Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Als er geen cao's of eigen regelingen zijn, maakt u samen met uw werkgever afspraken over uw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Deze staan onder andere in de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid en zorg en in het Burgerlijk Wetboek.
Is er een cao, dan zet uw werkgever dat vaak in de arbeidsovereenkomst. U kunt ook uw werkgever vragen of voor u een cao geldt. Als werknemer mag u de cao inzien.
Indien er geen cao van toepassing is, dan is er binnen jouw organisatie mogelijk wel sprake van een personeelsregeling. Deze personeelsregeling is meestal opgesteld door de werkgever meestal in samenspraak met de ondernemingsraad. Hierin staan zaken zoals loonschalen, ziekteverzuim-reglement en gedragscodes.
Cao niet verplicht: maak afspraken over arbeidsvoorwaarden
Als een cao niet verplicht is, dan maakt u zelf afspraken met uw medewerkers. Deze kunt u vastleggen in een reglement, zoals een personeelshandboek. Of in een individuele arbeidsovereenkomst. Daarbij gelden wel de algemene regels van de arbeidswetgeving.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen.
Je bent verplicht een cao toe te passen in de volgende situaties: Je bent lid van een werkgeversorganisatie (bedrijfstak-cao). De werkgever heeft zelf een cao opgesteld (een ondernemings-cao). Er is een bedrijfstak-cao binnen de branche die algemeen bindend verklaard is (AVV).
Een werkgever moet zich aan de cao of het interne bedrijfsreglement houden en mag daar over het algemeen niet van afwijken. Tenzij er is afgesproken dat dit wel mag. Je kan buiten de cao, een bedrijfsreglement of andere interne regelingen wel altijd om een loonsverhoging vragen.
De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao?Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen.
Nee.Niet iedereen valt onder een cao. Een cao is niet altijd verplicht. Wanneer je werkgever zich wel aan een cao moet houden?
De afspraken in de cao gelden voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf of sector. Een cao die geldt voor een hele bedrijfstak of sector wordt een bedrijfstak-cao genoemd. Veel grote bedrijven hebben een eigen cao: een ondernemings-cao.
Als er geen cao is, moet je werkgever zich alsnog aan een aantal regels houden. Zo zijn er vaste regels opgenomen in het Burgerlijk Wetboek over je proeftijd, vakantie, opzegtermijn en ontslag. Daarnaast mag je werkgever niet afwijken van de arbeidstijdenwet.
Niet iedere werknemer heeft een cao. Ook als u geen cao hebt, moet uw werkgever zich houden aan de wet. Uw werkgever kan er dan voor kiezen om afspraken met alle werknemers te maken. De afspraken staan in een arbeidsvoorwaardenregeling.
Het recht op verhoging van het salaris is niet bij wet geregeld. Maar als jouw bedrijf onder een verplichte cao valt, is de kans groot dat daarin wel afspraken over loonsverhoging staan. Veel cao's schrijven voor met welk percentage je de loonschalen moet aanpassen en op welke datum dit moet gebeuren.
Op 1 januari 2024 is het wettelijk minimumuurloon ingevoerd. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen. Vanaf 1 januari 2024 is de werkgever verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. Er geldt altijd 1 vast minimumuurloon voor alle werknemers van 21 jaar en ouder.
Gemiddeld salaris per leeftijd
Werknemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar verdienden gemiddeld een uurloon dat ligt tussen 20 en 27 euro bruto. Werknemers in de leeftijd van 40 tot 65 jaar verdienden gemiddeld een uurloon tussen 29 en 30 euro bruto.
Medewerkers in het basis- en middelbaar onderwijs krijgen een loonsverhoging van 10 procent. Dat is het resultaat van een cao-akkoord tussen de vakbonden CNV, AOb, FvOv en AVS enerzijds en de werkgevers (PO-Raad en VO-raad) anderzijds.
Als je om salarisverhoging vraagt, is het normaal om tussen de 5 en 10 procent te gaan zitten. Hoe hoog je aanbod precies wordt, hangt af van de economische situatie van je bedrijf en het loon van je medewerkers.
Wat is een standaard-cao? Wanneer een cao een standaard karakter heeft (standaard-cao) dan zijn partijen gebonden aan de gemaakte afspraken in de betreffende cao. Zij mogen niet ten nadele van de werknemer afwijken van de cao, maar ook niet in het voordeel van de werknemer. De arbeidsvoorwaarden zijn dus afgebakend.
De individuele arbeidsovereenkomst wordt afgesloten tussen twee partijen: de werkgever en de werknemer. Afspraken over arbeidsvoorwaarden die gelden voor groepen medewerkers - bijvoorbeeld de hele organisatie of een bedrijfstak - worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
Uit een AVV-CAO stappen is niet onmogelijk, maar wel heel lastig. Dispensatie wordt maar zelden verleend. Dat maakt ook het overstappen op een AVR lastig. Een eigen CAO is wel een mogelijkheid om onder een algemeen verbindend verklaarde CAO uit te komen.