Vikingen hadden een veelzijdig eetpatroon. Er werd natuurlijk gejaagd op rendieren, ander wild en vis maar ze aten ook elke dag plantaardig. Ze verbouwden haver, gerst en rogge maar teelden ook bonen en fruit. Er zitten enorm veel voordelen aan het eten van meer plantaardige voeding.
Naast bier dronken de Vikingen ook honingwijn, ook wel mead genoemd.
Geschiedenis van de Vikingen
De Vikingen aten dan altijd oesters of mosselen en af en toe ook schapenvlees, uien, appels, bessen en noten. De bekende Scandinavische stoofpotten zijn dan ook bekend geworden door de Vikingen maar elke regio heeft toch zijn eigen draai in de Scandinavische keuken.
Het vikingtijdperk duurde ongeveer 300 jaar, van 800 tot 1100. Gedurende die periode maakten de vikingen de kusten in Europa onveilig. De vikingen woonden in het gebied dat nu Noorwegen, Zweden en Denemarken heet. Samen met Finland noemen we deze landen Scandinavië.
Vikingen waren zeevarende Noormannen die leefden rond het jaar 800 in Scandinavië. Het woord 'Viking' wordt vaak gebruikt voor alle Noormannen, maar dit klopt niet. Noormannen is de naam voor het hele volk, Vikingen waren alleen de Noormannen die de zee op gingen.
'Alle Vikingen waren mannelijk'
Hoewel het waar is dat de meerderheid van de personen die als Viking meeging op reis, mannelijk was, was er toch een klein percentage vrouwelijk. Deze vrouwelijke krijgers hadden zelfs een speciale naam: schildmaagden of "Skjaldmær" in het oud-Noors.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen.
Knoet de Grote
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
De religie van de Vikingen vindt haar wortels in de Germaanse religie. Hun volksverhalen of saga's waren rijk aan wezens, zoals elfen, trollen en dwergen. Het was een polytheïstische godsdienst, met tientallen verschillende goden. De goden van de Vikingen waren eveneens strijders.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Kattegat is namelijk een fictief dorpje, al is er in Scandinavië wel iets wat 'Kattegat' heet. In werkelijkheid is Kattegat namelijk een zeestraat tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland.
Bij de lunch aten de Romeinen ook brood, maar dat aten ze met groente en koud vlees, vis of kaas. Een veelgebruikte groente was selderij. Bij het avondeten aten rijke Romeinen gebraden vlees, vis en schaaldieren, eieren groenten en taarten. Als toetje aten ze verse vruchten.
In de middeleeuwen sprak men in bijna heel Scandinavië dezelfde taal: het Oudijslands. Tegenwoordig verschilt het IJslands nogal van de overige Scandinavische talen.
Vikingen en Noormannen
Alle Vikingen, plunderaars uit Scandinavië, zijn Noormannen, maar niet alle Noormannen in de etnische betekenis als (vroegmiddeleeuwse) personen uit Scandinavië, zijn Vikingen.
In 871 versloeg Alfred de Grote de Vikingen in de Slag bij Ashdown. In 881 verloren de Vikingen de Slag bij Saucourt-en-Vimeu tegen Lodewijk III van Frankrijk, bezongen in het Ludwigslied. In 891 versloeg Arnulf van Karinthië de Vikingen in de Slag bij Leuven, ook 'Slag aan de Dijle' genoemd.
Bovendien blijkt dus dat Vikingen niet altijd blond waren, maar velen bruin haar hadden en werden beïnvloed door een genetische instroom van buiten Scandinavië.” De onderzoekers toonden aan dat niet alle Vikingen dus een Scandinavische afkomst hadden.
Ze waren barbaars, seksueel onverzadigbaar en plunderden aan de lopende band. Zo schilderden hun vijanden de Vikingen af. In werkelijkheid waren ze niet woester dan andere Europese volkeren. Wel waren ze veel betere scheepsbouwers.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
De Vikingen vallen Nederlandse handelsplaatsen aan
In de 8ste en 9de eeuw was Dorestad de belangrijkste handelsstad van de Lage Landen. Dorestad lag op de splitsing van de Rijn en de Lek, ongeveer waar nu Wijk bij Duurstede ligt.
Tussen 834 en 863 werd Dorestad bijna jaarlijks door Vikingen aangevallen. Langs de vaarroute naar het noorden waren in de tweede helft van de negende eeuw Wieringen en Medemblik in handen van de Noormannen gevallen.
1066. Tijdens een veldslag bij York sneuvelt de Noorse koning Harald III. Dit wordt vrij algemeen gezien als het einde van het Vikingen-tijdperk.
Later, in 865, vond één van de bekendste invasies plaats: de inval van het groot heidens leger in Engeland. De naam van het grote heidense leger is afgeleid uit de Angelsaksische kroniek. Het leger had een omvang van naar verluidt 15000 man.
Sommige geleerden geloven dat de Vikingen een polygame samenleving hadden, wat het voor mannen buiten de elite lastig maakte om een bruid te vinden. Dat kan best de drijvende kracht zijn achter de rooftochten en de ambitieuze ontdekkingsreizen waar de Vikingen het meest om bekend staan.
Ragnar Lodbrok heeft echt bestaan en de heldendaden van deze Deense koning worden onder andere beschreven in de gelijknamige saga; middeleeuwse verhalen over de Vikingtijd in het Oudnoors. De verhalen over Viking Ragnar, de schrik van Engeland en Frankrijk, zijn eerder legendarisch dan historisch accuraat.