Helaas heeft een airco leidingwerk nodig dat meestal wordt weggewerkt in goten die op de muren worden bevestigd. Minder mooi en gelukkig kan het fraaier! Vaak kunnen wij leidingen namelijk onzichtbaar plaatsen door ze in muren in te frezen, weg te werken achter voorzetwanden of over plafonds en vlieringen te leiden.
Lengte leidingen airco beïnvloedt het rendement
De kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en de buitenunit is drie meter. De maximaal toegestane lengte is afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit.
Omschrijving Koel Leiding inwikkel-tape
Heeft zeer goede rek-eigenschappen, ook bij lage temperaturen tot -10°C, uitstekende afdicht eigenschappen, dit voorkomt waterpenetratie en verhoogt de elektrische en chemische weerstand. Door de dikte van deze tape is het een ideaal middel voor veel toepassingen.
Het gat dient een diameter te hebben van 60mm, het gat moet tevens schuin aflopen om het binnen dringen van water te verhinderen. De ideale plaats van het gat kunt u als volgt bepalen: Zoek de afmetingen op van de binnen unit van uw airco (deze staan altijd in de omschrijving)
Helaas heeft een airco leidingwerk nodig dat meestal wordt weggewerkt in goten die op de muren worden bevestigd. Minder mooi en gelukkig kan het fraaier! Vaak kunnen wij leidingen namelijk onzichtbaar plaatsen door ze in muren in te frezen, weg te werken achter voorzetwanden of over plafonds en vlieringen te leiden.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden. Geluiddempende omkasting: er kan een geluidswerende omkasting om de buitenunit geplaatst worden.
Wanneer koude leidingen in contact komen met warmte lucht zal er condens ontstaan. Die condens zal de leidingen aantasten en corrosieschade veroorzaken. Isolatie zal een goede werking van de installatie kunnen garanderen.
Meestal volstaat een soepele voedingskabel met drie vertakkingen van elk 2,5m2. Buiten komt rondom de voedingskabel nog een mantelbuis. De buitenunit voedt op zijn beurt de binnenunit(s). Ook tussen de buitenunit en de binnenunit(s) is of zijn er dus elektrische aansluiting(en) nodig.
Tips bij plaatsing warmtepomp / airco
Om aan de geluidsnorm te kunnen voldoen moeten zelfs deze warmtepompen op een afstand van 3 à 4 meter van de perceelsgrens worden geplaatst om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen.
In de verdamper gaat het koudemiddel over van verzadigde damp (damp-vloeistof) naar volledig gasvormig. De temperatuur van het koudemiddel stijgt van 2-5 °C (vanuit het expansieventiel) Naar 6-8 °C aan de uitgang van de condensor.
Nee verlengen door een DHZ kan niet. 1 het zijn speciale koperleidingen. 2 solderen gebeurt onder stikstof doorstroming van 2l/minuut doe je dat niet dan gaat het koper blakeren aan de binnenzijde en raakt je systeem verstopt. 3 leidingen moeten gevacumeerd worden om alle lucht en vooral water eruit te krijgen.
Voor het vullen van het koudemiddel zul je een STEK erkend bedrijf moeten inschakelen. De airconditioner installeren wordt dus geheel gedaan door een STEK-erkend bedrijf . Dit is namelijk bij wet verboden om zelf te doen als je niet in bezit bent van een STEK diploma.
Het is ook mogelijk om je airco op de overloop te plaatsen en je bovenverdieping te koelen. Met een airco op de overloop kun je niet zo effectief koelen als een airco in de slaapkamer, maar het helpt wel. Zet de airco aan en de deuren open om meerdere kamers te koelen.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Een voorgevulde split airco is een airco installatie die al afgevuld met het koudemiddel wordt afgeleverd. Voorheen had een voorgevulde airco als voordeel dat je deze zelf mocht installeren aan de hand van de meegeleverde instructies.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco's en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens. Veel airco buitenunits voldoen niet aan deze geluidseis.
Airco-installaties met buiten-units zijn dus in principe omgevingsvergunningplichtig voor bouwen.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Een multi split airco is een installatie waarbij er meerdere airconditioner binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit. De reden dat je maar één buitenunit hiervoor nodig hebt, is dat deze voldoende koelvermogen heeft om een volledig huis te koelen.
Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.
1.Plaats je airco boven de kast
Door de juiste locatie te kiezen, hoeft je airco helemaal niet op te vallen. Plaats de airco tussen een kast en het plafond, achter een rooster. Zo is je slaapkamer in de zomer koel en kijk je niet tegen een onaangename airco aan.