Maïskip. Deze kippen groeien op onder dezelfde voorwaarden als de Gildehoen alleen bij deze kippen bestaat 80% van het voer uit mais. Mais is een wat vette voeding en daardoor wordt de kip lekker mals en krijgt de huid wat meer vet.
De allerlekkerste kip, aldus Koekoek. De kippen maken gedurende de winter de hele tuin schoon van gedierte en onkruidzaden. Van de hennetjes houdt hij de eieren, de haantjes gaan in de pan. De echte Bressekip, dus die in Frankrijk in de streek rond Bourg-en-Bresse is gefokt, heeft een prima leventje gehad.
Maiskip. Maiskip is in Nederland misschien wel de bekendste soort. Het merendeel van de voeding van deze vogels bestaat – logisch – voornamelijk uit maïs. Hierdoor kleuren de huid en het vlees geel, maar het heeft amper effect op de smaak.
Vleeskippen zijn doorgaans groter en zwaarder dan legkippen. Wil je vleeskippen kweken, dan kies je best voor zware kippenrassen met een sterke vleesaanzet zoals de Mechelse koekoek, de Belgische vechters, Jersey Giant, Orpinton, Cochin, Brahma, …
De Rood Label-hoevekippen met vrije uitloop die je bij Colruyt vindt, zijn van een traaggroeiend ras en ze worden in minstens 81 dagen gekweekt. Dat is ongeveer 2 keer langer dan bij een gewone kip. Door die lange kweekperiode wordt het vlees stevig en veel sappiger.
Poulet Noir is een kwalitatief hoogwaardige scharrelkip met opmerkelijke zwarte poten. Het vlees wordt geproduceerd onder het Label Rouge keurmerk, met respect voor zowel dierenwelzijn als het milieu.
Wat is een zwartpootkip? Zwartpootkip wordt ook wel poulet noir genoemd en die naam spreekt natuurlijk voor zich. Deze kip heeft namelijk niet alleen zwarte veren, maar ook gitzwarte poten. De zwartpootkip krijgt meer ruimte en een vrije uitloop en de voeding is volledig plantaardig en bestaat voor 75% uit granen.
Toch, als je deze dieren weinig voer geeft, is het mogelijk om ze zo ver te krijgen dat ze niet dood gaan, en dan kunnen ze inderdaad eieren leggen en deze uitbroeden, maar het is geen makkelijke opgave.
Waar hun reguliere soortgenoten 'slachtrijp' zijn op de leeftijd van 42 dagen (zes weken), bereiken biokippen het gewenste slachtgewicht pas na 81 dagen (11,5 weken).
Een vleeskuiken, vleeskip, mestkip of slachtkuiken is een snelgroeiende kip die speciaal gefokt wordt voor de vleesproductie.
Een hen is een vrouwelijke kip; het mannetje heet een haan en het jong heet een kuiken. Zowel wat betreft uiterlijk als gedrag verschillen hennen wezenlijk van hanen.
Oorsprong: De Serama kip komt oorspronkelijk uit Maleisië. Kenmerken: Serama's zijn de kleinste kipjes ter wereld, vaak worden ze naast een frisdrank blikje gezet om te laten zien hoe klein ze zijn.
De Franse maiskip, ook wel Poulet Jaune genoemd, beschikt over een specifieke gele kleur die terug te leiden is aan het voedsel dat de kippen consumeren. Zo krijgen deze kippen extra mais gevoerd. Naast dat mais zorgt voor deze unieke kleur draagt dit voedsel uiteraard ook bij aan de smaak van het kippenvlees.
De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar. De leghorn legt witte eieren met een gemiddelde grote. De Leghorn hen staat er om bekend vrijwel nooit broeds te worden.
De beste legkippen zijn de Hybride kippen ( Golden Comet, Isa white, Isa Brown, Hisex White, Hisex Brown, Nere Brown) De beste legkippen zijn geen raszuivere kippen. De hybride soorten zijn een kruising van meerdere kippensoorten om tot een optimale eierproductie te komen.
In het algemeen kan men stellen dat de bedrijfs-hybride-legrassen het hele jaar door goed blijven leggen. Maar dat zijn doorgaans niet de rassen die bij hobbydierhouders worden gehouden. Leghorns staan ook bekend als zeer goed leggers.
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Legkippen zijn kippen die specifiek geselecteerd en gefokt worden voor het leggen van eieren. Wat betreft vleesmassa valt het echt tegen. Bijkomend nadeel is dat als je kippen niet legproductief meer zijn ze meestal ook 1.5 a 2 jaar oud zijn en je dus ook ouder en taaier (vezeliger) vlees zal krijgen.
Met productierechten kunt u een maximaal aantal pluimvee en varkens houden. Als particulier heeft u deze rechten niet nodig. Er is wel een maximum dat u mag houden: per jaar niet meer dan 250 pluimvee-eenheden en/of 3 varkenseenheden.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Verenpikken staat los van het pikken om de rangorde te bepalen. De pikorde is een natuurlijk verschijnsel om de sociale relaties binnen een groep te bepalen en te bevestigen. Bij verenpikken kunnen kippen elkaar ernstig verwonden. Een verenpikkende kip trekt bijna elke soortgenoot die ze tegenkomt een veer uit.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.