De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Ook het risico op andere bacteriën en virussen wordt door het vriesproces een stuk lager. Daarnaast komt in gekweekte zalm de haringworm helemaal niet voor. Van een goede visboer, supermarkt of restaurant kun je je geliefde rauwe zalm dus gewoon blijven eten.
Rauwe zalm vormt mogelijk een gezondheidsrisico. Ziek worden van ongebakken zalmfilet kan het gevolg zijn van aanwezige bacteriën, parasieten of andere ziekteverwekkers. Sommige hiervan komen van nature voor in de leefomgeving van de vis, terwijl anderen het gevolg zijn van onzorgvuldige voorbereiding van de zalm.
Wanneer de zalmmoot als vlokken ut elkaar valt, is-ie perfect gaar en moet hij zo snel mogelijk van het vuur af. Wanneer je de moot door zou bakken, wordt-ie steeds droger. Het is daarom belangrijk om je zalmmoot nooit verder dan medium te bakken. Wanneer hij medium gebakken is, is hij het sappigst en lekkerst.
Kun je zalm uit de supermarkt gebruiken voor sushi? Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Welke Zalm kun je gebruiken voor sushi? Benodigdheden voor sushi met zalm Rauwe zalm. Kies erg verse kweekzalm – wilde zalm kan parasieten bevatten en kan dus beter niet rauw gegeten worden. Eventueel kunt u ook voor gerookte zalm kiezen.
Vis kunt u kopen in de supermarkt, op de markt en bij viswinkels. Meestal is de vis iets minder vers bij supermarkten, u heeft daar minder keus en u moet een bepaalde verpakte hoeveelheid kopen. U kunt dus beter naar een goede viskraam op de markt gaan of naar een viswinkel.
Wie zijn type zalm – en ook de bron van herkomst (een degelijke visboer, een betrouwbare supermarkt of een goed restaurant) – overdacht kiest, zal met zijn sushi, sashimi of poké bowl geen enkel risico lopen. Integendeel zelfs: ook rauw is en blijft zalm niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond.
zalm mag van binnen nog rose of zelfs iets rauw zijn. 6. bak een stuk zalm met vel altijd eerst op de velkant totdat hij krokant is en daarna nog heel even op de andere kant.
Goed doorbakken
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
Om maar met de deur in huis te vallen: het is veilig om de huid van zalm op te eten. Net als de zalm zelf bevat ook de huid eiwitten en omega-3-vetzuren. In de huid zitten zelfs meer van deze gezonde stoffen dan in de zalm.
Op nummer 1: Zalm.
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.
Alle vis gecertificeerd
Deze vissoorten zijn uit verschillende gebieden afkomstig en worden zowel wild gevangen als in aquacultuur gehouden. Op dit moment is 100% van ons vaste assortiment vis uit koeling en diepvries gecertificeerd. Sinds 2012 voldoet 100% van onze wild gevangen vis aan het MSC-keurmerk*.
Nochtans is enige voorzichtigheid geboden. Rauwe vis en rauwe schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën (zoals de listeriabacterie en de salmonellabacterie), virussen (zoals hepatitis A en B, rotavirus, Norwalkvirus) of met gevaarlijke parasieten (zoals de haringworm Anisakis).
Gekweekte zalm blijkt minder gezond dan de variant die in het wild gevangen wordt. Voorbeelden van gezonde wilde zalm, zijn de sockeye-zalm, de chinookzalm (koningszalm) en de Pacifische cohozalm.
De meest populaire vorm om zalmhuid te eten is om de zalmfilet 'op de huid te bakken'. Je eet hierna de krokant gebakken huid, samen met de filet op. Echter, kun je de huid ook verwijderen en apart gebruiken als smaakmaker.
De salmonellabacterie vermeerdert zich wanneer producten niet voldoende gekoeld worden of bij bereiding niet goed worden verhit. Het invriezen van met salmonella besmette producten houdt de vermeerdering tegen, maar doodt de bacterie niet.
Bij het zalm bakken op de huid wordt de vis beschermd en gaart het langzamer zonder te karameliseren.
De huid van een vis klinkt niet gelijk als het lekkerste stukje, het is iets wat we snel van de vis schrapen zodra deze op je bord ligt. Maar zo'n stukje huid kan juist heel lekker zijn, zolang het op de juiste manier gebakken is. En het is ook nog eens een heel gezond stukje.
Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St. Jacob's schelpen. Vooral de meeste vette vis, zoals zalm, maar ook de vette variant tonijn en makreel, zijn rauw erg lekker en bevredigend.
Hoe weet ik of mijn zalm gaar is? In plaats van je vis met een mes te molesteren, kun je bij zalm al gauw ontdekken of hij gaar is door er zachtjes op te drukken met een vork of je vinger. Valt het visvlees als vlokken uiteen, dan is de zalm gaar.
De Sashimi van zalm wordt gesneden van de zalmhaas. Dat is het mooiste en lekkerste stuk van de Zalmfilet. De smaak van de Zalm sashimi bij DilVis is super.
De rug van de zalm is gewoon zalmfilet toch? Yes, maar dan noemt de Appie het zalmhaas, snijdt het in plakjes en verkoopt het voor €14,99 voor 400 gram. Dames en heren, koop gewoon een hele zalm bij je visboer, ben je goedkoper uit en dan heb je alles van de mooie vis. Ja, ook het zalmhaasje.