De maximale hoogte met lading is het zelfde als zonder lading. Dit is altijd 4 meter. Het voertuig inclusief lading mag in de breedte totaal maximaal 3 meter zijn, dit is enkel zo bij ondeelbare lading.
Lange (deelbare) lading
Aan de achterzijde mag lading niet meer dan 1 meter uitsteken, maar nooit meer dan 5 meter achter het hart van de achterste as. Verder mag lading niet meer dan 60 cm achter de bumper uitsteken, als de afstand tussen het wegdek en de lading meer bedraagt dan 55 cm.
Hoogte. De maximale hoogte voor een aanhanger is 4 m. Je lading mag hier niet bovenuit steken. Deze hoogtebeperking geldt voor elk voertuig op de openbare weg.
Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van je auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.
Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken.
De lading mag aan de achterzijde niet meer dan de helft van de lengte van het voertuig uitsteken, met een maximum van vijf meter vanaf het hart van de achteras. Steekt de lading aan de achterzijde meer dan één meter uit, dan moet deze worden voorzien van een markeringsbord.
De verkeerswetgeving noemt als 'ondeelbare lading': lading die ten behoeve van het vervoer niet zonder overmatige kosten of risico van schade, in twee of meer ladingen kan worden gesplitst. Ondeelbare lading mag meestal meer uitsteken dan andere lading.
Vervoer je een lading op het dak van je auto? Dan mag deze aan de voorkant uitsteken. Maar alleen als het ondeelbare lading betreft en deze niet meer dan 3,5 meter voor het stuurwiel uitsteekt. Je moet bovendien ook deze lading markeren met een markeringsbord.
Slepen van een motorvoertuig
Het motorvoertuig dat wordt gesleept wordt volgens de wet beschouwd als een aanhanger. Het is dan ook verboden een weg in te rijden met een geslotenverklaring voor motorvoertuigen met aanhangwagens (bord C10). Een rode vlag aan de sleepkabel of sleepstang is niet nodig.
De lengte van deze combinatie mag niet meer bedragen dan 18,75 meter. Verder moet u rekening houden met de volgende afmetingen: de afstand tussen de achterzijde van de cabine en de achterzijde van de aanhangwagen is maximaal 16,40 meter. de maximale laadlengte is beperkt tot 15,65 meter.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
In de Europese Unie zijn de maximale wettelijke afmetingen van een trailer: een lengte van 12 meter gemeten vanuit het hart van de kingpin, een hoogte van maximaal 4 m en een breedte van 2,55 m. De breedte voor een koel- of vriesoplegger met een minimale wanddikte van 45 mm, geldt een maximale breedte van 2,60 m.
Overbeladen aanhangers
Bij 750 kg ongeregistreerde aanhangers is het eigenlijk nog eenvoudiger. Het totale gewicht inclusief de aanhanger mag nooit meer dan de wettelijke toegestane 750 kg bedragen. Daarnaast zijn er ook grenzen voor de as-last en koppelingsdruk welke in geen geval overschreden mogen worden.
Scherpe lading
Deze lading moet zo zijn afgeschermd dat ze geen gevaar meer oplevert. Deze eis geldt niet voor lading die zich hoger dan 2 meter boven het wegdek bevindt. Volgens de Hoge Raad is lading scherp, als ze hoekig, niet vloeiend is. Metalen buizen met een doorsnede van 13 mm beoordeelde de Raad als scherp.
Ondeelbare lading
Personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg: maximaal 1 meter achter de auto. Markering van deze lading is niet verplicht. Bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kg en aanhangwagens: niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras.
De koffer mag niet te ver uitsteken naar achter (de achterklep moet nog open kunnen natuurlijk) maar ook niet te ver naar voren. Officiële regels: aan de voorkant maximaal tot de voorbumper en de achterkant maximaal 1 meter.
Sleep de auto altijd zo dat de wielen in de rijrichting draaien. Sleep auto's met automatische transmissie niet op een snelheid hoger dan 80 km/h(50 mph) en niet verder dan 80 km (50 mile).
De maximaal toegelaten massa (MTM) van het voertuig is 3500 kg en het voertuig is geschikt voor het vervoer van maximaal 8 passagiers, de chauffeur niet meegerekend. Een aangepast rijbewijs B is nodig als uw aanhangwagen meer dan 750 kg weegt en de maximaal toegelaten massa (MTM) van uw voertuig meer is dan 3500 kg.
Er is geen verbod meerdere voertuigen ineens in te halen. Er is wel een verplichting opnieuw rechts te rijden zodra dat zonder bezwaar kan.
Re: bed vervoeren in auto
Geen probleem, mits alles goed vastzit en de verlichting en kentekenplaat goed zichtbaar blijven. Uitsteken is toegestaan tot een lengte van één meter. Zet ook de achterklep even vast.
Losse planken, kano's of andere lange voorwerpen mogen maximaal vijf meter achter de achterste as uitsteken vanuit de kofferbak. Hier geldt een belangrijke regel: steekt je lading meer dan één meter uit? Hang er dan een rood-wit, diagonaal gestreept markeringsbord aan.
Mag ik materiaal zoals bijvoorbeeld een surfplank op het dak van de auto te vervoeren zonder dat er ietsvan een dakdrager onder zit? of is dit gewoon niet toegestaan. Het mag niet. Goederen moeten deugdelijk zijn bevestigd op, in of aan een deugdelijke lastdrager.
Een auto kan maar een beperkt gewicht dragen. Een standaard gezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer vijfhonderd kilo. Bij een break kan dat oplopen tot zeshonderd kilo en een grote monovolume tot zevenhonderd kilo. Het maximale laadvermogen hangt af van model tot model.
De lengte van een enkelassige middenasaanhangwagen is beperkt tot 8,00 meter. Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg mogen 12,00 meter lang zijn. Kermis- en circusvoertuigen mogen in Nederland niet langer zijn dan 14,00 meter.