Er zijn negen verschillende ondernemingsvormen: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), commanditaire vennootschap (cv), naamloze vennootschap (nv), vereniging, stichting én coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
De 9 meest voorkomende rechtsvormen zijn: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
U hebt de keuze uit de volgende ondernemingsvormen: Besloten Vennootschap, Eenmanszaak, Vennootschap Onder Firma, Naamloze Vennootschap, Commanditaire Vennootschap, Maatschap, Stichting, Vereniging en Coöperatie.
Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn geen rechtsvormen. Ook als zzp'er of freelancer moet u een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak.
Eenmanszaak. Besloten vennootschap (bv). Naamloze vennootschap (nv). Vennootschap onder firma (vof).
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
De eenmanszaak is een bedrijfsvorm, maar heeft geen rechtspersoonlijkheid. Er kan altijd maar één persoon de eigenaar zijn van de eenmanszaak. Je kunt per persoon ook maar één eenmanszaak bezitten. De eenmanszaak en de eigenaar ervan zijn (fiscaal) dezelfde persoon.
Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is de bv voor de belasting aantrekkelijker is. Dit is een belangrijke reden voor veel startende ondernemers om een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak is je omzet min inkopen en kosten je winst. Over je winst betaal je aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting.
Het grootste verschil tussen de BV en de NV heeft te maken met de aandelen. Beide rechtsvormen werken namelijk met aandelen, alleen zijn deze bij de NV vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op de beurs. Dit staat in contrast met een BV, waarbij de aandelen ingeschreven staan onder de naam van de aandeelhouder.
Als u werkt bij een BV, bent u in de meeste gevallen niet privé aansprakelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Een VOF daarentegen is geen rechtspersoon.Iedereen die is aangesloten bij de VOF als aandeelhouder of werknemer is 100% privé en hoofdelijk aansprakelijk.
Eenmanszaak. De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
Wanneer u een bedrijf start, dan moet u verplicht een rechtsvorm kiezen. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid.
Een eenmanszaak is in bezit van een natuurlijk persoon. Er is geen scheiding tussen privé- en bedrijfsvermogen. Een vof of maatschap bestaat meestal ook uit natuurlijke personen. Bij een eenmanszaak of vennootschap zijn de personen zelf privé aansprakelijk voor het handelen.
Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen.
Een persoon die voor eigen rekening of risico arbeid verricht in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer) of als directeur-grootaandeelhouder (dga), geen personeel in dienst heeft en vooral eigen arbeid of diensten aanbiedt. Overige zelfstandigen worden ook tot de zzp-eigen arbeid gerekend.
Algemeen. Of de eigenaar van een eenmanszaak als ondernemer in de zin van de inkomstenbelasting wordt gezien (IB-ondernemer), hangt van een aantal factoren af.
Eenmanszaak of zzp: ze zijn niet hetzelfde. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Je bent zzp'er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent. Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK.
Waarom zou je kiezen voor een vennootschap? Je betaalt minder belastingen.Je begrijpt meteen dat er in een vennootschap meer geld omgaat dan in een eenmanszaak. Dat is goed voor de economie, en daarom wordt de winst in een vennootschap lager belast dan de winst die je persoonlijk boekt.
De besloten vennootschap (bv, soms ook BV) is een rechtspersoon met een eigen vermogen. In Franstalig België spreekt men van de société à responsabilité limitée (SRL). Sinds de invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in 2019 werden verschillende vennootschapsvormen in deze samengevoegd.
Een nv (naamloze vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Het kapitaal van een nv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders.