De effectieve brandduur van een UV lamp is ongeveer 8000 uur, wat gelijk staat aan een volledig vijverseizoen. Daarna brandt de lamp nog wel, maar worden algen niet meer effectief afgebroken. Het is dus zeker raadzaam om de lamp in je UV filter jaarlijks te vervangen.
Door te kijken of je een licht blauwe gloed kunt zien in jouw UV-Unit. Dit kun je zien door het kijkglas te gebruiken of als jouw UV-unit geen kijkglas heeft het UV-filter aan te zetten op een donkere plek.
Een UV lamp vijver gaat qua branduren gemiddeld één vijverseizoen mee. De lamp brandt na de periode nog wel, maar de hoeveelheid UV-C straling die de lamp afgeeft neemt sterk af. De afbraak van algen loopt daardoor sterk terug. Het is dus raadzaam om in de winterperiode je UV lamp te vervangen voor een nieuw exemplaar.
Let op dat een uv lamp slechts een beperkt aantal uren uv-c straling afgeeft. Dit is meestal 8000 uur. Na deze tijd geeft de lamp nog wel licht maar geen uv-c straling meer af.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
De gemiddelde levensduur van een UV lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar moet u eigenlijk een nieuwe kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te houden.
In geval van een vijver met Koi kunt u het beste 3 tot 4watt per 1000 liter berekenen.
UV lamp vijver: de werking
Een UVC lamp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Hierdoor worden eencellige zweefalgen gedood en ben je, in combinatie met een geschikt vijverfilter, verzekerd van een heldere én gezonde vijver.
Een UVC-filter wordt buiten de vijver geplaatst, bijvoorbeeld op of achter de vijverrand. Een vijverpomp pompt het vijverwater door een slang naar het filter, waar het de UVC-lamp passeert. Hierbij worden de zweefalgen in het water gedood. Het water stroomt vervolgens door een uitstroomslang terug naar de vijver.
De uv-filter moet altijd na de pomp worden geïnstalleerd. Bij pompgevoede filters zoals oeverfilters, wordt de uv-unit vóór de filter geplaatst. Bij gravity filters zoals meerkamerfilters, wordt de uv-filter direct achter het filter of de pomp geplaatst, dus vóór de overloop naar de vijver.
1x uv = 40 watt.
UV-C licht wordt al jarenlang gebruikt bij oppervlak-, water- en luchtdesinfectie. Onderzoek heeft bewezen dat dit bij de juiste afstand, tijd en waarde van de straling heel effectief kan zijn tegen de verspreiding van micro-organismen. De straling van UV-C licht is alleen niet waarneembaar met het blote oog.
Zwembad UV-C lampen
Een tweetal laatste ziektekiemen, welke resistent zijn tegen chloor, kunnen vervolgens door UV-C straling wel gedood worden. Voor een goede desinfectie adviseren we minimaal 1 watt per 1m3 zwembadinhoud.
Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Hierdoor gaat u groen en troebel water tegen.
Voor de koivijver is het zeker aan te raden een UV-C lamp te plaatsen omdat Koi veel afval produceren waar zweefalgen van profiteren. Een uv(c) lamp dood geen draadalgen!
Een UV-lamp wordt tussen de leidingen van het filtersysteem geplaatst. Het zwemwater stroomt door de UV-lamp. De straling van de UV-lamp zorgt ervoor dat bijvoorbeeld algen en bacteriën, dood gebrand worden. Door een UV-lamp te plaatsen kunt u het chloorverbruik tot maximaal 50% reduceren.
Lengte en Wattage
De lengte van de meest voorkomende zonnelamp is 176,5 cm (men spreekt van 1,8M) met een wattage van 100. Hier is ook de meeste keuze in. Er zijn daarnaast ook nog 30cm 50cm 150cm, 190cm en 200cm lampen in diverse vermogens leverbaar.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Slib is voeding voor waterplanten
En net zoals met je gazon, zorgt ook deze kalk ervoor dat 'mest' (lees: slib) wordt omgezet in voeding. Alleen is de mest in je vijver net iets anders: het slib op de bodem fungeert als voeding voor je planten. De kalk helpt dus mee om het slib om te zetten tot voedsel.
Luchtpomp vijver capaciteit berekenen
Als vuistregel voor de hoeveelheid beluchting in je vijver kun je gebruik maken van deze twee standaarden: 5 liter per minuut als vuistregels voor Koivijvers per 1000 liter water. 3 liter per minuut als vuistregel voor visvijvers per 1000 liter water, ook met beplanting!
De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte. Het is belangrijk om de dode vissen altijd direct uit de vijver te verwijderen, anders worden de problemen almaar groter.