Visfriet bestaat uit lange en dunne stukken gepaneerde vis. Ze zien er over het algemeen hetzelfde uit als vissticks, maar zijn iets dunner. Visfriet is een uitstekende alternatief voor friet en is geliefd door zowel kinderen als ouders.
Visfriet of vispatat is de favoriete snack van kinderen. De vis die in visfriet zit is kabeljauw.
Het voedingscentrum kent visfriet niet, maar vissticks zijn 239 kcal/100 gram. Als visfriet vergelijkbaar is, dan is zo'n portie ongeveer 430 kcal.
Oven (hetelucht 200°C, elektrisch 220°C): verwijder de verpakking en plaats de visfriet in een ovenvaste schaal in het midden van de oven. Bak de visfriet gedurende 10-12 minuten. Koekenpan: verhit boter en/of olie en bak de visfriet in ca. 6-8 minuten.
Bereidingswijze: Opwarmen in de oven of magnetron of koud serveren.
Bereidingswijze: – 2 a 3 minuten in de frituurpan op 180 graden. – 4 a 5 minuten in de koekepan, meermaals draaien. – 8-12 minuten in een voorverwarmde oven / airfryer van 200 graden.
In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie. 16,2 gram vet. 3,2 gram verzadigd vet.
Visproducten zijn een rijke bron van eiwitten en vitaminen. Het aantal eiwitten, calorieën en vitaminen hangt echter af van het soort vis dat gebruikt is voor de visfriet. Omdat visfriet gepaneerd is bevatten de frietjes ook koolhydraten.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Kibbeling kan niet door iedereen gegeten worden. Het bevat vis, tarwe en mosterdzaad, hier kun je allergisch voor zijn. Het eten van deze allergenen kan dan zorgen voor verschillende klachten van je huid, luchtwegen, of maagdarmkanaal. Daarnaast kan het vochtophopingen of een plotselinge shock (anafylaxie) veroorzaken.
Appelflap
Cijfers*: 340 kcal, 39 gram koolhydraten, 19 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Meer calorieën dan: een saucijzenbroodje (270 kcal), een oliebol (160 kcal), een Magnum (310 kcal), een Mars, Snickers of Nuts (ongeveer 260 kcal).
Er zitten 342 kilocalorieën in 1 groot (225 gram) loempia. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'loempia'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst. Ben je echt een fan van een lekkere botersmaak, verlaag dan aan het einde van de baktijd de temperatuur iets en bak wat boter mee.
Vis bakken in frituurpan
Je moet de vis bakken in zonnebloemolie of frituurolie en de frituurpan eerst goed heet laten worden. Laat om de beurt de vis in de pan laten zakken met een schuimspaan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier. Daarna kruiden met viskruiden.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.