Oogontstekingen komen veel voor. Vaak zijn beide ogen tegelijk ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
De ogen zijn vaak afwisselend licht tot hevig rood. De klachten komen bijna altijd aan beide ogen tegelijk voor. Maar u kunt wel van het ene oog meer last hebben dan van het andere oog. Vaak heeft u ook kriebel in de neus, als ook een loopneus en moet u niezen.
Meestal gaat dit samen met flinke keelpijn, spierpijn, koorts en een algemeen ziektegevoel. In het oog ontstaat een branderig, prikkend of zanderig gevoel. Meestal begint de aandoening in één oog en volgt het andere oog na 1 of 2 dagen.
Maak uw oog een paar keer per dag schoon.Gebruik een washandje met water uit de kraan.Meestal geneest uw oog vanzelf binnen 2 weken.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over.Er zijn geen medicijnen voor nodig.Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Meestal is de ontsteking aan één oog, soms wisselen de ogen elkaar af. De oogontsteking begint acuut. Het veroorzaakt pijn, roodheid en overgevoeligheid voor licht. Bij een oogontsteking bij Bechterew is het belangrijk om snel naar de oogarts te gaan.
Heb je een vuiltje, een splinter of een haartje in je oog, dan kan dit ook al leiden tot irritatie of ontsteking. Ook als je je (vaak of lang achtereen) in een rokerige of stoffige omgeving bevindt moet je opletten. Mensen die vaak last hebben van droge ogen, lopen ook meer risico op oogontstekingen.
Bij jeukende of rode ogen kan je best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is maak je jouw ogen schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of maak gebruik van een zoutoplossing.
De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie.
Spoel uw oog dan met lauwwarm water, zonder zeep. Veel mensen vinden dit eng om te doen, maar het kan geen kwaad. Hier zijn meerdere manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open.
Heeft u ernstigere klachten, zoals heftige pijn of snelle gezichtsvermindering? Ga dan naar de dokter. Er zijn namelijk meerdere soorten oogontstekingen. Sommige daarvan kunnen blijvende schade aan het oog geven.
Dit veroorzaakt een heftige, doffe pijn in het oog die uitstraalt naar het hoofd. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken.
Meestal verdwijnen de klachten na een aantal dagen zonder specifieke behandeling. De duur van de klachten verschilt per type ziektebeeld en varieert van 2-5 dagen voor luchtwegklachten, 8-12 dagen bij darmklachten en 7-15 dagen bij oogontsteking. Bij ernstige gevallen wordt soms antivirale medicatie toegediend.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol.
Genezing treedt doorgaans vanzelf op binnen 1–2 weken; na een week is ongeveer driekwart van de infecties genezen zonder lokaal antibioticum. Op basis van anamnese en onderzoek is het lastig om onderscheid te maken tussen een virale en een bacteriële conjunctivitis.
Het is ongevaarlijk en over het algemeen geneest de infectie spontaan. Kleine littekens op het oog kunnen langere tijd klachten geven. Zolang uw ogen geïnfecteerd zijn, bent u zeer besmettelijk voor mensen in uw omgeving gedurende twee tot drie weken na aanvang van de klachten.
Kun je een oogontsteking krijgen door stress? Ja, stress kan een rol spelen bij het ontstaan van een oogontsteking die is veroorzaakt door een virus.
Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.
Wat is een oogontsteking? Bij een oogontsteking is het oog rood, pijnlijk en branderig. Er komt pus uit het oog en de oogleden zijn opgezwollen. Een oogontsteking gaat vaak vanzelf over.
Het belangrijkste symptoom is een rood doorlopen oog, dat prikt alsof er zand in zit. Dikwijls heb je dan ook last van een waterige of etterige afscheiding, waardoor het ooglid 's morgens dichtplakt. Etter wijst meestal op een infectie. Jeuk wijst eerder op een allergische reactie.
Uveïtis kan in ernstige gevallen tot slechtziendheid leiden. Mensen met uveïtis klagen vaak over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen.Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Een aantal patiënten kan het licht niet goed verdragen.
Een bacteriële oogontsteking door een virus is vaak niet heel gevaarlijk en gaat vanzelf over. Dit kan één tot twee weken duren. Wanneer het om een bacteriële infectie gaat, heb je antibiotica nodig om de ontsteking te genezen. De arts kan je oogzalf geven of tabletten voorschrijven.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Tips bij een oogontsteking
Neem een paracetamol tegen de pijn.