Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.
Omdat de essentiële vetzuren in de olie het paard ondersteunen bij de afweer tegen infecties, bijdragen aan de spijsvertering, een gezonde vacht en soepele spieren & gewrichten. Hierbij is het dus belangrijk dat je voor de juiste olie kiest, lijnzaadolie dus. Hou je wel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Veel paarden krijgen dagelijks een scheutje (2 eetlepels) plantaardige olie over het voer voor de glans. Naast de glans is plantaardige olie voor paarden goed voor de spijsvertering en soepele spieren en gewrichten. Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Uit onderzoek is ook gebleken dat paarden van maïsolie meer gaan glanzen, makkelijker hun wintervacht verliezen en de hoefkwaliteit verbeterd. Daarnaast resulteert het dagelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid maïsolie aan het rantsoen, ongeveer drie eetlepels, in een verminderde kans op maagzweren.
Een handige vuistregel voor het voeren van olie is dat maximaal 100 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht per paard kan worden toegediend. Een paard van 550 kg zou dan ongeveer 550 ml per dag moeten krijgen, verdeeld over meerdere voerbeurten.
Geef daarom nooit zonnebloemolie aan jouw paard. Deze geeft juist ontstekingsreacties en is daardoor geen gezonde aanvulling op het rantsoen van jouw paard.
Laat je paard qua smaak en stofwisseling rustig wennen aan de lijnzaadolie. Voer de hoeveelheid lijnzaadolie gedurende enkele weken rustig op. Als richtlijn kun je aanhouden dat een volwassen paard maximaal 100 ml per dag mag hebben. Meestal hebben paarden genoeg aan één klein scheutje, of twee eetlepels per dag.
Door het geven van lijnzaadolie aan je paard naast het dagelijkse rantsoen wordt de verhouding vetzuren weer in balans brengen. Hoeveel geef ik mijn paard van de lijnzaadolie? Een klein beetje lijnzaadolie over het dagelijkse rantsoen helpt je paard al. Dit zorgt al voor een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Met Vitalbix Paardenvoeding voer je jouw paard op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar. Dankzij het hoge aandeel vitaminen & mineralen kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.
Paarden: Bij spijsverteringsproblemen: 100 gram (4 maatschepjes) verdeeld over de voerbeurten. onderhoud 50 gram (2 maatschepjes) verdeeld over de voerbeurten.
Geef je paard (meer) weidegang
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Hoeveel lijnzaadolie mag je per dag? Het is verstandig om niet meer dan 1 à 2 eetlepels lijnzaadolie per dag te verwerken in je eten. Als je meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Zeker paarden die nerveus of heet zijn met rijden, kunnen baat hebben bij een vetrijk rantsoen. Vetten en oliën zijn namelijk zeer goede energiebronnen voor paarden en bevatten meer calorieën dan vezels en zetmeel en leveren dus meer energie.
Wil je magere paarden dikker krijgen, begin je te onderzoeken of het paard voldoende ruwvoer heeft binnen gekregen. Goed ruwvoer (hooi, kuilhooi en/of gras) is altijd de basis van het rantsoen. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of dit minimaal 1 tot 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag is.
Geef bietenpulp
Bietenpulp is de aanvulling op het rantsoen van een mager paard. Voorwaarde is wel dat het bietenpulp is die geschikt is voor paarden. Dus de bietenpulpvlokken moeten gespoeld zijn en gewassen en voldoende verhit. Zo is het suikergehalte laag genoeg en kan het geweekt gegeven worden.
➢ Voor (top) sport: 0,5 tot 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Verdeel dit dagrantsoen in minimaal 2-3 porties per dag. Verstrek naast het krachtvoer altijd voldoende goed ruwvoer; minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard/pony per dag. Voldoende vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
De voordelen van chia zaden voor je hond
Deze kleine zaadjes hebben enorm veel gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van omega 3 vetzuren. Zeker als je hond niet zo'n fan is van vette vis (onze eigen Zahra bijvoorbeeld haha) komt je hond dit gauw tekort in een menu. Dus dan is chiazaad een hele goede oplossing!
Zijn chiaplanten giftig voor katten? Al met al het juiste antwoord op de vraag “kunnen katten chiazaden eten?” is ja”. De hoge voedingswaarde van de Salvia Hispanica (chia) zaden zou een aanzienlijke boost geven aan het immuunsysteem, de ogen, gewrichten en vacht van uw kat.