Maar hoe moet je een Laurier bemesten? Biologische meststof voor de langere termijn is het meeste geschikt. Dit kunnen goed gerijpte compost of hoornkrullen zijn. Een mengsel van beide is het beste beide zorgen ze ervoor dat de Laurierkers voorzien wordt van mineralen en stikstof.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
De beste vorm van mest is organische mest. Deze mest soort verbeter de grond aanzienlijk. Beendermeel is een vorm natuurlijke mest die voedingsstoffen afgeeft over een lange periode. Door het bemesten voorziet u uw Portugese laurier op natuurlijke wijze van de nodige voeding en houdt u hun wortelgestel actief.
Laurierhagen staan over het algemeen niet bekend als moeilijke haagplanten, maar op kalkrijke en alkalische grond gedijt de laurierkers niet. De Portugese laurier doet dat wel. Sterker nog, de Portugese laurier houdt wel van een beetje kalk in de grond.
De grond van de Laurierboom moet permanent vochtig gehouden worden. Als de wortel namelijk uitdroogt, gaat deze dood. Ook in de winter moet de Laurier voldoende water (elke 4 á 5 weken) blijven krijgen. Let op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, want dit kan wortelrot veroorzaken.
De Laurier is een redelijk dorstige tante en heeft het liefst haar potgrond constant licht vochtig. Let er wel op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Langdurig natte voeten kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en dat willen we natuurlijk niet.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Laurierkers watergeven
Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water. Het water kan de wortels niet bereiken door de bevroren grond.
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
Wanneer is de beste tijd om een Laurierhaag te snoeien? Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien.
Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak. Overigens eet je de blaadjes niet op, maar trek je alleen de smaak eruit door ze mee te koken.
Als je een Laurierhaag wilt planten is een goed doorlatende en droge zandgrond ideaal. In het beste geval moet het ook rijk zijn aan humus en voedingsstoffen. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en wateroverlast moeten worden vermeden.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
Laurierhagen verplanten
Zodra u de Laurierhagen heeft verplant moet u niet verwachten dat de Laurier binnen een week of twee er weer van genezen is. Zo is het verplanten van een complete Laurierhaag een behoorlijke operatie wat een enorme klap kan zijn voor de haag.
De laurier 'Herbergii' staat bekend om zijn uitbundige bloei
Omdat zijn bloemen wit zijn en in grote aantallen bij elkaar groeien, eisen ze gegarandeerd de aandacht van insecten, voorbijgangers en uzelf op.
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
Eikenprocessierupsen (foto: Alex Ennerman).
De laurier is een groenblijvende plant die snel groeit en dus ook regelmatig bijgeknipt kan worden. Als hij te groot wordt voor jouw tuin of naar je zin, kun je hem grondiger snoeien dan alleen de haag bijknippen.
Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar. De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar. In een korte tijd kunt u met deze haagsoorten een natuurlijke erfafscheiding maken.
Laurier is niet winterhard
Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan.