Minerale zonnebrand zou beter voor je gezondheid zijn omdat de fysische filters op de huid blijven liggen, en in tegenstelling tot chemische filters niet in het lichaam terecht komen. Ook bevat minerale zonnebrand geen chemische stoffen die de huid kunnen irriteren.
Er bestaan twee verschillende UV filters, chemische en minerale filters. Chemische filters trekken echt de huid in en houden hier de UV stralen tegen. Voorbeelden zijn octocrylene en mexoryl. Minerale filters leggen een soort laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug.
Minerale filter
Het weerkaatst UV-straling dus zónder dat er allemaal stoffen door je huid worden opgenomen. Hierdoor is de kans op een huidreactie minimaal en is het dus veilig voor de gevoelige huid. Ook voor babys en kinderen. Zo'n minerale filter heeft geen inwerktijd en werkt direct.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Lovea factor is een fijne biologische zonnebrand die geen chemische middelen bevat en bovendien ook vegan is. Lovea BIO is zacht en veilig voor de huid en staat garant voor 100% veilig zonnen. Verder is Lovea niet alleen biologisch maar ook vrij van de 'verboden' ingrediënten.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.
Beste uit de test: Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30
Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30 komt als beste uit de test met een eindoordeel van een 7,7. Deze duurzamere zonnebrand is tot tien uur lang effectief en waterresistent.
Beste uit de Test: Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023.
Feit: Een goedkope zonnebrand is net zo goed als een duur merk. Dat klopt. Wat de prijs van je zonnebrand ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de extra's eromheen.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
In principe moet het niet uitmaken welk merk zonnebrandmiddel je gebruikt. Goedkopere merken kunnen net zo goed werken als duurdere merken. De kwaliteit van een zonnebrandmiddel zit echter in de werkzaamheid van de gebruikte UV-filter en die blijkt wél te verschillen tussen de merken onderling.
Een minerale zonnebrand maakt uitsluitend gebruik van minerale ingrediënten, zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze stoffen vormen een fysieke barrière op de huid die UV-stralen reflecteren en absorberen. Dit in tegenstelling tot chemische zonnebrandcrèmes waarbij de ingrediënten doordringen in je huid.
SNELLE WERKING
Doordat de minerale zonnecrème een beschermend laagje op je huid creëert, werkt de zonbescherming direct. Het laagje minerale filters op de huid werkt als een barrière op de huid. Door deze barrière worden zonnestralen effectief gereflecteerd.
Er zijn in totaal bijna 50 zonnebrandmiddelen getest die redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Bij de 26 geteste zonnebrandmiddelen met SPF 30 komt een middel van Dr. Jetske Ultee als Beste uit de Test. Een middel van Cien Sun (Lidl) is de Beste Koop.
De Consumentenbond noemt Zenova zonnebrand het beste zonnebrandmiddel! Om precies te zijn, het gaat om deze: SPF 30 is Zenova suncare (Action) Sunmilk sensitive. Dit middel krijgt een 7,8 van de Consumentenbond, en daarmee het hoogste cijfer.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
De beste prijs-kwaliteitverhouding gaat naar dit middel van Nivea Sun. Het middel scoort iets lager dan Biodermal, maar dat scheelt niet veel. De bescherming tegen uv B-straling is gelijk aan die van Biodermal. De bescherming tegen uv A-straling is bij Nivea Sun iets minder goed, maar wel voldoende.
Bij het kopen van zonnebrandcrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik het liefst minimaal factor 30.
Zoals gezegd, elke dag.Zelfs als je niet van plan bent om naar buiten te gaan. Sommige UV-stralen kunnen ook door ramen dringen en je huid raken. Bekende ramen in huis, op kantoor of in de auto blokkeren de meeste UVB-stralen, maar dat geldt niet voor een kleiner deel van de UVA-stralen.
"Australian Gold laat haar producten periodiek volgens internationale teststandaarden testen door onafhankelijke testinstituten. De meest recente tests laten zien dat de SPF30 producten van Australian Gold de SPF waarde ruimschoots waarmaakt."