Als je het ons vraagt, een heerlijke Spaanse gewoonte! De siësta wordt gehouden wanneer de zon op het hoogste punt staat en het dus, vooral in de zomer, het warmste moment van de dag is. Winkels zijn daarom vanwege de siësta ongeveer tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten.
Veel Spaanse winkels en bedrijven zijn nu gedurende de hele dag geopend zonder een lange middagpauze.Toch houden veel mensen nog steeds siësta. Vooral in de meer landelijke gebieden en in bepaalde sectoren zoals landbouw. Want daar kan werken in de hitte van de middag onpraktisch of zelfs gevaarlijk zijn.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Maar hoe ziet een doorsnee Spaanse dag er eigenlijk uit? Een typische Spaanse dag begint later dan in Nederland of België. De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan.
Een siëste duurt gemiddeld zo'n twee uur. Eigenlijk is een powernap een verkorte siësta.
Als gevolg hiervan bleven Spanjaarden die normaal gesproken om 13.00 of 13.30 uur aten, op hun gebruikelijke tijdstip eten (nu 14.00 of 14.30 uur), aten ze nog steeds om 20.00 uur (nu 21.00 uur) en gingen ze nog steeds om 23.00 uur (nu middernacht) naar bed.
Spanjaarden werken tot acht uur 's avonds
Spanjaarden zijn de koningen van het late leven. Ze zijn gewend om een lange middagpauze te houden, om de hitte te ontvluchten. De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur.
Ja, het is een echt iets dat ze nog steeds in Spanje beoefenen ! Siësta is een dutje of rustpauze die je rond lunchtijd neemt, en ik werd ertoe gebracht te geloven dat het meer een oude traditie is, die niet echt meer wordt gebruikt. Toch zijn in Spanje veel winkels daadwerkelijk gesloten voor de siësta, dus er is niet veel te doen behalve naar huis gaan en rusten.
Consensus: een middagdutje is gezond
beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau. buffer tegen de negatieve effecten van chronisch slaaptekort, zoals vermoeidheid, diabetes en overgewicht.
Spanjaarden begroeten elkaar met een kus op elke wang . Het is waarschijnlijk dat zelfs als je net aan iemand bent voorgesteld, diegene je gewoon op de wang zal kussen. Dit gebeurt niet onder mannen, maar vooral onder vrouwen en tussen mannen en vrouwen. Een handdruk is echter de vuistregel.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Over het algemeen duurt de siësta 30 minuten tot 2 uur. De meest gebruikelijke tijd voor een siësta is van 13.00 tot 15.00 uur . In sommige regio's kan de siësta iets eerder beginnen (12.00 uur) of iets later eindigen (16.00 uur).
In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Werkuren
Kantoorpersoneel in Spanje heeft meestal het typische internationale werkschema van 9.00 tot 17.00 uur met een korte lunchpauze (jornada intensiva). Werknemers in de detailhandel en vergelijkbare industrieën werken meestal in een gesplitste dienst (jornada partida), wat betekent dat hun werkdag van 9.00 tot 20.00 uur duurt met een lunchpauze van 2 uur.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!
Veel winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta van 14:00 tot 17:00 uur gesloten. Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00 tot 20:00 uur. Heeft jouw vakantieadresje een receptie? Dan kan het zomaar zijn dat deze tijdens de middaguren gesloten is.
“Spanje is een land waar het avondeten rond 21:00 uur is en bedtijd tussen 22:00 uur en middernacht . Lange wandelingen, sociale bijeenkomsten, samenkomen met vrienden en familie op een terras, zijn enkele van de activiteiten die gezinnen bezig houden.
Daarna volgt een siësta, hoewel lang niet alle Grieken meer zo'n rustpauze in hun dagelijkse leven inlassen. Na de siësta, rond een uur of vijf, komt het openbare leven weer op gang en werkt men door tot in de avond. De Griekse avondmaaltijd is daarom niet meer zo uitgebreid.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje. Je komt op straat geen Spanjaard tegen die onderweg naar de metro op een broodje kauwt of een afhaallunch eet achter zijn bureau.
Siësta's komen in veel culturen veel voor en bevorderen de rust en productiviteit gedurende de dag. Een kort dutje kan de alertheid, stemming, het geheugen en stress verminderen. Houd siësta's kort, meestal rond de 20 minuten, om sufheid te voorkomen.
De tijd draait om familie en vrienden
De meeste werkende mensen beginnen hun dag om 8 of 9 uur 's ochtends en eindigen om 2 uur 's middags. Ze gaan om 2 uur 's middags naar huis om te lunchen en na de lunch wordt vaak een siësta (of dutje) aangemoedigd. Een paar gaan weer aan het werk van 4-5 uur 's middags tot 7 uur 's avonds.