Klaver groeit goed op een stikstofarme grond, omdat het plantje stikstof uit de lucht kan halen. Klaver in je tuin wijst dan ook op een stikstoftekort in de grond.
Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver. De klaver is een sterke plant die goed tegen vorst kan.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
De zeer algemene plant is in vrijwel alle gras- en hooilanden te vinden. De stengels van de Witte klaver kruipen over de bodem en wortelen telkens opnieuw op de knopen. Daardoor kan de soort grote oppervlakken bezetten. De bloemen worden bezocht door honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Wat zijn de voordelen van klaver in een grasland? Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest.
Klaver bestrijden met kalk
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand. Met name het onkruid dat bij een gebrek aan voedingsstoffen ook goed kan groeien.
Wortelontwikkeling bij klaversoorten
Witte klaver wortelt niet diep maar door vorming van uitlopers kan witte klaver de bovengrond zeer goed doorwortelen. Rode klaver wortelt in de bovengrond, maar ook in diepere lagen. Rode klaver kan geen uitlopers vormen.
Alle klaversoorten zijn eenjarige of overblijvende kruiden. Ze hebben drietallige bladeren met steunblaadjes aan de voet van de bladsteel. De vaste soorten hebben vaak kruipende of opstijgende stengels.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Regelmatig bewateren
Niet alleen voedingsstoffen maar ook water is essentieel voor gras om goed te groeien. Klaver kan daarentegen een stuk beter tegen droogte. Door je grasmat regelmatig te bewateren, vooral in droge periodes, blijft het gras in topconditie. Elke dag sproeien is meestal niet nodig.
Klaver kan tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag.
Het klavertje vier is in principe een makkelijke plant. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar pas op voor teveel vocht. In de regel geldt dat als de grond lichter begint te kleuren en op begint te drogen, dat het tijd is om water te geven.
Klaver heeft namelijk de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden via de rhizobium bacterie. De stikstof wordt opgeslagen in de stikstofknolletjes waarna het vrijkomt in de bodem en opgenomen kan worden door het gras en de klaver. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten van zowel droge stof als ruw eiwit.
Rode klaver bloemen - Trifolium pratense
Mag gegeten worden door konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, degoes, gerbils, muizen, ratjes, schildpadden,...
Klaver is een natuurlijke groenbemester van de grond. Klaver zal namelijk stikstof aan de grond gaan toevoegen waardoor de grond rijker en dus vruchtbaarder wordt. Zeker bij schrale gronden is het zaaien van klaver een goed en natuurlijk alternatief voor (kunst)mest.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Klaver werkt als een motor, die de kunstmest kan vervangen. De grond wordt anders door de rodeklaverteelt. Rode klaver wortelt dieper dan witte, voor grondverbetering is het een goed gewas.
Bij droogte regelmatig sproeien totdat de klaver voldoende kiemt. De kiemduur is 2-3 weken.
De belangrijkste tip bij doorzaaien van klaver in een bestaand perceel? Maai het gras kort! Gras heeft hierdoor meer tijd nodig voor zijn hergroei. Wanneer je het klaverzaad ondiep zaait (3 mm), in het kort gemaaide perceel, heb je het beste resultaat.
Deze redelijk winterharde eenjarige brengt als groenbemester een grote hoeveelheid stikstof in de grond en onderdrukt tegelijk ook de groei en opkomst van onkruid. Eenjarige.
Zorg voor voldoende vocht.
Klaver is een stuk minder gevoelig voor droogte dan gras. Geef het gazon in de zomermaanden daarom op tijd extra water. Door het gras goed aan de groei te houden, voorkom je kale plekken als gevolg van droogte. Minder kale plekken betekent minder kans voor klaver om zich te kunnen vestigen.
Klaverplanten blijken geschikt om het land met stikstof te bemesten.
Bestrijden van rode klaver in gazon:
Hark met een grove hark zodat het los komt te zitten. Pluk het onkruid daarna zoveel mogelijk met wortel eruit. Dit zul je moeten herhalen totdat het niet meer terugkomt. U kunt ook kokend water of schoonmaakazijn erover gieten of spuiten.