De boom is goed te herkennen aan zijn handnervige, vijflobbige bladeren die veel lijken op die van de plataan, wat in de video getoond wordt. De bloeiwijze wordt gevormd door hangende trossen lichtgroene bloemen, die uit de toppen van de twijgen ontstaan. Ze gaan bloeien net nadat het blad ontloken is.
Welke esdoorn is giftig? Uit Amerikaans onderzoek (2013) kwam reeds naar voren dat de zaden van de Vederesdoorn (Acer negundo) de gifstof hypoglycine A bevatten. Er komen ook verschillende soorten esdoorns voor in Nederland, waarvan de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.), de Noorse esdoorn (Acer platanoides L.)
Inheemse esdoorn (Acer)
Van de esdoorn (Acer) bestaan zo'n 120 soorten. In ons land komen de Spaanse aak (Acer campestre) en de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) voor, dit worden grote bomen. Uit Noord-Amerika, Japan en Korea komen prachtige soorten, vaak met een extra felle herfstkleur.
De Nederlandse naam 'esdoorn' verdient wel uitleg, want de boom lijkt niet op een es en heeft ook geen doorns. De uitgang -doorn is afgeleid van het Germaanse 'teer', dat zowel boom als hout betekent. Zo is ook het Engelse 'tree' van 'teer' afgeleid. 'Es' is een oud Germaans woord voor 'speer' en ook voor 'scherp'.
De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is. Maar wil je de esdoorn klein houden zul je zeker moeten snoeien.
Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.
Hoe esdoorn snoeien
Neem liever enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg om zo de kroon uit te dunnen. Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon.
Giftige bomen zijn o.a. de walnoot, kastanje, beuk, rode esdoorn en kersen- en pruimenboom. Zij veroorzaken weer andere gezondheidsproblemen. Het beste is om een paard simpelweg geen toegang te geven tot takken, bladeren en vruchten van deze bomen.
Acer Rubrum 'Red Sunset'
Deze rode esdoorn wordt als een van de mooiste beschouwd. De forse boom heeft een breed eivormige kroon, en bloeit in het voorjaar rijk met rode bloemtuilen. Het blad is glanzend donkergroen en verkleurt in het najaar al vroeg spectaculair naar oranjerood en helderrode herfstkleuren.
Een klein blijvende soort is Acer palmatum 'Crimson Queen'. Ook een kleiner soort met bijzonder blad is de Acer palmatum 'Wilson's Pink Dwarf'. Deze Japanse esdoorn heeft in het voorjaar roze uitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit.
Snoeien is niet beslist nodig bij de Japanse esdoorn, de vorm is meestal van zichzelf al prachtig. Wilt u toch snoeien dan kan dit het best gebeuren in de periode juli-augustus. De snoeiwonden zullen dan het snelst overgroeien. Snoeit u in het voorjaar dan kunnen de wonden gaan 'bloeden'.
Ze zijn wel wat vorstgevoelig. De boom-in-wording houdt van een vochtige redelijk voedselrijke en luchtige bodem. Ze kunnen niet tegen overstroming. Wil je van je Esdoorn zaailingen af: zorg dan dat je ze zo snel mogelijk verwijderd, na twee jaar is het een stuk moeilijker ze te verwijderen.
Aan de veervormige bladeren en de zwarte knopschubben is de Es, Fraxinus excelsior, gemakkelijk te herkennen. In het vroege voorjaar vallen de tuilvormige bloeiwijzen op die aan de uiteinden van de nog kale, bladloze takken te zien zijn. Het zijn bijzonder eenvoudige bloemen die geen kelk- of kroonbladen hebben.
Plataan en de verschillen met Acer of esdoorn
De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten. Ben je nog mee Frank? Zijn vruchten zijn stekelige bollen die in paren aan de boom hangen.
Het kan voorkomen dat de boom al meerdere toppen heeft ontwikkelt, en zo kan er dus een dubbele stam ontstaan. Dit kun je verhelpen door een van de twee toppen weg te halen. Snoei dus een top dicht tegen de stam weg, maar behoud wel de takkraag. Probeer de kroon van de esdoorn niet te beschadigen tijdens het snoeien.
Vanaf € 37,80. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: De Gewone Esdoorn kan een vrij grote boom met een dichte kroon worden en biedt dan veel schaduw in uw tuin of op uw landgoed.
Kleiner houden is overigens geen enkel probleem. De bladeren worden, afhankelijk van de soort, tussen de 4 en 12 centimeter groot en hebben lange, spitse vingers. Ze zijn inheems in grote delen van Japan. Omdat ze relatief klein blijven groeien ze daar vaak op schaduwrijke plekken onder grotere bomen.
Esdoorns stekken
Zodra de stek wortels heeft en de eerste bladknoppen zichtbaar zijn kan hij opgepot worden in stekgrond. Zodra het risico op nachtvorst in de loop van mei voorbij is kan de pot naar buiten, of kan de stek in de volle grond geplant worden.
De japanse esdoorn kan in een pot gezet worden. Zorg voor voldoende ruimte en watergift. Het risico van aanplant in een pot is uitdroging, tekort aan bemesting en het omwaaien door de wind. Draag zorg voor voldoende gaten in de pot zodat er geen water blijft staan in de pot.
Kleur in het blad krijg je door zonlicht wat op het blad schijnt en dan gaat photosynthesis process aan de gang, en dan verkleurd het blad. Sommige esdoorns blijven rood in de zomer, sommige alleen in het voorjaar en najaar rood, en in het midden van het seizoen meer groen dan rood.
Groeisnelheid en kenmerken bladeren
De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van dertig tot soms veertig meter en groeit in het begin zeer snel. In de eerste drie, vier jaar kan met gemak al een hoogte van drie meter worden gehaald en daarna groet de esdoorn alleen maar sneller.
Rode Esdoorn: De meest populaire sierboom
Let wel dat ze na 10 tot 20 jaar groot uitgroeien, meestal variërend van 6 tot 15 meter. In Amerika worden ze nog hoger. Deze boom heeft voldoende ruimte nodig voor zijn dicht en breed verspreide wortelsysteem.
Een takkraag zorgt ervoor dat de tak vanuit de stam van de boom ondersteuning krijgt. De basis van de tak zit hierdoor stevig verankerd in de stam. Deze takkraag zorgt er ook voor dat de wond sneller overgroeit. Als je de takkraag wel beschadigt, heb je simpelweg een grotere wond die dicht moet groeien.