Ja, de Flitsmeister app is 100% een legale app in Nederland. In Nederland zijn radardetectors verbo-den. Die sporen snelheidsradars op via de radargolven van de snelheidsmeter. Radarmélders, die via je navigatiesysteem of app info geven over vaste flitspalen, zijn wel toegestaan.
Volgens de wet (dd 23-02-2023) blijft het app-verbod van toepassing op bestuurders en passagiers. Verder is het onduidelijk hoe de politie moet bewijzen dat je een flitsapp gebruikt. Voertuigen mogen niet zonder redelijk vermoeden worden doorzocht. Dit geldt natuurlijk ook voor smartphones.
Het doel is om het verkeer zo veilig mogelijk te maken. Het Openbaar Ministerie in ons land heeft daarom al eens verklaard dat deze diensten uiteindelijk óók bijdragen aan de verkeersveiligheid, omdat het automobilisten simpelweg helpt om zich aan de maximumsnelheid te houden.
Flitsmeister is verboden in Duitsland, de boete is 100 euro
Flitsmeister beaamt overigens dat het gebruik van flitswaarschuwingen inderdaad verboden is, maar dat de pakkans erg klein is: 'Voertuigen mogen niet zonder redelijk vermoeden worden doorzocht. Dit geldt natuurlijk ook voor smartphones.
Een lasergun meet de snelheid waarmee een auto op het apparaat afrijdt. Hij doet dat met de snelheid van het licht en tot op drie cijfers achter de komma nauwkeurig. Een lasergun laat alleen zien hoe hard iemand rijdt, maar slaat geen informatie van de automobilist op.
Frankrijk: verboden, Flitsmeister geeft er enkel 'gevarenzones' in plaats van concrete flitspalen aan. Duitsland: verboden. Apps zoals Waze en Fitsmeister mag je niet gebruiken in de auto. Oostenrijk en Italië: gps-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank is toegestaan.
Hierboven staat een lijst met locaties van de nieuwe flitsers. De flexflitser blijft niet op één locatie, zoals de vaste flitspaal. De flexflitsers staan twee maanden op één plek en worden dan verplaatst naar een andere locatie. De flexflitsers staan op wegen met een maximumsnelheid van 50, 70 of 80 kilometer per uur.
In heel Europa kan je Flitsmeister gebruiken, behalve Zwitserland, Turkije, Cyprus en Zuid-Oost Macedonië. In sommige andere landen is het ook verboden en kan je een boete krijgen. In Duitsland kan je bijvoorbeeld een boete van 75 euro riskeren als je de fltser singalering aan hebt staan.
Onder andere in ons land is een flitsmelder wel toegelaten, maar je navigatiesysteem moet zijn informatie ophalen uit een openbare databank zoals bijvoorbeeld bij de app Waze. Download de laatst beschikbare versie van de app. Vaak worden dan automatisch verboden functies uitgeschakeld.
Dus, in welke landen werkt Flitsmeister? In België, Duitsland en sinds kort ook Frankrijk werkt Flitsmeister exact zoals je gewend bent. Let wel dat gebruikers mobiele flitspalen moeten opgeven.
De Flitsmeister TWO is speciaal ontworpen voor de echte Flitsmeister PRO gebruiker. Je hebt hier het abonnement voor nodig. Daarom krijg je standaard 1 jaar PRO bij je Flitsmeister TWO, daarna kost dit € 1,99 p/mnd.
De flitspaalsignalering wordt verkregen door GPS, terwijl een radardetector het radarsignaal opvangt. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in bijna alle landen in Europa verboden. Op het gebruik en bezit van een radardetector staan hoge boetes en inbeslagname van de detector.
Alle stippen staan voor automobilisten met de Flitsmeister-app aan. Wanneer zij richting een flitspaal rijden, krijgen ze een waarschuwing op hun telefoon, waardoor vrijwel alle snelheidsboetes ontweken kunnen worden.
Is de TWO legaal? Ja, net als onze app zijn de Flitsmeister ONE en TWO legaal.
https://www.flitsmeister.nl/pro helemaal naar onder scrollen, maandelijks opzegbaar. Je moet dan inloggen in je mijn.flitsmeister.nl omgeving. Daar kun je het beheren en kun je bij het abonnement kopje op support klikken voor hulp. Als je er niet uitkomt, dan een mailtje naar [email protected] sturen.
“Flitsmeister is afhankelijk van de reistijd, het aantal files en het aantal flitspalen die je onderweg tegenkomt. Voor een Android-telefoon is dit bij een gemiddeld verbruik 100mb per maand.Bij een iPhone zal dit 250mb per maand zijn.”
In het land van de auto zijn anti-flitstoepassingen of GPS-apparaten die de plaats van de controle bepalen natuurlijk snel ingevoerd maar die zijn sinds 2020 ook verboden. Voortaan wordt het gebruik van Coyote, toepassingen zoals Waze of Flitsmeister, of waarschuwingsopties voor flitspalen in autosystemen bestraft.
En de grote winnaar is …
Tot slot is er geen echte winnaar in dit duel, omdat de twee toepassingen praktisch complementair zijn: Coyote om boetes te vermijden en Waze om de beste routes te vinden.
Gegevensverbruik: Google Maps
Met andere woorden, ook zonder mobiele verbinding kan je navigeren. Natuurlijk kan je met Waze ook kaarten downloaden, maar deze functie is niet eigen aan de applicatie. Dus je moet weten hoe je het moet doen. Winnaar: Google Maps.
Dus wat te doen als je door Duitsland rijdt? Simpel, je zet de flits-app uit. Gebruik je de navigatiefunctie van een flits-app, dan bestaat altijd de mogelijkheid om de flitsmeldingen uit te zetten. Mocht je op weg zijn naar de wintersport, in Oostenrijk is het gebruik van zo'n app wél toegestaan.
Flitsmeister PRO is vernieuwd. Met het vernieuwde PRO-abonnement krijg je meer extra functies, zoals een nieuwe Focus Mode.Het vernieuwde Flitsmeister-abonnement heeft wel een hoger prijskaartje. Flitsmeister is een populaire gratis app die je waarschuwt voor flitsers, files, ongelukken en meer.
Wie een auto heeft die compatibel is met Android Auto, kan Flitsmeister op het dashboard tonen door de Android-telefoon waar de app op staat aan te sluiten via USB of Bluetooth.
Ben ik geflitst op die tijd en plaats? In dat geval kun je een flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Wanneer je met je eigen voertuig bent geflitst, vul je je DigiD in en kun je meteen de foto inzien.
De flitser verstuurt overtredingsgegevens digitaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen.
De politie mag niet laseren vlak achter een bord dat een snelheidslimiet aangeeft. Gebeurt dat wel dan leidt dat tot vrijspraak.