Wat kost het opstarten van een kleine brouwerij (zeg +/- 200l brouwinstallatie) : via antwoord van Gert en Danny blijkt dit 50 à 60K euro te zijn. Voor dat bedrag kun je met wat schipperen ook 500 a 1000 l brouwen. De meerkosten van het brouwhuis, gisting en lagering zijn t.o.v. 200l marginaal.
Als amateurbrouwer mag je thuis voor jezelf en je gasten bier brouwen. Voor populaire doe-het-zelf bierbrouwpakketten gelden geen regels. Maar wordt het teveel voor eigen gebruik en ga je het bier verkopen, dan ben je ondernemer.
Een gemiddelde van € 5,00 a € 5,50 euro per liter met zelf bier brouwen is iets waar je rekening mee kunt houden.
Je kunt namelijk de MBO 4 opleiding bierbrouwer volgen van het StiBON. Dit is de enige officiële Nederlandse opleiding waarin bierbrouwen het belangrijkste is. Het is een BBL MBO 4 traject en dat betekent dat je 4 dagen werkt in een brouwerij en 1 dag les krijgt op school. De opleiding duur in totaal 2 jaar.
Een ingewijde stelt dat de groothandel een marge van 15 procent rekent. Avondwinkels zouden circa 70 tot 100 procent marge rekenen, maar supermarkten veel minder. Te beluisteren valt dat supermarkten de prijs van bier (vooral pils) als lokkertje gebruiken, door het geregeld in de aanbieding te doen.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Zelf stoken of kopen
Tegenwoordig kunt u ook gewoon Moonshine kopen. In de meeste gevallen is dit gewoon legaal. Toch heeft kopen net wat minder charme dan zelf stoken. In navolging van de Verenigde Staten is zelf drank stoken ook in Nederland hard in opkomst.
Verkoop van ethylalcohol en alcoholhoudende dranken
Als brouwer en verkoper van je eigen bier zal je dus een alcoholhoudende drank verkopen en hiervoor heb je een vergunning nodig. De vergunning heeft een puur fiscaal doel. De dienst Douane en Accijnzen controleert zo of alle taksen op alcohol geheven zijn.
Bij BeerSelect zijn we gespecialiseerd in het zogenaamde contractbrouwen of huurbrouwen. “Als kleine brouwer of bierfirma beschik je vaak niet over de tijd of middelen om een eigen, grote brouwerij op poten te zetten. Je eigen bier brouwen in een contractbrouwerij is dan ook de geknipte oplossing.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Bier wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Met deze ingrediënten kun je eindeloos variëren en het resultaat zal steeds een ander bier zijn. Brouwen kun je thuis in de keuken doen, het enige wat je naast ons starterspakket nodig hebt is een pan en ruimte voor een vergistingsemmer.
Bier zoeter maken door middel van suikertoevoeging
Bij het verhogen van de alcohol voegen we namelijk altijd vergistbare suikers toe. Wil je nu wel een zoet bier maar geen hoog alcoholpercentage, maak dan gebruik van onvergistbare suikers. De meest gebruikte onvergistbare suiker onder thuisbrouwers is lactose.
De voorloop gooit u weg of kunt u bewaren om de bbq mee aan te maken. Dit is ongeveer 2% van de eerste stook (ruwnat) uit de initiële stookwijn. Het distillaat uit de eerste stook wordt ook wel ruwnat genoemd.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Maak 25 liter stookwijn van 20% alcohol
Het fermentatievat is opnieuw te gebruiken als u de gist, kool en klaringsmiddel opnieuw aanschaft. Met deze set heeft u alleen nog 8 kilo normale kristalsuiker uit de supermarkt nodig.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam.
Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Met name de gemoute granen, zoals gerstemout, zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Vooral voor zwaardere bieren gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier.
3 euro voor een biertje
"Na de eerste lockdown stegen de prijzen gemiddeld met 10 procent. Die stijging zal zich waarschijnlijk wel doorzetten." Gemiddeld betalen we nu 3 euro voor een biertje.
Het economisch bureau van ING ging voor dit jaar eerst nog uit van een prijsstijging van 2,5 tot 3 procent in de horeca vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere energieprijzen. "Maar dat gaat flink hoger uitvallen, aangezien horecaondernemers ook te maken hebben met stijgende prijzen van bepaalde grondstoffen.
Tankbier prijs 1000 liter €1475,- ex btw premium pils 5% Alc.