dat kan wel enkele dagen duren, afhankelijk van hoe droog/hard je kienhout is. Gewoon even geduld hebben.
Water kan dus niet doordringen in het hout.
Ebben, of ook wel ebbenhout, is zwart hout, met een hoge volumieke massa: het zinkt in water.
Bij het opstarten van een (nieuw) aquarium moet je wachten tot de, schadelijke, nitrietpiek over is en het nitriet wordt omgezet in nitraat. Voor een nieuw opgestart aquarium is dit gemiddeld na 2-8weken na het opstarten.
Slechts 8% (390.000 m³) van het bouwhout komt uit onze eigen Nederlandse bossen. 94% van alle houtproducten wordt geïmporteerd; het bouwhout komt grotendeels (82%) uit Europese landen zoals Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten.
Er zijn meer dan 58.000 boomsoorten bekend wereldwijd. Toch worden er slechts een 60-tal soorten in België courant gecommercialiseerd waarvan het merendeel van deze soorten van niet-Europese origine zijn. In Europa is de keuze aan inheemse houtsoorten beperkt.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
De pH waarde (zuurtegraad)
Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH. Je kunt de PH waarde verlagen door CO2 aan het water toe te voegen of door een middel als Tetra pH/KH-Minus te gebruiken.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Houtrot kan je herkennen aan de zwarte of roestbruine kleur van het hout. Het hout zal tevens zacht van structuur zijn en is dikwijls verzadigd met vocht. Is het hout geverfd, dat zal je houtrot herkennen aan afbladderende of gebarsten verf. Denk je dat je met rot hout te maken hebt, klop dan even op het hout.
Onder het wateren van hout wordt verstaan het gedurende langere tijd, gewoonlijk negen maanden tot drie jaar, bewaren van vers gekapte, ongezaagde boomstammen in water, met als doel de verwerkbaarheid te verbeteren, de duurzaamheid van het hout te verhogen en het werken van hout na droging te verminderen.
Wegens zijn extreem lage dichtheid is balsahout de lichtste houtsoort ter wereld! Het balsahout is een zeer zachte houtsoort en daardoor gemakkelijk te bewerken: het kan gemakkelijk worden gezaagd en deels worden gebogen.
Als een voorwerp een grotere dichtheid heeft dan de omringende vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als het een lagere dichtheid heeft, dan blijft het drijven.