De ekster is een grote zwart-witte vogel met een lange staart. De totale lengte bedraagt tot 48 cm en hij weegt rond de 200 gram (tot 250 gram). Mannetjes en vrouwtjes zijn uiterlijk volkomen gelijk maar de mannetjes zijn doorgaans iets groter en forser gebouwd.
De ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Vervolgens zul je actie moeten nemen in de richting die je wordt aangewezen.
Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed is de ekster een van de gemakkelijkst te herkennen vogels. De vogel bouwt zijn grote nest meestal in een boom, maar er zijn ook nesten gevonden in struikgewas, op steigers, elektriciteitsmasten en zelfs op vensterbanken.
Verder heeft het nest een verborgen ingang. De takken worden versterkt met aarde en klei en gevoerd met dunne wortels. Eksters kunnen meerdere nesten maken waarbij er slechts één wordt bewoond. De jongen zitten 22-30 dagen op het nest en blijven na uitvliegen ongeveer 6 weken in de buurt van de ouders.
Ze zijn niet alleen nieuwsgierig, net als andere kraaiachtigen zoals Zwarte kraaien en Kauwen, beschikken ze over opvallende cognitieve vaardigheden: zijn ze intelligent en hebben een goed bevattingsvermogen. Zo zijn ze in staat om hun eigen spiegelbeeld te herkennen.
Duivenborst is niet alleen voor de mens een delicatesse. Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom.
Eksters rouwen, net als mensen, om hun dode soortgenoten. In een geval lag een dode ekster midden op de weg. Het dier was omringd door soortgenoten, die rondjes om hun dode vriend heen liepen en voortdurend hard krijsten.
Jazeker kunnen ze dat. Net als papegaaien hebben ze twee neusgaten net boven hun snavel. Dit is bedoeld om door te ademen maar ook om mee te ruiken.
Ja, eksters kunnen geluiden nabootsen / praten. Net als kraaien dat kunnen.
de enige manier om andere vogels te weren is je kippenren langs boven ook af te sluiten. Bij mij mogen de vogels ook gerust een beetje meepikken, er is genoeg voor iedereen! Er bestaan in de handel afsluitbare voederautomaten voor graanvoer.
Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen 'killers'? Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.
Je ziet een bepaald dier vaak terugkomen. In dromen, in je dagelijks leven of elke keer als je de tv aanzet bijvoorbeeld. Tijdens verschillende rituelen zoals een trance, kun je jouw eigen krachtdier oproepen. De beste manier is om dit te doen onder begeleiding van een sjamaan.
Het tam maken van dit soort vogels mag niet. Het houden (al dan niet in een voliere) van deze vogels mag ook niet. Dan moeten ze gewoon een stel tortelduiven kopen, die zijn prima tam te maken, blijven ook leuk in de tuin en veroorzaken geen overlast bij anderen en is niet strafbaar.
Een andere optie is om de eksters te verjagen is om een namaak ekster ondersteboven bijvoorbeeld in een boom te hangen. Een dode soortgenoot schrikt ook af. Echter zullen ze hier waarschijnlijk wel aan wennen. Ook kun je er voor kiezen de eksters te verjagen met angstkreten.
Naast het feit dat de ekster beschermd is, en dus niet gedood mag worden, is ekster echt verdelgen ook niet effectief. Onderzoek wees uit dat het vrijgekomen territorium van de gedode ekster binnen de 48 uur wordt ingenomen door een nieuwe ekster.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Ze vinden de dood in klauwen van haviken of bosuilen of soms door de hagel van de jager. Daarbij zijn hun grote, overkapte nesten gewild bij kraaien, torenvalken, ransuilen en zelfs eekhoorns.
Een volwassen kat zal zich niet laten grijpen door een roofvogel, hij zal zich met hand en tand verzetten. Met hun nagels en tanden kunnen katten een roofvogel grote schade toebrengen. Roofvogels zullen dit waarschijnlijk instinctief beseffen en daarom staan volwassen katten niet op hun menu.
Je kunt het dier op regelmatige tijden wat geweekt brood en kattenbrokjes geven, totdat de ekster zelf begint te eten. Wil je hem handtam maken dan moet je er toch enkele keren per dag mee bezig zijn. Als hij zelf kan vliegen dan zal hij toch in de buurt blijven en zijn voeder komen halen.
Het kan zijn dat ze het glimmende materiaal voor voedsel aanzien. Of misschien hoort het gewoon bij de nieuwsgierige aard van eksters. Eksters komen inderdaad op glimmende sieraden en zilveren lepeltjes af. Ze nemen die voorwerpen vaak mee naar hun nest, of stoppen het in de grond voor later gebruik.
Buiten de broedtijd leven eksters vaak in groepsverband. Tot hun derde levensjaar vormen ze zogenaamde 'jeugdbendes', waarin ze de ervaring opdoen die een ekster nodig heeft om zelf jongen groot te kunnen brengen. Eksters zijn standvogels, dat wil zeggen dat ze hier in Nederland overwinteren.
De ekster heeft de naam een dief te zijn, maar is dat imago wel terecht? Sleutels, munten en juwelen zouden voor eksters onweerstaanbaar zijn. Maar alles duidt erop dat zijn vermeende voorliefde voor glimmende dingen in de categorie broodjeaapverhalen valt.