'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Een zilte lekkernij! AH Mosselen Medium zijn middelgrote mosselen, gevuld met mooi mosselvlees. Lekker veel mosselen in een kilo dus lekker lang tafelen. Snel een lekkere maaltijd op tafel!
Voorkomen en kweek
De mossel is een van de meest algemene diersoorten aan de Nederlandse en Belgische kust. In Nederland komen kweekmossels onder andere voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de Waddenzee, waarbij op dit moment de Waddenzee de grootste producent is van kweekmossels, ook wel mosselzaad genoemd.
Kweekgebieden Waddenzee en Oosterschelde
In de bodemcultuur gebeurt het opkweken van mosselzaad tot consumptiemossel op de Oosterschelde en in de Waddenzee. Ook in het Duitse deel van de Waddenzee worden mosselen gekweekt, die via de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke worden verkocht.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
NU IN DE BOERDERIJWINKELS: Verse mosselen uit de Oosterschelde. Landwinkel De Baeckermat in Westdorpe, De Groene Polderwinkel in Schoondijke, Landwinkel De Oude Stoof in Vogelwaarde en Boerderijwinkel Buijsrogge in Goes: allemaal zijn het verkooppunten van De Mosselkwekerij uit Yerseke!
De extra plus bevatten meer dan 70 mosselen per kilo. Dan heb je de doorsnee warenhuismossel, de super, met 60 tot 70 mosselen per kilo, dan de imperial (49 tot 59 mosselen per kilo), de jumbo (43 tot 48 mosselen per kilo) en als grootste de goudmerk (35 tot 42 mosselen per kilo).
Om de beste prijs te scoren moet je volgens Devisch bij Lidl zijn. “Voor 5 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) betaal je 9,99 euro, wat neerkomt op 2 euro per kilogram. In sommige vestigingen zijn ze zelfs nog 20 tot 30 procent afgeprijsd, wat de prijs nog scherper maakt.” Colruyt heeft zijn mosselen ook scherp geprijsd.
Lidl biedt naast de Gekookte mosselen een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Gekookte mosselen, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Greenshell mosselen, Imperial mosselen msc & Zeeland's roem mosselen.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Zeeuwse « Goudmerk »-mosselen: De grootste bodemcultuurmosselen die je bij ALDI vindt, minder dan 45 stuks per kilo.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Met mosselen kan volop gevarieerd worden. 1 kilo mosselschelpen bevat ongeveer 200 gram mosselvlees. Eet men mosselen traditioneel dan wordt uitgegaan van 1 kilo mosselschelpen per persoon. Bij gebruik van mosselen in andere gerechten volstaat 100 gram mosselvlees per persoon.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Mosselen zitten boordevol jodium
Vooral mensen die weinig brood eten en weinig zuivel drinken, riskeren een jodiumtekort. Maar met een kilo gekookte mosselen (je rekent een kilo per persoon) kom je ruimschoots aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Je krijgt een mooie mosselpan gevuld met 1 of 2 kg Zeeuwse mosselen, klaargemaakt met witte wijn en mosselgroente, een stokbroodje en bijpassende sausjes. Wat kost het? Een pannetje met 1 kg kost €17.50 en met 2 kg € 24.50.