Horeca, sportschool, winkelsAls je muziek afspeelt in jouw café, restaurant, sportschool of winkel dien je altijd een licentieovereenkomst te sluiten met Buma/Stemra. Buma/Stemra berekent de kosten op basis van het aantal vierkante meters van de onderneming waar de muziek hoorbaar is.
Om zakelijk gebruik te maken van muziek, heb je een licentie nodig. Door een licentie af te sluiten, betaal je een eerlijke prijs voor de muziek die aan jouw zakelijke succes bijdraagt. Voor elke soort muziekgebruik is er een andere licentie.
Bovendien: wat toen zo was, is nog steeds zo: Stemra omzeilen is illegaal. Niet doen dus. Iets laten drukken waar je officieel geen toestemming voor hebt, mag niet.
Laat u in uw bedrijf muziek horen aan gasten, klanten of meer dan 2 medewerkers? Dan moet u een licentie aanvragen en een vergoeding betalen. U heeft een licentie nodig als u muziek gebruikt: in cafés,(bedrijfs)restaurants, hotels en kantines.
Kosten van een lidmaatschap bij BumaStemra
Om lid te worden als muziekmaker betaal je eenmalig € 45,76 inschrijfgeld. Daarna betaal je € 63,55 jaarlijkse contributie.
Gratis muziek voor onder video's
Voor die doeleinden is er rechtenvrije muziek. Deze categorie wordt ook wel 'royalty free' of 'creative commons' genoemd. Hierbij geeft de maker bij voorbaat toestemming om de muziek gratis te gebruiken. Naamsvermelding is dan vaak wel een voorwaarde.
Het bestuur van Buma/Stemra bestaat uit acht liedschrijvers, vier muziekuitgevers, een voorzitter en een secretaris. Zij horen Buma/Stemra's directie te controleren.
BumaStemra is een Nederlandse collectieve beheersorganisatie die in Nederland de belangen behartigt voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht.
De vergoedingen die jij samen met andere muziekgebruikers betaalt, komen bij BumaStemra terecht. Wij verdelen dit geld eerlijk over de muziekmakers en -uitgevers die aangesloten zijn bij ons of onze zusterorganisaties.
Horeca, sportschool, winkels
Buma/Stemra berekent de kosten op basis van het aantal vierkante meters van de onderneming waar de muziek hoorbaar is. Speel je in verschillende ruimtes verschillende muziek af? Dan worden het aantal vierkante meters in die ruimte bij elkaar opgeteld voor het berekenen van de vergoeding.
Wat is het verschil tussen BumaStemra, NORMA en Sena? BumaStemra is de organisatie voor componisten, tekstschrijvers en uitgevers van muziek. Sena is de organisatie voor uitvoerende kunstenaars van muziek, zoals muzikanten en zangers, en producenten (labels of platenmaatschappijen).
De premie bedraagt 7% over de uitkoopgage van de band of artiest, let wel inclusief geluid en licht, oftewel zoals Buma hanteert: alles wat nodig is om een optreden mogelijk te maken.
Het zakelijk gebruik van particuliere streamingsdiensten, zoals Spotify, Apple Music of Youtube Music is niet toegestaan. Tot nu toe werd daar door die diensten zelf, of door Buma, Sena of SCAN, nooit op gecontroleerd.
Je hebt het vast wel eens gehoord. Dat je dankzij het citaatrecht zonder toestemming van de maker 10 tot 30 seconden van een video of stuk muziek mag overnemen.
Auteursrechten op muziek kunnen door de rechthebbende (vaak componist, de auteur of de tekstschrijver) worden overgedragen. Bijvoorbeeld aan een publisher of een platenlabel. De overdracht van muziekauteursrechten vindt plaats middels levering via een daartoe bestemde akte. Dit is een vereiste uit de Auteurswet (art.
Buma/Stemra regelt het auteursrecht van muziekauteurs: dit zijn componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. SENA regelt het naburig recht; het recht op een vergoeding voor muzikanten en/of producenten wanneer hun muziekopname in het openbaar is gedraaid.
Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden. Dat verklaart waarom zoveel klassieke muziek vrij is van auteursrecht. Het is immers al veel langer dan 70 jaar geleden dat Mozart en Bach zijn overleden.
De rechten die zij hebben door het maken van muziek is voor hen de voornaamste bron van inkomsten. Daarom vragen wij bedrijven, horecaondernemingen en andere organisaties die muziek in het openbaar draaien, een vergoeding voor deze muzikanten en producenten.
Buma/Stemra kan je een boete van duizenden euro's opleggen.
Iedereen die muziek gebruikt, laat horen (ook de radio op het werk), verwerkt of kopieert dient hiervoor een auteursrechtenlicentie aan te vragen bij BUMA/STEMRA, de belangenbehartiger van auteurs, labels, platenmaatschappijen en muziekuitgevers.
BumaStemra komt sinds 1913 op voor de waarde van muziek. Daarom zijn we altijd waar de muziek is. Dankzij de kracht van ons internationale collectief hebben we een groot bereik.
Sena komt op voor de makers en zorgt ervoor dat artiesten, sessiemuzikanten en producenten een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het naburig recht). Sena is gecertificeerd met het CBO-Keurmerk.
Helaas is gratis muziek op Spotify zetten niet mogelijk. Nu denk je waarschijnlijk “Ja, maar hallo?! Ik vroeg 'Hoe zet je een nummer op Spotify', niet om een distributeur! “.