Ga dan voor een boerenhortensia of een sneeuwbalhortensia. Deze hortensia's doen het prima met weinig zonlicht.
Waar? Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen.
Kort samengevat. lavendel jaarrond kan aangeplant worden, en best op een zonnige, drogere en goed drainerende standplaats staat.
Boomhortensia (Hydrangea arborescens)
Deze kunnen al eens stuk beter tegen een zonnige standplaats. Toch blijft het wel belangrijk dat de grond niet teveel uitdroogt. De Strong Annabelle is nog weer wat sterker (en buigt ook bijna niet door, als er toch sprake is van veel regenval).
Hortensia Annabelle
Hydrangea arborescens Annabelle is een sterke witbloeiende Hortensia met een hele grote bloem. De doorsnede van de bloem kan tot 25 centimeter bedragen. De Hortensia Annabelle is er in nog 2 mooie soorten, een kleinere sterkere soort en een roze soort.
Hoe hoog mag de hortensia zijn? Kijk bij het kiezen van hortensia's niet alleen naar de bloemen, maar laat ook de uiteindelijke hoogte meespelen bij je keuze. Ze zijn er van 40 tot 250 cm hoog. Kies voor de voortuin een soort waar je overheen kunt kijken.
De Klimhortensia - Hydrangea Anomala zijn klimplanten voor de halfschaduw of voor de schaduw. Deze klimplanten zijn dus geschikt voor een schaduwtuin. De chizophragma hydrangeoides - valse klimhortensia staan weer liever op een plek in de volle zon. Halfschaduw wordt ook verdragen.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Over het algemeen bloeien hortensia's in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien slechts enkele weken, terwijl de Hydrangea 'Forever & Ever' het wel enkele maanden (april t/m november) bloeit. Een hortensia bloeit ieder jaar.
De Hydrangea seemannii is een klimplant of struik. Het opvallende aan deze plant is, dat het blad ook in de winter groenblijvend is. Deze zeldzame soort komt uit de bergen van Mexico.
De Hydrangea macrophylla 'Endless Summer' is een hortensia waar je de hele zomer plezier aan beleeft. Zelf tot aan het begin van de herfst staat deze hortensia nog prachtig in bloei.
Blauwe Hydrangea blauw houden
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensia blauwmaker' (met aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw.
Deze witte pluimhortensia is ook verkrijgbaar in een variant die groeit op stam. De Hydrangea paniculata 'Limelight' op stam heeft, zoals de naam verklapt, prachtige groenwitte bloemen en de Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' kleurt van wit naar roze tot donkerrood in de herfst.
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
Op het noorden komt weinig zon waardoor vooral sterke schaduwplanten geschikt zijn, zoals berg- thee, hartlelie, varens, skimmia en klimop. Ook de bellenplant (fuchsia), astilbe, begonia, hortensia en het vlijtig liesje gedijen in de schaduw.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Mooie lavendel met groen/blauwe bladstengels met witte bloemen. TUINPLAATS : Zonnige plek in een border, tuin of terras. De plant kan ook prima in de halfschaduw en zelfs in de schaduw groeien.