Is er weinig zevenblad in de tuin gebruik dan een vorkje of een riek en haal zorgvuldig alle wortels uit de grond. Een rigoureuze oplossing is de grond afdekken met zwart folie. Omdat het zevenblad geen licht meer krijgt sterft de plant af. Dit kan wel twee jaar duren.
Een plant sterker dan onkruid onttrekt het zonlicht aan de bodem van je tuin. Ons advies: denk eens aan de Geranium Macroorhizum (Ooievaarsbek). Dit is de ideale bodembedekker tegen zevenblad.
Vul allereerst een plantenspuit met azijn. Doe er geen water bij in, maar gebruik pure azijn om zevenblad te bestrijden. Vervolgens is het zaak de bladeren van de plant nat te maken met het azijn. Maak de bladeren niet te nat, maar zorg dat ze wel vochtig zijn.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Zevenblad vermeerdert zich door middel van de wortels. De plant creëert een netwerk onder de grond dat soms tot wel 40 cm diep gaat. Omdat de wortels snel afbreken zodra getracht wordt de plant te verwijderen, blijven er vaak delen van de wortels zitten, waardoor het voor de plant mogelijk blijft zich te vermeerderen.
Mocht je toch niet zo'n trek hebben om je onkruid op te eten, dan kan je dat natuurlijk uitbesteden. Konijnen blijken dol op zevenblad, al schijnen de bloemen nogal ongezond voor ze te zijn. Maar als je fanatiek genoeg plukt, bloeit zevenblad niet zo snel.
1. Roundup Rapid. Roundup is nog steeds het bekendste merk van onkruidverdelgers voor de consumentenmarkt. Met Roundup Rapid brengt het nu ook een goede onkruidverdelger zonder glyfosaat op de markt.
Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die je at na de winter. Je kunt het beste alleen het jonge blad plukken om te te eten.
Plant op de probleemplek Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker. Bovendien ziet hij er ook nog leuk uit: hij bloeit van april tot in juli met witroze of paarse bloempjes.
Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten? Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten.
Tip 1: Gooi geen Zevenblad op de composthoop
Gooi de wortels daarom niet op de composthoop. Zelfs de kleinste stukjes wortel van het zevenblad groeien binnen mum van tijd weer uit tot een grote bos onkruid. Dit is dus belangrijk om te voorkomen zodat je echt 100% bevrijd bent van dit onkruid.
Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, en dat is niet voor niks. De plant is namelijk een grote irritatie voor veel tuineigenaren omdat de plant zich snel vermeerdert via wortels die tot wel 40 meter diep groeien.
Info. Tuinmansverdriet is een goed gekozen benaming voor dit zeer woekerend onkruid. Eens in je tuin krijg je het nog moeilijk weg maar je kunt je miserie opeten... de blaadjes zouden lekker zijn en kunnen bereid worden als spinazie. Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.
Van de wilde planten die in het wild groeien, zijn de gevaarlijkste giftige planten voor honden: zwarte lichee, zevenblad (een zeer zeldzame hallucinogene plant), vingerhoedskruid en de eerder genoemde lelietje-van-dalen.
De vrijwel onbehaarde rechtopgaand stengel van het zevenblad is geribbeld en hol, en wordt tussen de 60 en 90 cm hoog. De wit-roze bloemetjes staan in een scherm.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Haagwinde bestrijden
Dit onkruid kan bestreden worden door de bladeren te bespuiten (of in te smeren) met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel (zonder glyfosaat). Het middel wordt via het blad opgenomen, zodat de hele plant afsterft. Het blad dus niet verwijderen!
Weg met bodembedekkers
De meest natuurlijke manier om een bodembedekker te verwijderen, is door deze op te graven. In de regel ontkom je niet aan dit vervelende werk. Afhankelijk van het ras moet je behoorlijk diep werken om het wortelstelsel zo volledig mogelijk te krijgen.
MCPA is ook schadelijk voor algen en vissen, en het gebruik ervan tegen waterplanten in water is in België sedert 2006 verboden. In Nederland is de toepassing in gazons, grasvelden en sportvelden bij herregistratie systematisch van de etiketten verwijderd in 2014/2015.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.