Vaak komen ooginfecties in de vorm van conjunctivitis samen voor met infecties van de bovenste luchtwegen. Deze verschijnselen samen worden de ´kattengriep´ genoemd, en worden veroorzaakt door een aantal verschillende infecties. Meestal omvat dit het feline herpesvirus type 1 (FHV) en het feline calcivirus (FCV).
Als je de griep hebt of verkouden bent, moet je je niet al te veel zorgen maken of je het virus kunt overdragen op je kat. Volgens het Smithsonian Magazine zijn er gevallen bekend waar huisdiereigenaren het H1N1 virus hebben overgedragen op hun kat. En katten kunnen het virus ook overbrengen op mensen.
Toxoplasmose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. De parasiet kan aanwezig zijn in de ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte? Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens.
Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis), ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid. Soms ontstaan er ook zweertjes in de bek en aan de ogen en speekselt de kat overmatig.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Wanneer uw kat vaak blijft niezen, er abnormale uitvloeiing aanwezig is (etter, bloed) of de kat algemeen ziek wordt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Bij niezen wordt vaak direct gedacht aan niesziekte, maar er zijn ook andere oorzaken van niezen.
Omdat niesziekte dus ook via indirect contact kan worden verspreid, kunnen binnenkatten het virus ook krijgen. Daarom adviseren wij om uw kat dan ook regelmatig te laten enten tegen niesziekte.
De jonge of volwassen kat kan via de neus (inademing) of het maagdarmkanaal (ingestie) geïnfecteerd worden. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact.
Symptomen kattenaids
In eerste instantie (2-6 maanden na infectie) heeft het dier vage klachten: moe, slechte vacht, koorts, vergrote lymfeknopen. In tweede instantie (maanden tot jaren na de infectie) kan de kat afvallen, minder goed eten, blijvende diarree, gebitsproblemen of zweren in de mond krijgen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Deze verzorgen niet alleen ongemakkelijkheid voor de kat, voor jou is het ook niet leuk. Extra vierge olijfolie kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen hiervan. Deze olie is rijk aan omega-rijke vetzuren; in het bijzonder omega-3 vetzuren. Deze spelen een grote rol bij het voorkomen van een ontstekingsreactie.
Uit experimentele onderzoeken waarbij dieren opzettelijk zijn besmet met het virus, is gebleken dat katten, fretten, konijnen en hamsters geïnfecteerd kunnen raken. Hamsters blijken ook natuurlijk besmet te kunnen raken.
Als je kat tijdens het slapen een luid ademgeluid geeft, snurkt ze. Dit geluid wordt meestal veroorzaakt door trillingen die ontstaan door een vernauwing van de bovenste ademwegen.
Een hoestende kat is niet gewoon. Het is daarom belangrijk dit in de gaten te houden en bij aanhoudend hoesten met de kat naar de dierenarts te gaan. Katten kuchen of hoesten soms als de luchtwegen even geïrriteerd zijn. Dat is niet meteen alarmerend.
Afhankelijk van de situatie van uw kat zijn de meest gegeven bijkomende vaccinaties die tegen Feline leukemie virus, Chlamydophila felis, Bordetella bronchiseptica en rabiës.
Hoe vaak moet mijn kat worden ingeënt ? Wij adviseren in principe om in Nederland alle katten (binnen en buitenkatten) ieder jaar tegen niesziekte, één keer in de drie jaar tegen kattenziekte te laten vaccineren.
Stress is altijd een aanslag op de weerstand van de kat. En dan heb je kans dat hij even een paar keer niest na zijn verblijf in het pension, met twee keer de wisseling van omgeving.
De niesziekte is niet besmettelijk voor mensen. Er is één heel kleine uitzondering: de Bordetella Bronchiseptica. Dit komt alleen voor bij katten die leven in grote groepen en is besmettelijk voor mensen met een slechte weerstand. Ook uw hond is niet vatbaar voor de niesziekte van katten.
Gemiddeld moeten de nagels twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van uw kat regelmatig.
Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.