De meeste koelkasten gebruiken een LED of CFL (compact fluorescerende) lamp, maar sommige oudere modellen kunnen gloeilampen gebruiken. Je kunt er meestal achter komen wat voor lamp de jouwe nodig heeft door in de handleiding te kijken of online te zoeken.
Het principe is hetzelfde: hoe hoger de lumen, des te feller het licht van uw lamp zal schijnen. Zo bepaalt u zelf de helderheid van de verlichting in uw koelkast. De wat grotere koelkasten hebben meestal meerdere lampjes. Boven, in de zijkanten en / of in de vers koellade.
Philips LED lamp E14 | Kogel T25 | Mat | 2700K | 3.2W (25W) Deze led lamp van Philips heeft een T25-vorm en een kleine fitting. U kunt deze onder andere gebruiken voor koelkasten en vriezers. De lamp is namelijk gemaakt van stevig materiaal en daardoor bestand tegen lage temperaturen.
Een normaal koelkastlampje verbruikt tussen de 10 en 25 Watt, dit LED koelkastlampje verbruikt slechts 2 Watt.
Ovenlamp LSC - Ovenlamp T25 - E14 kleine Fitting - Brandt tot 1.000uur - Ook geschikt voor Koelkast.
De koelkast LED lamp is met 1,5 Watt zeer energiezuinig en waarschuwt zodra de koelkastdeur te lang openstaat. Zodra de deur opengaat, gaat dit handige LED lampje gewoon branden, net als een gewoon koelkastlampje. Na 10 seconden gaat het lampje knipperen, als visuele waarschuwing dat de koelkast nog openstaat.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Compressor koelkasten werken meestal op 12V of 24V en zijn met een gemiddeld verbruik van 1,2A per uur zeer zuinig. Compressor koelkasten zijn doorgaans iets duurder dan absorptie- en thermo-elektrische koelkasten. Ook zijn ze vaak groter dan een absorptie koelkast en produceren ze een beetje geluid.
Voel je warmte, dan is het een ouderwetse gloei- of halogeenlamp. Geeft de lamp helemaal geen warmte af maar heeft hij wel een bolvorm, dan heb je een ledlamp. Als de lamp helder glas heeft kan je, als de lamp uit staat, gele vlakjes zien op de plaats waar het licht uit komt.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Wanneer je een koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen. Als je de koelkast na het vervoer vervolgens weer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de koelkast. Het kan er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.
Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt. U moet daarbij denken aan 20 minuten lopen en vervolgens 10 minuten stilstaan. De totale looptijd is echter sterk afhankelijk van omgevingsomstandigheden, gebruik en belading.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh." "Voor een oude koelkast valt het energieverbruik van de mijne dus wel mee.
Een vaatwasser, wasmachine en/of droger mogen niet samen op één elektragroep worden aangesloten. Wanneer dit wel gebeurt en er komt schade uit ten gevolge van een overbelaste elektra eindgroep kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoed.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.