Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
Meestal helpt paracetamol voldoende.Het is belangrijk dat de ontlasting zacht blijft om spanning op de wond te voorkomen. Hiervoor krijgt u medicijnen voorgeschreven. Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om de spieren van de bekkenbodem weer steviger te maken.
Na een knip voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk tijdens de seks of krijgen bekkenbodemklachten. De scheur bij een knip kan groter zijn dan bij normaal uitscheuren. Vrouwen die een epi hebben gehad hebben vaak veel meer pijn na de bevalling dan vrouwen die normaal zijn uitgescheurd.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Een scheur in de voorhuid ontstaat vaak door wrijving, bijvoorbeeld tijdens masturbatie of seks. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtigheid, bijvoorbeeld door glijmiddel te gebruiken.
Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling wil je liever niet. Toch komt het vaak voor dat de verloskundige of gynaecoloog adviseert om een knip te zetten. Zo krijgt bijna de helft van de vrouwen in Nederland een knip bij de bevalling van een eerste kindje. Een knip geeft je baby meer ruimte en voorkomt inscheuren.
Net zoals bij elke chirurgische ingreep, vereist een episiotomie de toestemming van de aanstaande moeder. Dus als je geen episiotomie wilt, kun je gewoon weigeren... in theorie. Helaas ligt het in de praktijk soms anders. Wil je zeker geen knip, breng dan altijd het medische team op de hoogte voor de bevalling.
Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling.
Meestal doet het krijgen van een knip op het moment zelf geen pijn. Je krijgt eerst een verdoving en er wordt bijna altijd tijdens een perswee geknipt, je voelt dan ook al de pijn of druk van het persen.
Wanneer mag ik vrijen na de knip? Als je een knip hebt gehad of je bent tijdens de bevalling wat uitgescheurd, moet je ook wachten tot die wondes volledig genezen zijn en de hechtingen opgelost of verwijderd zijn.
Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.
Dit zorgt voor een zachte ontlasting, waardoor je minder moet persen en minder last hebt. Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen.
Het viel op dat in provincies met meer thuisbevallingen minder vrouwen werden ingeknipt. Het percentage knippen door verloskundigen in de eerste lijn varieerde van 14 tot 42 procent voor vrouwen die van hun eerste kind bevielen en van 3 tot 13 procent voor vrouwen die al eerder bevallen waren.
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
Rust is belangrijk voor de bevalling. Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.
'Een vaginale bevalling is gewoon niet voor alle vrouwen geschikt. We zouden de risico's per vrouw in kaart moeten gaan brengen zodat de arts haar een keuze kan voorleggen. En vrouwen zo kunnen bevallen dat hun kind in optimale conditie wordt geboren en ze er zelf, ook op lange termijn, minimale schade aan overhouden.
Hoelang een bevalling duurt vanaf de eerste wee, is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Gemiddeld kun je stellen dat een eerste bevalling ongeveer 12 tot 16 uur duurt. Toch kan het flink uiteenlopen van een paar uur tot meer dan 24 uur.
In de Australische staat Victoria is een vrouw bevallen van een enorme baby. Het meisje, Willow, woog bij de geboorte 6,6 kilo. De baby kwam op natuurlijke wijze ter wereld en is met 6,6 kilo 'enorm'.
Geboorte tegenhouden
Als de ontsluiting meer dan 5 centimeter is, kan de bevalling nauwelijks uitgesteld worden. Als het kind veel te vroeg komt en er geen reden is om de bevalling door te zetten, kan de arts, afhankelijk van de problematiek, besluiten om antibiotica, weeënremmers en corticosteroïden toe te dienen.
Strippen is niet verplicht. Je mag en kunt dus ook gewoon afwachten.
Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen! Eigenlijk is het dus een heel normaal verschijnsel, en het is niet gek als het jou ook gebeurt.
Wanneer je weeën hebt en de bevalling is begonnen, zal de verloskundige of gynaecoloog je in principe om de twee tot vier uur willen toucheren. Het is een van de manieren om te kijken of de weeën die je voelt ook zorgen voor goede vooruitgang van de ontsluiting en de geboorte.
Volgens onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood zijn dit de kenmerken van PTSS na een bevalling: Herbeleving – o.a. nachtmerries, flashbacks, schrikreacties als iets je aan je bevalling herinnert. Vermijding – niets met het onderwerp bevallen te maken willen hebben. Negatieve stemming en gedachten.