Het stuifmeel van de ene tulp wordt op de stamper van de andere gebracht.Het zaad wat hieruit voortkomt wordt gezaaid en na ca.5 jaar gaat de nieuwe tulp bloeien. De kweker kan nu pas zien of zijn plannetje is gelukt en de nieuwe tulp de moeite waard is om mee verder te kweken.
Bloembollen groeien goed in Nederland, omdat hier de grond en het weer goed zijn. Bloembollen kunnen namelijk niet tegen erg koude winters en heel hete zomers. Achter de duinen in Noord- en Zuid-Holland ligt goede grond voor de bollenteelt. Bollen doen het goed in zandgrond met voldoende meststoffen en kalk.
Plant uitgebloeide bloembollen opnieuw in en geniet het jaar erop weer van voorjaarsbloeiers. In het vroege voorjaar en daarna kun je enorm genieten van eenjarige en meerjarige planten, zoals bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.
Tulpen vermeerderen
Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.
Tulpen hebben verschillende bloeitijden, van vroeg (maart) tot laat (mei). Door de soorten te mengen, spreid je de bloeitijd uit. Als ze eind mei zijn uitgebloeid, nemen vaste planten en eenjarigen de bloei over.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
Hoe worden bollen gepeld? Na het rooien worden bollen gepeld, tegenwoordig veel met een machine: eerst worden de kleine bollen van de grote bollen gescheiden, de kleine bollen zijn namelijk te klein om te verkopen. Deze kleine bollen worden weer in de grond gestopt.
TULIPA - langstelige tulp
Mits op de juiste plek geplant (voedzaam en zonnig) komen deze soorten ieder jaar terug. - Plant de tulpen op een zonnige warme plek. Ook zomers hebben tulpen warmte nodig voor de ontwikkeling van de bloemknop voor het volgende jaar.
De methode die het meest wordt toegepast is de vegetatieve vermeerdering: broedbollen, zijbollen, spanen, schubben, stekken, kralen, klisters of hollen. Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant.
Bewaar de bloembollen in een kistje, eierdoos of een kartonnen doos. In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kun je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18-21 ºC.
Tulpenbollen planten is een makkelijke manier om je borders en potten in april en mei van alle denkbare kleuren te voorzien. Maar plant deze bloembollen voor de grootste kans op succes wel op het juiste moment!
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn: de bollen zijn te lang bewaard, de bollen zijn in een te vochtige omgeving bewaard, de bollen zijn in een te warme omgeving bewaard, de bollen zijn niet op tijd geplant, de bollen zijn niet goed verzorgd etc.
Kwekers kunnen ook nieuwe kleuren maken door tulpen te kruisen. Sommige kweekvormen, cultivars, zijn gestreept of gevlekt van kleur. Deze effecten ontstaan door een virusinfectie van de bloembol en worden niet op een nieuwe generatie overgedragen als die uit zaad wordt grootgebracht.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Tulpenbollen worden doorgaans geplant vanaf oktober (vroeg) tot en met december (laat). De tijd van planten is gedeeltelijk afhankelijk van het soort tulp. Sommige 'vroege' tulpensoorten kunnen al in oktober worden geplant, en komen dan ook vroeg in het voorjaar tot bloei.
Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
Knip je te vroeg het nog groene blad af, dan maakt hij een te kleine nieuwe bol die niet zal bloeien. Ook als de grond te zuur is geworden of. en te weinig voeding heeft, zijn de nieuwe bollen te klein, dus geen bloemen.
Tulp verzorgen voor thuis
Plaats de bloemen in een schone vaas met vers water en gebruik Chrysal Clear Tulipa of Chrysal Clear Bulbosus bloemenvoeding met een correcte dosis. Dit houdt de bladeren stevig en groen en zorgt ervoor dat de bloemen langer mooi blijven en hun kleuren langer behouden.
Als de bloembollen nog stevig zijn, kun je ze het beste direct planten. Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht. Maak de bloembollen eerst koud in de koelkast voor gebruik binnen als gebroeide bollen. Je kunt ze ook direct in de grond buiten planten.
Komen de knollen en bloembollen goed de winter door, dan heeft u er volgend jaar opnieuw plezier van. Knollen van dahlia's, Canna, begonia en gladiool en zomerbollen zoals die van de lelie kunt u prima bewaren tot de volgende lente. Als ze zijn uitgebloeid en de eerste nachtvorst dient zich aan, rooit u ze.
We zetten het land onder water om schimmels en bacteriën te doden. Ook de bollen die we vergeten zijn met het rooien verstikken." Het inunderen, het onder water zetten van het land, is een belangrijk middel om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten, na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Hang ze op een droge plek in de schuur. Begin oktober kunnen de bollen weer terug in de tuin. Plaats ze dan op een andere plek dan waar ze stonden.
Voorbeelden van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), boshyacinten (Hyacinthoides) en buishyacinten (Puschkinia). De derde soort zijn verwilderingsbollen.