Indication of the environmental category [Champ V. 9] – de milieuclassificatie die aangeeft hoe vervuilend je motor is. Des te hoger het cijfer, des te schoner de motor.
Gelukkig kun je deze informatie online wel eenvoudig opvragen. Op de website milieuzones.nl vind je na invulling van je kenteken snel je 'emissieklasse' ofwel de Euronorm. Opvragen via het Kentekenregister van de RDW kan ook, al staat de informatie daar iets meer verstopt onder 'Motor & Milieu – Uitstoot'.
Bij de aanvraag van een milieusticker voor Frankrijk wordt gevraagd naar de CO2-uitstoot, vermeld op het kentekenbewijs onder V7. Op de kentekencard staat de CO2-uitstoot niet vermeld. Die vindt u wel bij de uitgebreide gegevens van de auto op RDW.nl. Daar kunt u het kenteken van de auto invullen.
Zo staat hij in het kentekenbewijs van je auto, maar ook onder de motorkap. Je vindt dan een sticker op een veerpoot waar je vin code op staat. Een andere mogelijkheid is dat er een sticker onder de laadvloer zit, waar het voertuigidentificatienummer op staat.
Waar staat de tenaamstellingscode? Deel 1 van de tenaamstellingscode staat op een brief die je hebt gekregen bij aankoop van je auto. Het tweede deel vind je bij de kentekencard die je per post thuisgestuurd krijgt.
Wat staat er op de kentekencard? Hierop staan de gegevens van het voertuig en van de kentekenhouder. Bijvoorbeeld het gewicht van het voertuig en uw adresgegevens.
Hier is een digitale rekening bijgevoegd waar je sticker op afgebeeld staat. Je kunt dit document uitprinten en achter je voorruit leggen. De Franse politie kan vervolgens de code inscannen en je aanvraag controleren, zelfs zonder sticker op je voorruit.
Er zijn geen speciale Umweltplakette-eenheden, maar wel controleren verkeersagenten op de aanwezigheid van een milieusticker. Dit gebeurt vooral bij geparkeerd staande auto's. Moet je slechts een klein stukje door de Umweltzone rijden en verlaat je deze weer zonder te stoppen, dan is het risico dus nog te overzien.
Heeft u geen milieusticker voor Frankrijk en rijdt u toch een Franse milieuzone binnen, dan riskeert u een boete van €68,- . De boete voor vrachtwagens en bussen bedraagt €135,-.
Op weg met het kentekenbewijs
Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
In antwoord op een parlementaire vraag liet de minister van Financiën weten dat als je nu de CO2-uitstoot van je voertuig wil weten, je die gegevens kan terugvinden op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Bovendien – zo zegt de minister – wordt de CO2-uitstoot ook vermeld op gelijkvormigheidsattesten.
Het type brandstof dat jouw voertuig nodig heeft om te rijden staat ook vermeld op het kentekenbewijs onder de code P. 3 op de achterkant van het kentenbewijs. Dit is trouwens ook vaak terug te vinden op de benzineklep.
Alle lagere categorieën zijn verboden (behalve met een dagpas). Vanaf 2025 zal de verplichte toelating worden uitgebreid naar euro 5-voertuigen en het verbod naar euro 4-wagens.
Uit deze informatie blijkt dat de Euro 7-norm de drempelwaarden van de Euro 6-norm maar liefst halveert. Dat betekent een uitstoot van 30 mg NOx/km (tegenover 60 voor benzine en 80 voor diesel momenteel) en daarnaast 100 tot 300 mg CO/km (tegenover 500 en 1.000 voor benzine en diesel vandaag).
De geldigheid van uw milieusticker is onbeperkt, in combinatie met uw kenteken. Als uw kenteken verandert dient u wel een nieuwe milieusticker aan te vragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op uw kentekenbewijs.
Duitse tankstations mogen namelijk milieustickers verkopen, maar alleen als ze een garage of een werkplaats hebben waar ze je kentekenbewijs kunnen checken. Als je zeker wil weten dat een tankstation aan deze voorwaarde voldoet, kun je het beste langsgaan bij een station van de Tüv.
Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, ...
Houd dan best rekening met de milieusticker in Frankrijk, ook wel bekend als het Ecovignet of Crit' Air vignet. Het milieuvignet Crit'Air is namelijk in bijna alle grote steden verplicht in Frankrijk.
Word je staande gehouden en heb je geen zichtbare milieusticker (of bewijs van betaling)? Dan krijg je een boete van 68 euro of hoger en mogelijk een rijverbod voor het voertuig. Toch valt deze boete nog mee als je het vergelijkt met andere boetes in Frankrijk.
Met de auto
Om te mogen rijden in Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (inwoners van buiten de Europese Unie hebben een internationaal rijbewijs nodig), geldige kentekenpapieren (in Frankrijk "carte grise" genoemd) en je verzekeringsbewijs.
Gekozen wordt voor een groepering in 6 categorieën: (1) motorrijwiel, scooter, (2) lichte voertuigen, (3) ongelede vrachtauto, (4) ongelede autobus, (5) gelede vrachtauto, (6) overig verkeer.
Het tenaamstellingsbewijs is deel 1B (voorheen 'deel II') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel omvat de persoonsgegevens van de auto-eigenaar.
De tenaamstellingscode is de unieke code die hoort bij het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). De code bestaat uit 9 cijfers. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Bewaar hem daarom goed.