De langste soera in de Koran bestaat uit 286 verzen (Soera De Koe) en de kortste uiten maar 3 verzen (Soera De Namiddag, Soera De Overvloedigheid en Soera De Hulp).
Soera De Opening is de eerste en bekendste soera (hoofdstuk) van de Koran. 7. De weg van degenen aan wie Gij Uw genade geschonken hebt, niet die van degenen op wie toorn rust en niet die der dwalenden.
De kortste soera's, waaronder de allerkortste (soera De Overvloedigheid), bestaan uit 3 ayat, de langste (soera De Koe) uit 286 ayat. De gehele Koran bestaat uit circa 6235 ayat. De telling van het totale aantal ayat kan per stroming verschillen. Soms is dat afhankelijk van het meetellen van het basmala of niet.
Soera De Koe (Arabisch: Al-Baqara) is de tweede soera of hoofdstuk van de Koran en met 286 aya's of verzen de langste. Met soera's 3 tot en met 10 behoort het tot de lange hoofdstukken (al-tiwal). In deze soera is ook het langste vers in de Koran te vinden, nummer 282, met 128 woorden.
De langste soera in de Koran bestaat uit 286 verzen (Soera De Koe) en de kortste uiten maar 3 verzen (Soera De Namiddag, Soera De Overvloedigheid en Soera De Hulp).
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
De Koran. De Koran is het heilige boek van de islam. De Koran is in het Arabisch geschreven. De engel Gabriël heeft boodschappen van God doorgegeven aan Mohammed.
De koran telt 30 djoez. Een djoez telt 20 pagina's. Elke djoez-e is verdeeld in 2 delen. Deze delen noemen we: 'hizb'.
Het woord Al- Qoer- aan betekent letterlijk ''de oplezing'' of ''de voordracht''. De Qoer- aan is het woord van Allah dat aan de Profeet Moehammad in de Arabische taal geopenbaard is, als een goddelijke wonder (moe'djizah). De Qoer- an is onderverdeeld in 30 delen ook wel djoez genoemd.
(Arabisch: آية, āyah) of ayat (mv.) (Arabisch: آيات, āyātun) is een vers uit de Koran. Het woord aya betekent zoveel als teken of godsbewijs. De verzen van de Koran worden dus tekenen genoemd.
Herkomst en betekenis Aya
Aya is een meisjesnaam die vermoedelijk afkomstig is uit het Hebreeuws. Het betekent 'kleurrijk' of 'vogel'. Het kan ook dat de naam uit het Japans komt, daar heeft het woord 'aya' de betekenis 'kleur' of 'ontwerp'. In het moderne Arabisch komt het woord 'aya' ook voor.
De Koran is niet chronologisch ingedeeld. Uit overleveringen leren we dat toen kalief Oethman ibn Affan rond 650 de teksten verzamelde, men de hoofdstukken (soera's), beginnend met de korte soera De Opening, verder min of meer aflopend volgens lengte heeft gerangschikt.
Namen voor deze sura
Fatiha is het Arabisch woord voor opening, begin, aanvang. Het is afgeleid van de wortel {f-t-h} dat openen, ontsluiten, bekend maken betekent. Het is niet alleen de opening in de zin van opening van het boek.
Suleyman of Sulaiman (Arabisch: سُـلـيـمـان ابـن داوود, Sulaymān ibn Dāwūd) is in de islam Malik (koning) van Israël en een profeet.
Wanneer een moslim overlijdt wordt soera yasin, een hoofdstuk uit de Koran, gereciteerd. In deze soera wordt de ontmoeting beschreven van de mens met God op de dag van het oordeel en wordt verwezen naar het leven na de dood.
Een juz', جزء, Nederlandse uitspraak: djoez', meervoud اجزاء, ajā' (adjzā') is een gedeelte van 1/30 van de Koran, om de hele Koran in een maand van 30 dagen uit te lezen. Dit gebeurt vooral in de vastenmaand ramadan.
Soera De Overvloedigheid - Wikipedia.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
De islamitische heilige boeken zijn de documenten waarvan moslims geloven dat ze door God aan boodschappers werden geopenbaard. Het betreft de Suhuf-i-Ibrahim, Suhuf Musa, de Tawrat, de Zaboer, de Indjil en de Koran.
Als de tot dusver oudst bekende koran geldt het manuscript van Samarkand, dat wordt bewaard in Oezbekistan, geschreven op perkament van rond het jaar 800.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Sommige van de Voorgangers lazen elke drie nachten de gehele Koran, sommigen deden dat in zeven nachten en anderen elke tien nachten. Niet elke moslim is echter in staat om (vlot) Koran te lezen.
Begin van de Koran
Volgens de islamitische geloofsleer was Mohammed eerst bang toen hij de aanwezigheid van de aartsengel Djibriel voelde. Djibriel stelde hem gerust en Mohammed kreeg vervolgens de eerste openbaring van Allah. De openbaringen van Mohammed zijn later samengebundeld tot één werk: de Koran.