Dit staat voor Acute Necrotiserende Ulcererende Gingivitis/Parodontitis. Deze vorm van Gingivitis/Parodontitis kenmerkt zich door afsterving van het weefsel, waarbij in zeer korte tijd veel botafbraak plaatsvindt.
Het is ontzettend belangrijk dat een patiënt direct gezien wordt door een parodontoloog als er ANUG of ANUP vermoed wordt. Directe behandeling is essentieel om te voorkomen dat er ernstige blijvende schade aan het gebit en het onderliggende bot ontstaat.
Het tandvlees bloedt gemakkelijk; eten en slikken ver- oorzaken pijn. Vaak zwellen de lymfe- klieren onder de kaak op en ontstaat lichte koorts. Onbehandelde ANUG kan overgaan in een acute necrotiserende ulcererende parodontitis (ANUP), waar- bij in korte tijd veel aanhechtingsver- lies en botafbraak kan ontstaan.
Een parodontoloog is een tandarts, die zich alleen nog maar bezighoudt met de diagnose en behandeling van ernstige parodontale aandoeningen en het plaatsen van implantaten. Een tandarts- parodontoloog heeft zich drie jaar gespecialiseerd op deze gebieden in aansluiting op het tandartsexamen.
In geval van een acute necrotiserende gingivitis of necrotiserende parodontitis (ANUG/ANUP) kan het voorschrijven van metronidazol een snelle verlichting van de klachten en symptomen geven.
Anders kunt u vervelende bijwerkingen krijgen, zoals een rood gezicht, misselijk voelen en benauwd zijn. Het is beter om tijdens de behandeling geen seks te hebben. Metronidazol werkt dan minder goed. Wilt u dit toch, wacht dan minimaal 2 uur nadat u de vaginaalzetpil heeft ingebracht.
Een abces geneest vaak niet uit zichzelf zonder behandeling. Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende behandelingen voor een abces zijn: antibiotica, een operatie of een 'drainage' procedure.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig.
Ja, je kunt genezen van parodontitis door zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne en door een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. Wel is het zo dat verloren kaakbot niet meer terug komt. Je kunt zelf tandplak verwijderen door te poetsen en ragers en/of stokers te gebruiken.
Eerste bezoek bij de tandarts- parodontoloog
De ruimte tussen de tanden en het tandvlees wordt gemeten (parodontiumstatus). Er wordt gekeken hoe erg het tandvlees bloedt en in hoeverre het tandvlees teruggetrokken is. Om te zien of de ontsteking het kaakbot heeft aangetast worden er röntgenfoto's gemaakt.
Ontstoken tandvlees herken je makkelijk aan de kleur. Gezond tandvlees is roze, terwijl ontstoken tandvlees een rode kleur heeft. Ook krijg je gezwollen tandvlees als reactie. Ook een slechte adem, vermoeidheid en bloedend tandvlees zijn symptomen van parodontitis.
Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo'n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot.
Dagelijks poetsen en flossen is de echte weg naar gezonde tanden en tandvlees. Om gingivitis snel te genezen, probeer een Combinatie Waterflosser met aparte tandenborsteleenheid voor een effectieve, alles-in-één remedie voor thuis. Het is Klinisch bewezen effectiever dan handmatig poetsen en flossen.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Over het algemeen kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat ontstoken tandvlees verbetert of volledig geneest. In sommige gevallen, zoals bij milde vormen van gingivitis, kan het tandvlees binnen een paar dagen tot een week herstellen met de juiste mondhygiëne en professionele gebitsreiniging.
Bij parodontitis en peri-implantitis hebben zich diepe zakjes (pockets) gevormd tussen het tandvlees en de tanden, waarin zich veel bacteriën ophopen. De bacteriën onder het tandvlees veroorzaken een ontsteking en via dit wondoppervlak komen constant bacteriën en ook ontstekingsproducten in de bloedbaan terecht.
en McMahon et al., dat vitamine D suppletie en calcium een positief effect heeft op parodontitis en het voorkomen daarvan. Vitamine D3 werkt antibacterieel, onder andere op actinomyceten.
Bij het behandelen en voorkomen van parodontitis kunnen de PERIO•AID producten een belangrijke rol spelen. De effectiviteit van de PERIO•AID producten is voor een groot gedeelte gebaseerd op de werkzame stof Chloorhexidine.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn.
Pockets kunnen worden gevormd als uw tandvlees wordt afgebroken en loslaat van uw tanden. De pockets leiden tot diepe ruimten waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot weefselschade, botafbraak en tanduitval.
Doet de behandeling pijn? Soms voel je wat druk door het uitknijpen van onzuiverheden. De behandeling is echter goed te doen. Na de dieptereiniging kan je huid nog een paar uur rood en wat gevoelig zijn.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Tandabces en pijn
Ook kan abces ook tot ernstige consequenties leiden als u te lang wacht met de behandeling ervan. Iedere tandarts zal u vertellen dat de staat van uw mondgezondheid van invloed is op uw lichamelijke gesteldheid.
Het abces zelf is een bultje dat pijn kan doen en warm kan aanvoelen. De huid rond het abces voelt dikker aan. De huid wordt ook rood, warm en pijnlijk. U kunt koorts krijgen, gaan zweten en misselijk worden door een abces.