Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest, dat op 5 december in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën) wordt gevierd, en op 6 december in België.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Dit gebruik verspreidde zich pas gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw over het hele land en naar andere sociale lagen van de bevolking. Kinderen werden steeeds meer betrokken bij deze pakjes- of surpriseavond. Thans geldt 5 december algemeen als de 'verjaardag' van Sinterklaas.
Nicolaas van Myra, of Sinterklaas, zou zijn gestorven op 6 december, in het jaar 342 of 352. Hij stond bekend als een kindervriend en daarom kregen kinderen in de lage landen in de late Middeleeuwen op 6 december snoep of wat geld.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest, dat op 5 december in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën) wordt gevierd, en op 6 december in België.
Het antwoord is simpel: het paard dat de rol van Amerigo vertolkte is in juli overleden. Quadis - zoals de merrie eigenlijk heette - werd 30 jaar. Het Sinterklaasjournaal kondigde daarom in de aflevering van gisteravond aan dat Amerigo met pensioen is.
In de Nederlanden zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond.
Sinterklaasavond = Sinterklaasavond is de avond waarop het feest van Sinterklaas wordt gevierd. Deze avond wordt ook wel pakjesavond genoemd. Sinterklaasavond of pakjesavond vindt jaarlijks op 5 december plaats.
6 december is het nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978 (in 2018 40 jaar geleden dus) een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt.
Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is. Dat hij bijzonder was, werd meteen duidelijk. Minuten na zijn geboorte stond hij al rechtop in de wieg en een paar weken later holde baby Nicolaas lange afstanden tussen de olijfbomen door.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
De overblijfselen van Nicola(as) liggen namelijk begraven in Bari in Zuid Italie. De in 270 na Christus geboren Nicola werdt al jong bisschop van het in Griekenland gelegen Myra en heeft in zijn leven veel goeds verricht. Daarom is hij na zijn dood op 6 december van het jaar 342 heilig verklaard.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
In 1990 maken we kennis met Amerigo. De rol van deze bekende schimmel wordt gespeeld door een politiepaard die ook echt de naam Amerigo draagt. In 2010 gaat Amerigo met pensioen en loopt Okki voor het eerst mee tijdens de intocht, dit blijft hij tot en met 2018 doen. Al die tijd draagt ook Okki de naam Amerigo.
Sinds 1990 wordt het paard Amerigo genoemd, naar het politiepaard dat van 1990 tot en met 2010 werd ingezet tijdens de intochten van de publieke omroep. Na pensionering van Amerigo in 2011, werden ook de opvolgers (Okki en Mentor) aangesproken met Amerigo.
Sinterklaas heeft gisteravond in het Sinterklaasjournaal een opvallende ontdekking gedaan. Zijn paard Ozosnel is geen witte schimmel, maar zwart, zo zagen 616.000 kijkers. De Sint trof Paardenpiet in de stal naast het dier aan, met een roller witte verf in zijn hand.
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag. Dat is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken.
De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde. De bisschop Sint-Nicolaas vormde waarschijnlijk de inspiratie voor de kerstman.
De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.
Mrs. Claus doet voor het eerst haar intrede in het kerstverhaal A Christmas Legend, geschreven door de Amerikaanse schrijver James Reese. Vanaf toen nam haar populariteit een vlucht en speelde ze meerdere keren de hoofdrol in haar eigen kerstverhaal.