Waarom wordt kunstgras ingestrooid met zand? Kunstgras wordt ingestrooid met zand om de levensduur van het kunstgras te verlengen. Het zand valt namelijk tussen de spriet verstevigt de spriet waardoor de vezels omhoog blijven staan. Het verlengt dus de levensduur van de grasspriet van het kunstgras.
Door het in te zanden blijft het kunstgazon goed op de plek liggen. Tevens worden de kunstgrassprieten overeind gehouden, waardoor deze minder snel plat gaan liggen. Dit maakt het kunstgazon nog mooier en realistischer. Zand het gazon in met een korrelgrootte van 0.2mm tot 1mm.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Om dit proces makkelijker te maken geven wij het advies om het kunstgras vanaf +/- 25 mm in te strooien met silica zand. Belangrijk: om de kunstgrasvezels te ondersteunen of de kunstgrasmat te verzwaren voor extra stabiliteit, gebruiken wij silica zand. Silicazand is fijnkorrelig, natuurlijk en uiterst zuiver zand.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, gebruik je schoon voegzand voor het inzanden van het kunstgras. Gebruik 5 kg schoon voegzand per m2. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan voor het mooiste eindresultaat.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat. Gebruik een rubberen hamer om de pinnen stevig in de grond vast te slaan.
Voordat de kunstgrasmatten erop kunnen, is het verstandig om een drukverdeeldoek op de ondergrond te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat het kunstgras nog steviger en egaler komt te liggen en gaat tevens onkruid tegen.
Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.
Kunstgras kunt u alleen instrooien met gebrand quartz zand. gebruik dan ook absoluut geen andere zand soorten hiervoor. Het invulzand heeft een ronde korrel dat houd in dat deze niet scherp is. Gebruikt u toch een ander zand soort zal u kunstgras mat sneller verslijten.
Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.
Wat kan je doen aan je grasmat om de sprieten weer rechtop te krijgen? Door het kunstgras te borstelen met een harde bezem veeg je de sprieten weer omhoog. Dit kan met een normale harde straatbezem. Het is het beste om tegen de sprieten in de borstelen.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.
Verdeel de pinnen langs de randen van het kunstgras. We adviseren om per lengtemeter gras 1 pin te gebruiken. Sla de pin in het zwarte doek van het gras met de hamer. Door het toepassen van de pinnen, wordt het gras vastgezet in de bodem.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
Een stabilisatiedoek wordt bovenop de kunstgrasondergrond en onder het kunstgras gelegd. Dit doek wordt gebruikt om de grond egaal te houden en om te voorkomen dat er kuilen gaan ontstaan in het kunstgras bij intensiever gebruik. Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
Net als worteldoek dus, alleen is stabilisatiedoek een stuk steviger en dikker. Het tegengaan van onkruid is niet alleen prettig omdat onkruid verwijderen een tijdrovende en vervelende klus is, maar ook omdat de groei van onkruid onregelmatigheden in de kunstgrasmat kan creëren.
Is het kunstgras alleen voor de sier dan volstaat een non-woven gronddoek. Wordt het gras (intensief) gebruikt, door bijvoorbeeld spelende kinderen, dan moet u kiezen voor een drukverdeeldoek.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.